RD a práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@j.a.n.i1 píše:
Stačí požádat o nezapocitani.
Super, to jsem nevedla, ja si prave neco vydelam obcas, tak to je dobre, ze to muzu nejak vyrusit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Melodie91 píše:
Super, to jsem nevedla, ja si prave neco vydelam obcas, tak to je dobre, ze to muzu nejak vyrusit
Akorát o to tedy musíš aktivně požádat, implicitní hodnota je započítat všechno. Plus tedy nevím, zda se dá volit, že třeba tenhle kus započítat chci a tohle ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ludmilaadamkova píše:
A proč pro něj nebudeš dělat na DPP (dokoda o provedení práce)? je to naprosto legální forma práce je to tedy brigáda není zde odváděno sociální a zdravotní takže vhodná pro studenty, lidi v důchodu či právě na mateřské. A do 10 tis za měsíc se ani nedaní. Máš normálně smlouvu. On by to chtěl udělat jako úplně bez smlouvy proč?
Popravdě nevím
ono by to bylo asi víc než 10tis. měsíčně, takže možná proto se ptal jak to chci
jemu je to asi jedno. On by teda u DPP nic neodváděl?
- Citovat
- Upravit
DPP-do 10 000 se neplatí odvody. Daní se, ale daň pokryje sleva na poplatníka, pokud je podepsáno prohlašení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Melodie91 píše:
Mozna ted budu kecat a opravi me nekdo, kdo v tom primo dela…,RD je vyloucena doba, ktera se nepocita na duchod, pokud ovsem pri RD privydelavas a jde z toho vydelku uz socka, tak uz se to pak pouziva pro vypocet duchodu a vzhledem k tomu, ze ty penize jsou treba o pulku mensi, nez pri beznem hpp, tak by se ty treba 2 roky nizsich prijmu zapocitali do prumeru na duchod a tak, ze se vyplati si privydelat jen tolik, aby se ta socka z toho neposilala…
Teda, důchod mě vůbec nenapadlo řešit. Ty počítáš s nějakým důchodem? ![]()
Jinak tedy to znamená si přivydělat kolik? Pokud by to bylo na DPP jak se píše výše, tak by se sociální a zdravotní neodvádělo, takže se to do důchodu nepočítá? ![]()
- Citovat
- Upravit
@AnnieTRoj píše:
DPP-do 10 000 se neplatí odvody. Daní se, ale daň pokryje sleva na poplatníka, pokud je podepsáno prohlašení.
Já si přijdu jak úplný negramot
„Daní se, ale daň pokryje sleva na poplatníka“ - mám to chápat tak, že mi sice strhnou daň, ale tou slevou na poplatníka budu mít v podstatě stejné peníze?
- Citovat
- Upravit
@Enmamma píše:
Na RD si každá může pracovat jak chce a kde chce. Já to tak praktikuji už u druhého dítěte, resp. u druhého jsem ještě na MD a pracuji, u svého zaměstnavatele mohu pracovat až při RD.
Tak asi buďte ráda, že vám na to nikdo nepřišel. Nebo se vám popletly pojmy.
Pokud jste na MD (pobíráte mateřskou, tzn. nastoupila jste 6-8týdnů před termínem porodu, který stanovil gynekolog, celková doba na mateřské je 28týdnů), tak pracovat nesmíte. Na MD mají nárok pouze matky, za které bylo určitou dobu odváděno pojištění (zaměstnavatel - a stále jim platí prac. smlouva, nebo samy na OSVČ). Pokud nárok nemají, dostávají rodičovský příspěvek automaticky po porodu.
Jakmile vám skončí MD, nastupujete na RD pokud máte stále platnou pracovní smlouvu. Při RD dostáváte rodičovský příspěvek, na ten mají nárok všichni bez ohledu na zaměstnanost. Při RD si můžete už vydělat kolik chcete za předpokladu, že je dítě zaopatřené a nikdo to nehledá. Hlídá a jen množství hodin, které dítě stráví ve školce.
Prodloužení RD. RD je maximálně do 4 let věku dítěte. Pokud v práci nahlasíte, že budete na RD 2 roky, můžete si prodloužit RD (změna vyplácení příspěvku lze 1× za 3 měsíce) max max 4 roky. Zaměstnavatel je povinen vám držet vaši pracovní pozici tak, jak je uvedena ve smlouvě ale jen do 3 let věku dítěte. Pak vás může převést na jinou pracovní pozici jak se mu to hodí.
Takže tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kittanya píše:
Tak asi buďte ráda, že vám na to nikdo nepřišel. Nebo se vám popletly pojmy.
Pokud jste na MD (pobíráte mateřskou, tzn. nastoupila jste 6-8týdnů před termínem porodu, který stanovil gynekolog, celková doba na mateřské je 28týdnů), tak pracovat nesmíte. Na MD mají nárok pouze matky, za které bylo určitou dobu odváděno pojištění (zaměstnavatel - a stále jim platí prac. smlouva, nebo samy na OSVČ). Pokud nárok nemají, dostávají rodičovský příspěvek automaticky po porodu.Jakmile vám skončí MD, nastupujete na RD pokud máte stále platnou pracovní smlouvu. Při RD dostáváte rodičovský příspěvek, na ten mají nárok všichni bez ohledu na zaměstnanost. Při RD si můžete už vydělat kolik chcete za předpokladu, že je dítě zaopatřené a nikdo to nehledá. Hlídá a jen množství hodin, které dítě stráví ve školce.
Prodloužení RD. RD je maximálně do 4 let věku dítěte. Pokud v práci nahlasíte, že budete na RD 2 roky, můžete si prodloužit RD (změna vyplácení příspěvku lze 1× za 3 měsíce) max max 4 roky. Zaměstnavatel je povinen vám držet vaši pracovní pozici tak, jak je uvedena ve smlouvě ale jen do 3 let věku dítěte. Pak vás může převést na jinou pracovní pozici jak se mu to hodí.
Takže tak.
tak nevím, komu se tady co popletlo, ale vám určitě.
Jistě že na MD pracovat smíte!
Naštěstí v tomhle státě se práce ještě nezakazuje ![]()
Jen nemůžete pochopitelně pracovat na stávající smlouvu, ale potřebujete jinou. Což je ovšem maličkost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vulpes ok. Tedy přesněji.
6 týdnů před a 6 týdnů po porodu pracovat nesmí vůbec. Od 6 týdnů po porodu přesně jak jste to napsala. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Popravdě nevímono by to bylo asi víc než 10tis. měsíčně, takže možná proto se ptal jak to chci
jemu je to asi jedno. On by teda u DPP nic neodváděl?
Pokud by byl výdělek do 10 tis měsíšně neodvádí se nic navíc. je to limitované 300 hodinami ročně
podrobně třeba tady
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Já si přijdu jak úplný negramot„Daní se, ale daň pokryje sleva na poplatníka“ - mám to chápat tak, že mi sice strhnou daň, ale tou slevou na poplatníka budu mít v podstatě stejné peníze?
Ano pokud budeš mít podepsanou slevu napoplatníka, tak když si vyděláš 10 tis dostaneš 10 tis ale bacha jak bys měla už 10 001 platí pro tebe jiná pravidla.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Já si přijdu jak úplný negramot„Daní se, ale daň pokryje sleva na poplatníka“ - mám to chápat tak, že mi sice strhnou daň, ale tou slevou na poplatníka budu mít v podstatě stejné peníze?
Záleží, jestli podepíšeš prohlášení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kittanya píše:
@vulpes ok. Tedy přesněji.6 týdnů před a 6 týdnů po porodu pracovat nesmí vůbec. Od 6 týdnů po porodu přesně jak jste to napsala.
Tak znovu a důrazněji: Nikdo nikomu nezakazuje pracovat během mateřské! (Jen to nesmí být práce pod stejnou smlouvou, pochopitelně. )
Přestaňte už prosím tady tvrdit nesmysly, tím sledujícím jen škodíte, když dáváte špatné informace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kittanya píše:
@vulpes ok. Tedy přesněji.6 týdnů před a 6 týdnů po porodu pracovat nesmí vůbec. Od 6 týdnů po porodu přesně jak jste to napsala.
to neni pravda a pletes se i v delce rodicovske dovolene. Takove rady nikomu nepomuzou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Akorát o to tedy musíš aktivně požádat, implicitní hodnota je započítat všechno. Plus tedy nevím, zda se dá volit, že třeba tenhle kus započítat chci a tohle ne.
Muzu se prosim jeste zeptat, spis se ujistit, zda se mi, ze tomu opravdu rozumis..kdyz mi skonci ted rodicovska a se zamestnavatelem jsme se dohodli na vypovedi s nejakym odstupnym a pujdu na UP, mesice, za ktere mam odstupne podporu nedostanu, to vim, ale pak pripadne dalsi mesice dostanu jen to minimum, nejakych tech pet a pul tisice? Diky moc
pred tim jsem pracovala tak 18 let v kuse, ale to chapu, ze to na to nema vliv?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit