Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
od letoška mám ve školce předškoláčka. Včera jsme vyfasovali „žákovskou“ na omlouvání absence. Jsem docela v šoku, že jako rodič mám dovoleno omluvit max. souvislé 3 dny nepřítomnosti a pak vyžadují potvrzení lékaře. Přece když je dítě nastydlé, tak s nudlí u nosu a kašlem nejde do školky po 3 dnech, ale taky nevidím důvod ho tahat k doktorce, pokud je bez teplot a kapky na rýmu a sirup od kašle mu v lékárně koupím sama, proto nemusím sedět celé dopoledne v čekárně a chytat další „breberky“. Moje doktorka mi řekla, že nemoc dítěte omlouvá rodič, že ona omluvenky nepíše. Můžete mi prosím napsat, jak se omlouvání řeší ve Vašich školkách? Pracuji na směny a byla jsem zvyklá si dítě nechávat cca 2×-3× týdně doma, jelikož mám i pracovní víkendy, řešila jsem to takto. Dítku se samozřejmě věnuju, není nijak zanedbané, hezky maluje, zpívá, recituje, už i trochu počítá, učí se písmena a sociální adaptaci a interakci taky zvládá. Znamená to, že už bude muset sedět ve školce celý týden? Jaký postih mi případně hrozí, kdyby i nadále např. 2× týdně zůstávalo doma s tím, že absenci omluvím? Chápu, že ve škole být musí, to už je samozřejmě jiná. Nicméně nevidím velký přínos v nutnosti sedět ve školce celý týden, zvláště, když jsou ve třídě v mixu děti od 2 do 6 let…Dá se docházka kombinovat s individuální plánem? Máte někdo radu či zkušenost? Předem díky za odpovědi.
@Minnie Mouse Mám pocit, že toto zpřísnění souvisí se zavedením povinné předškolní docházky
No to samozřejmě chápu. Ale co vím od kamarádek, tak ani omlouvání na ZŠ není tak přísné. Ptám se tedy na systém omlouvání pro letošní předškoláky i na jiných školkách, neb co se na webech dovídám se dost různí…
@Minnie Mouse ja sice predskolaka nemam, ale dnes jsme v MS meli schuzky, tak jsme si vyslechli i jak prave bude probihat omlouvani techto vetsich deti. do skolky nemusi kazdodenne, klido si muze odjet treba na dva mesice k babicce, jen to rodice musi napsat na papirek a podepsat. o lekari nepadlo ani slovo.
znam ve skolce predskolaka, je ve stridave peci, ten tyden s mamou do skolky chodit bude, tyden s tatou ne a po domluve s reditelkou zadny problem. jen to musi byt sepsane.
Ahoj. Mám předškolačku a toto ve školce nemáme. Zatím jsme tedy neměly rodičovskou schůzku, ale nikdy jsem se v šatně nesetkala, aby se muselo omlouvat omluvenkou.
Ahoj takto prisne to máme v ZŠ. Ale v mateřské škole ne. Jen musíme napsat důvod nepřítomnosti. Asi záleží na ředitelce jak si sama zvoli systém. Protože opravdu každa škola to má jinak. Proti tomu se asi nedá nic dělat.
Me známa rika ze nemusí chodit k lékaři ani s dcerou a to už chodi do sedme. Ze staci napsat nemoc. My to ve škole Máme tak jak vy v MS tři dny ano dále lékař.
Taky mám předškolačku, včera jsem se individuálně informovala, protože na dnešní schůzku přijít nemůžu.
Už nehrozí to, že by sis dítě mohla nechávat pravidelně dvakrát, třikrát týdně doma, když nejsi zrovna v práci, aby sis ho užila. Ta docházka je povinná. Pokud to tak chceš, musíš si zařídit indviduální vzdělávácí plán, jinak pokud bude chybět pravidelně častěji, mohou Tě hlásit na OSPOD, je to stejné, jako by dítě ne/chodilo do školy.
Absence se omlouvá písemně, ale i delší jak tři dny můžeš omluvit sama, ale zase platí, že pokud by byla pravidelná a do očí bijící, je potřeba razítko lékaře. My jsme s tím nikdy neměli problém, mám častěji nemocnou dceru, dnes třeťačku a vždy jsme razítko dostali.
K babičce na dva měsíce si odjet nemůže, pokud pojedete třeba na dovolenou, je potřeba o uvolnění z důvodu, který je dopředu znám, požádat písemně. POkud je to pár dní, stačí učitel, pokud je to delší důvod, tak ředitel.
A nově je v legislativě, že už se nesmí vybírat hygienické pomůcky typu kapesníky, toaleťáky. Je to na dobrovolnosti, ale po nikom to nesmí chtít, to mi taky bylo řečeno už včera.
A další změna, že už se nesmí na začátku školního roku vybírat jednorázové zálohy na stravné - v některých školkách a školách to tak bylo, jako na nákup potravin. V září záloha plus ještě to, co dítě projedlo. Toto mi říkala známá ředitelka jedné MŠ už o prázdninách a učitelky to včera potvrdily, že prý dostali štos papírů a nových nařízení, které teprve budou studovat
Myslím, že toto je fajn a hlavně rodinám z více dětmi to značně uleví, už tak je toho na začátku školního roku dost.
Jee, koukám, ze si Vaše pani reditelka spatne přečetla Sklolsky zakon.
Vaši povinnosti je omluvit dite do tri dnu od započetí nepřítomnosti.
Formou, jakou máte danu ve skolnim řádu. Email, sms, telefon. A tim to konci.
Je mozne, mit omluvny list, kam po navratu napíšete důvod. Napr. DOVOLENA od-do.
To je z duvodu, kdyby na pani reditelku prisla kontrola, aby mohla dolozit. Jinak nic.
Pokud Vas bude zajimat vic, klidne napiste.
Ps. Je to muj obor.
TA nemožnost vybírání hygienických pomůcek může vést k navýšení příspěvků SRPŠ, ale to není automatické, musí se to schválit. U nás prý zůstane ve stejné výši, jestli někdo přinese hygienické pomůcky, bude dobrovolné.
@Minnie Mouse tohle vubec neřeš. Syna omluvej sama - opravdu po tobe nikdo nemuze vyžadovat razítko od lékaře. Syna do školky dávej jak uznas za vhodné. Ve finále kdo ti co muze? Resit to budou pouze v případě, ze by bylo dite zanedbane, špinavé, asociální…atd. Bud v klidu ![]()
S tím doktorem ředitelka neuspěje, oni odmítají psát omluvenky i středoškoláků. Rodič má právo dítě omluvit i ve škole, natož ve školce.
@Marie432875 to není pravda od letošního roku je pro předškoláky docahzaka povinná je to jako skola. Pokud by dítě nedávala do školky je to jako by ho nedávala do školy. Bude to řešit sociálka.
Mam taky predskolacku a musim rict, ze mi ani neprijde, ze by v omlouvani byla zas takova zmena oproti lonsku. Ve skolce je skolni rad, ktery i nepredskolakum urcuje system omlouvani. Vzdy pokud dite nenastoupi, by melo byt do dvou dnu omluveno. Nepredskolkove dite muze byt za neomluvenou absenci vylouceno z MS, predskolak vyloucen byt nemuze, ale hlasi se to na ospod. Potom, co predskolak znovu nastoupi, se akorat jeho omluvenka napise v ms do omluvneho listu.
@Minnie Mouse děti už dávno nemám ve školce, takže touhle zkušeností posloužit nemůžu. ale na základce normálně veškerou nepřítomnost omlouváme sami, jako rodiče. jeden rok se mi stalo, že bylo děcko kvůli nemocem doma celý prosinec, a stejně omluvenku od lékaře nikdo nevyžadoval. předem se ve škole domlouvám na plánovaných absencích.
jako podle toho, co jsem kdysi četla, tak škola (a teď i školka) má právo chtít od omluvenku od lékaře a lékař má povinnost poskytnout součinnost, nicméně škola by k tomu měla přistupovat až v závažných důvodech, tedy když má podezření na to, že rodiče kryjí záškoláctví a ne rutinně ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.