Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, asi před hodinou syna (3 roky) Pichla včela do prstu. Řval asi půl hodiny jako pominutej, už se trochu uklidnil, žihadlo mu manžel hned vyndal a potřeli octem. Celý prst napuchnul jako balón, je červený a vůbec ním nehýbe, ruku má zvednutou a je citlivý na dotyk. Co můžu dát? Fenistil nebo octanovou mast? Není třeba jít s tím na pohovotovost? Větší alergická reakce neni, jen ten opuch a že nemůže prstem hýbat. Děkuji za rady. Nechci zbytečně plašit, ale taky nechci něco zanedbat a těším to prvně.
To antihistaminukum už měl dávno dostat, hned, na co čekáš??? Můžeš dát Fenistil nebo Zodac, Zyrtec kapky. Ledovat-chladit, můžeš i ten octan, Fenistil gel ještě lepší. Pokud to do pár hodin mizí, i když může pár dní teda přetrvávát, tak je to jen lokalni reakce. Ale sleduj ho ještě zbytek dne! Jestli se neobjevují jinde vyrážky na kůži, zda se dobře dýchá…
Ještě se dá podat vápník. Antihistaminikum dej teď, a pak i večer. A zítra uvidíš, dyztak zopakujes.
Hned měl dostat ústně antihistaminikum, včelí bodnutí hodně nateka a je bolestivé. Teď už to asi nepomůže tak, jak by to bylo pomohlo hned po bodnutí. I dospělý by si měl po bodnutí vcelou vzít antihistaminikum. Fenistilem natírat, chladit.
@Prostě Vodnář píše:
Zabalte prst do jitrocelu.
Jo prostě, když máš alergickou reakci, nejlepší je celá rodina se sbalit, odjet a udělat si piknik na louce při hledání jitrocelu.
@Prostě Vodnář píše:
Zabalte prst do jitrocelu.
Jednou jsem byla s kamarádkou bruslit na inlinech a ona spadla a sedřela si bok stehna a nenapadlo ji nic lepšího, než si tam utrhnout jitrocel a plácnout na to. Prý to pomůže.
Jj, za chvíli jsem jí vezla na pohotovost, jak otekla.
Antihistaminikum ve dvojnásobné dávce na několik dnů, ale teď už je to trošku s křížkem po funuse. Prst chladit / ledovat a držet ručku ve zvýšené poloze. Kdyby byl k dispozici např. Prednison 5 mg, může i ten.
Je to jen vcela, klid.
Anafylaxe uz nebude a na to ostatni ma ten Zyrtec.
V lékárně se bez receptu prodává 1% Hydrokortizon mast - na akutní štípance je super.
My teda nikdy nedáváme léky hned, jen tak preventivně.. proč? Vyndam zihadlo, chladim a případně sleduju. Večer namazu fenistilem, do rána není po pichanci většinou skoro ani památka. Já mívám horší reakce, ale léky si teda taky nedávám. Ty máme na fakt ohrožující reakce, ne na otok, který je po včele úplně normální. V dnešní době se léky užívají dost nadbytečně, si myslím. S každým zalaslanim hned všichni kombinují různé sirupy, sráží i nízké teploty, na každou rýmu pamycon…pak se divíme, jak to s tím zdravím vypadá..
@Midaku Ja jsem taky v soku z tyhle diskuze. Vetsina odpovedi je jak z vesmiru, kde je vcela lidozrava potvora. Je to jen vcela.
Ja na to dostala platek cibule a za hodinu jsem behala…
Tak on je blby že je to na prste, tam by mohl nastat problém s prokrvením kvůli tomu otoku takže tam bych nějaký ten prášek určitě dala…jinak bych jen chladila případně ten fenistyl lokálně…sama jsem alergicka na žihadla a jestli si vemu prášek nebo ne se rozhoduji právě dle lokalizace..třeba kdyby to bylo do obličeje, rtů nebo krku volám si rychlou…ale třeba do zadku tam je to vpohode