Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jsem druhačka na bakaláři, ale potřebovala bych si aspoň 80% bakalářky napsat už teď, jelikož na třeťák mám větší plány.
Je téměř únor, takže na bakalářku bych měla mít cca 4,5 měsíce se školou a cca 3 měsíce bez školy, což si myslím, že je reálné stihnout.
Ze zkušeností a z pozorování - kolik času bakalářka tak zabere a jak moc je náročná?
Vedoucího už mám vybraného, ale ještě jsem mu neřekla, že bych si to raději napsala dřív. A velký problém mi asi bude dělat téma. Budu psát na procesy ve firmě, nebo datové analýzy. Nemáte tip, kde se dá insiprovat s námětem na téma?
Klidně to můžeš mít z většiny napsaný dřív a ten čas co máš stačí bohatě na dvě bakalářky.
No asi bych hlavně šla za tím vedoucím, teď v letním semestru už se práce stejně musí zadávat, ne? Nastínit téma a tuhle tvojí vizi, s tématem by ti mohl pomoct - co přesně budeš psát. A pak záleží, kolik tomu budeš věnovat, bude do toho vstupovat víc věcí - jak náročné bude získat ta data apod.
Já mám zkušenost, že reálně dávám tu stránku denně. Ale to je teda v případě práce s mnoha zdroji, v diplomce jsem jich měla cca 250. Hádám, že bakalářka a navíc na ekonomii nebude tak náročná. Takže bych řekla s klidem ten měsíc.
@Illidan píše:
Ja mel bakalarku napsanou do tydne, kde je problem?
Když si stáhneš některé bakalářky, tak některé se dají dát s cigárkem tak do hodiny.
Ahoj, záleží hrozně moc na tom, jaké téma píšeš a jestli k němu děláš nějaký výzkum. Tři měsíce jsou ale krásný čas i když se budeš u psaní trochu „loudat“. ![]()
@Zumpa píše:
Když si stáhneš některé bakalářky, tak některé se dají dát s cigárkem tak do hodiny.
tak ja to beru ciste jako cas psani… ty veci okolo zaberou hodne casu, sber dat a jejich vyhodnoceni. Ale nekterym to nemysli tak rychle nebo maji spatneho vedouciho ci tema, tak jsou v pasti xD
Můžeš tema probrat s vedoucím. Na jedné škole dokonce měli dokonce pouze vyber z témat a člověk si nemohl vybrat vlastní
ale byla ta témata opravdu trapná, nechala jsem, ze by o něčem takovém někdo dobrovolně vůbec něco psal ![]()
nejvíce mi vždycky vyhovovalo navázat na nějakou svou předchozí práci - většinou pokud něco píšeš a dane tema se snažíš plně vytěžit, dotknes se i něčeho, o čem by se dalo taky dobre psát, ale nemuzes, jelikož by to bylo off-topic. Zdroje už přitom mas obhlednute a pročtene a něco o tom víš, a tak nezacinas úplně od nuly. Dále je dobre nevolit tema příliš obecně, ale co nejvíce konkretizovat. Lépe zpracovat “menší” tema poradne, než obecnější povrchně.
@Illidan píše:
tak ja to beru ciste jako cas psani… ty veci okolo zaberou hodne casu, sber dat a jejich vyhodnoceni. Ale nekterym to nemysli tak rychle nebo maji spatneho vedouciho ci tema, tak jsou v pasti xD
Dnes ani psát nemusíš, text můžeš počítači nadiktovat či vygenerovat přes AI. Někde jsem zaregistroval info, že nějaká škola od bakalářek upouští, protože podvody ztrácí smysl.
@Mawajka00 Chceš dělat jen rešerši na dané téma, nebo máš na mysli, že pro nějakou konkrétní formu uděláš tu procesní nebo datovou analýzu…?
Pokud to druhé - máš už nějakou firmu vybranou a domluvenou? Do procesů bych se nepouštěla, v tom se taky můžeš utopit týdny… ale jestli ti někdo dá k dispozici data, tak datová analýza je krásně smysluplné a jasně ohraničené téma a tam šmahem vyrobíš tu analytiku, pak s něčím dalším porovnáš (ať je o čem plácat v diskuzi), k tomu nějakou predikci a doporučení (ať tím definuješ jasný přínos práce) a je hotovo. Kdyby ti to šlo od ruky, tak za dva týdny hotovo. Největší problém bývá sehnat tu firmu…
Z mé vlastní zkušenosti se dá bakalářka napsat hodně rychle. Já jsem začala v říjnu s hledáním zdrojů. Listopad a prosinec jsem pak jen pročítala zdroje a vybírala, to, co se mi bude hodit. V lednu a únoru jsem ji napsala a pak už jen opravovala estetické chyby a poznámky mého vedoucího.
Musím ale říct, že by se to dalo ještě rychleji, ale upřímně se mi moc nechtělo a denně jsem se tomu věnovala max dvě hodiny, a to ještě ani ne každý den.
Samotná bakalářka nebyla náročná, nejnáročnější na ní byly ty estetické úpravy. Ale tohle je hodně individuální, záleží na tématu bakalářky a celkově i toho, co vaše škola/fakulta po vás chce.
Hlavně je potřeba mít rozmyšlené, jak chceš, aby bakalářka vypadala. Mít nějakou představu.
Ohledně tématu je opravdu nejlepší skočit za svým vedoucím a domluvit se s ním. A pokud se ho zeptáš, tak ti určitě i doporučí nějaké zdroje.
Hlavně za vedoucím jdi už s nějakou představou. Nám často vyučující říkali, že za nimi nemáme chodit bez nějaké své představy.
Nemáte zkušenost s touto službou https://www.vysokoskolskeprace.cz/? Kolegyně s nimi byla spokojená, ale uvítal bych ještě další recenze, než do toho s nimi půjdu. Děkuji moc.