Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Milé pekařky, máte někdo prosím ověřený a dobrý recept na mandlový dort? Většinou dělávám sachr, medovník nebo piškotový korpus. Chtěla bych letos nadýchaný ořechový dort, ale ne klasických vlašských ořechů ale z mandlí.
Děkuji za recepty včetně postupu množství na velikost formy a délky pečení v typu trouby Hanka ![]()
Dělám tenhle bezlepkový.
Da se naplnit i slaným karamelem (máslo a karamelové aalko a sůl). Ale originál je lepší. Aby ro bylo víc slavnostní, dávám 3 placky.
https://megvkuchyni.cz/…rale-oscara/
Kosova je fakt easy, krem je pracnější a může se při nedodržení postupu srazit.
@TaLucie děkuji za recept, ale tohle jsem právě na netu našla a tohle nechci jen bílkové sníh s mandlemi. Chtěla bych něco stylu klasický piškot (vejce, cukr, mouka) ale s přidáním mandlí, jenže nevím kolik nahradit mouky vůči mandlím, aby to pořád bylo nadýchané a ne těžké.
@HankaHK píše: Více
Pak tedy tento. Pekla jednou dcera a prý měl úspěch. Delala do nej nejakou ganache.
https://www.apetitonline.cz/…andlovy-dort
@TaLucie děkuji ten vypadá dobře a pokud ho má dcera vyzkoušený tak
Taky mě právě napadlo ho zkombinovat s čokoládovou šlehanou ganáží. Snad se povede, s tou taky nemám příliš zkušenost, dělávám spíš čokoládový krém nebo jenom pařížskou šlehačku a ta by teď ta tepla nevydržela.
Ja delam klasicky piskotovy korpus, ale dam polovicni mnozstvi mouky a druhou pulku nahradim mletymi mandlemi ![]()
@Lenkochod a napíšeš mi prosím přesný konkrétní recept i s postupem, pokud ho máš vyzkoušený? Díky
@HankaHK jasne. Muj tajny recept ![]()
4-5 vajec bilky a zloutky zvlast
180g cukru +vanilkovy
180g polohrube mouky
100ml oleje
50ml vody
+Pripadne dochuceni (kakao, nasekana čokolada, kokos, ořechy, rozinky…co ma kdo rad, ale i lze nechat bez toho).
Vyslehat bilky - az lehce napeni pridat polovinu cukru a vyslehat dotuha.
Druha pulka cukru vyslehat do peny se zloutky, pak primichat olej a vodu.
Pak do zloutkove smesi pridat mouku.
Nakonec smichat testo s naslehanymi bilky a pripadne pridat prisadu navic (cokolada, orechy…).
Pro mandlovy korpus davam tedy 90g mouky a 90g mletych mandli, ale lze samozrejme prizpusobit podle chuti.
Pecu cca na 160, 170°, delka zalezi na velikosti formy, typu peceni i kazde troube, takze cca po 20min vyzkouset spejli.
Toto mnozstvi je na normalni babovku/kulatou formu cca 22-24cm.
Na dorty delam treba 2 davky (2× 24cm), nebo do obdelnikove davam 1,5 davky. Zalezi, jak velky dort chces delat a jake mas formy.
Pripichnu se: Nevite nekdo, jak upect mandlovy nebo jiny orechovy korpus uplne bez mouky, aby se nesrazil? Potrebovala bych pro osobu, ktera vubec nesmi obilniny (alergie na obilniny celkove, ne jen na lepek). Zkousela jsem toho vic, ale vzdy se to nakonec srazilo. Bylo to dobre, ale vypadalo to strasne nevabne. Nebo co jsem udelala spatne? Pekla jsem dle rady na nizsi teplotu (cca 155-160) a troubu neotvirala
, ale nepomohlo. Jde to vubec?