Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, před třemi týdny jsem dostala horečky a na to antibiotika na 10 dní, klasická hnisavá angína (čepy). Měla jsem do toho ještě nějaké zdravotní komplikace a asi jsem to dostatečně nezaléčila, dostala jsem Zinnat. Jenže pět dní po dobrání ATB jsem si vyrazila směle do práce a už jsem cítila že to není ono, koukala jsem do krku a opět se začaly tvořit čepy. Doufala jsem, že se toho zbavím když to budu léčit streptokillem, joxem, Ibalginem, obklady a dalšími přírodními věcmi. V krku mě nebolelo jen zvýšená teplota, a ty čepy. Dr mě prohlédla a dostala jsem opět antibiotika s čímž jsem počítala, ale nechápu, že mi napsala širokospektrální Klacid na 14 dní, tedy chápu, že se chce pojistit, ale nevím jestli to dám, jsou dost silná a nedělají mi úplně dobře. Čekala jsem třeba jen na pět dní, max na deset a ne širokospektrální… Říkám si, jestli by nestačilo brát třeba jen těch 10 dní, ale zase se do toho nechci doktorce montovat, já doktor nejsem..
Ještě mi měřila crp, které vyšlo pod 5, což prý ale může být jako „skrytá“ infekce.
@Dizzie píše:
Ahoj, před třemi týdny jsem dostala horečky a na to antibiotika na 10 dní, klasická hnisavá angína (čepy). Měla jsem do toho ještě nějaké zdravotní komplikace a asi jsem to dostatečně nezaléčila, dostala jsem Zinnat. Jenže pět dní po dobrání ATB jsem si vyrazila směle do práce a už jsem cítila že to není ono, koukala jsem do krku a opět se začaly tvořit čepy. Doufala jsem, že se toho zbavím když to budu léčit streptokillem, joxem, Ibalginem, obklady a dalšími přírodními věcmi. V krku mě nebolelo jen zvýšená teplota, a ty čepy. Dr mě prohlédla a dostala jsem opět antibiotika s čímž jsem počítala, ale nechápu, že mi napsala širokospektrální Klacid na 14 dní, tedy chápu, že se chce pojistit, ale nevím jestli to dám, jsou dost silná a nedělají mi úplně dobře. Čekala jsem třeba jen na pět dní, max na deset a ne širokospektrální… Říkám si, jestli by nestačilo brát třeba jen těch 10 dní, ale zase se do toho nechci doktorce montovat, já doktor nejsem..
Ještě mi měřila crp, které vyšlo pod 5, což prý ale může být jako „skrytá“ infekce.
Tak Zinnat je stejně širokospektrý jako Klacid. Ani jedno není nejlepší volba na angínu, ale bohužel Penicilin momentálně není k sehnání. Máš horečky? Jako klidně to může být virové, když je CRP tak nízké. Čepy automaticky neznamenají bakteriální infekci. Dělal se výtěr z toho krku?
Před měsícem jsem měla čepy na mandlích a v krku mě bolelo jak nikdy. Byl to Covid, za tři dny to přešlo. Naštěstí rozumná doktorka mi antibiotika nedala, byť jsem byla přesvědčena, že mám anginu ![]()
Já před měsícem angína druhá v životě. 15 atb Klacid. Předcházel ji zánět močových čest a brání Zinatu.
Angínu jsem měla poprvé v životě v prosinci. Včera jsem byla na kontrole na imunologii, kam léta jezdím. A ten mi řekl, že 14 dnů je v pořádku. A to fakt nadává na každá ATB, která musím dostat. Takže tak.
Covid to určitě není, dělala jsem si test, samo by to určitě nepřešlo, tohle už moc dobře znám.
Jinak výtěr dělali, já jsem dřív trpěla dost na angíny, ale teď jsem měla asi 2 roky pokoj. Horečky už nemám, měla jsem při prvním braní antibiotik. Teď jen zvýšená teplota. Sama jsem si i v pondělí dělala CRP test a ukázalo to tři čárky jako zvýšená hodnota 10-30. Jako určitě jsem za ty antibiotika ráda, protože to je jistota, ale přijde mi to dost dlouho, ale vím že tyhle se dávají na 14 dní.
Většinou jsem na angínu dostala Klacid, Fromilid, Ospen a nevím co všechno ještě.
Trochu mě spíše děsí, jestli si nebuduju nějakou rezistenci na antibiotika, dříve to zabralo hned a nestalo se mi, že by se mi to vrátilo. Je pravda, že jsem ještě dostala zánět středního ucha a zablokoval se mi krk, takže místo odpočinku jsem ještě běhala po doktorech.
Jinak prvně jsem to asi nechala dost rozjet, horečky teda přešly asi za dva/tři dny, špatně mi začalo být ve středu, ale k doktoru jsem se dostala až v pondělí, což taky angíně dost nahrává…
Napadá mě, jestli jsem nezačala pociťovat rezistenci bakterií na antibiotika..