Recepty - pečení

• Otevřená skupina

Pro všechny maminky, co přemýšlí nad tím, co jedí jejich rodinky...

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11530
22.3.12 09:58

Recepty - pečení

Inspirace na pečení...........

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12272
22.3.12 13:09

Oblíbila jsem si muffiny http://www.toprecepty.cz/…nne-muffiny/

přidala jsem nastrouhané lískové oříšky, dávala jsem v létě ovoce - švestky, rybíz, co je po ruce… cukr jsem dávala třtinový, vanilkový, mouku jsem dávala celozrnnou žitnou a hladkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
22.3.12 13:49

Domácí chleba

250 g žitné mouky
350 g hladké pšeničné mouky
1 lžíce octa
3 lžíce oleje
350 ml teplé vody – pozor, nesmí být moc teplá
1 odměrka (čajová lžička) sušeného droždí nebo půl kostky čerstvého droždí
2 lžičky soli - dál od droždí
kmín – od oka, jak kdo má rád
Je možné přidat semínka, cibulku, škvarky, klíčky, bylinky......

Vše do pekárny, nejdříve tekuté, pak zbytek, droždí do mouky daleko od soli a koření, necháme vykynout. Pokud mícháme růčo, pořádně vymícháme aspoň 10 min a necháme kynout hodinu a půl až dvě hodiny. Vyklopíme na plech, vytvarujeme tvar veky a necháme kynout cca 30-40 minut, přejedem mokrýma rukama - důležité kvůli kůrce a pečeme v troubě na 180st cca 45-50 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
22.3.12 13:54

Knedlíky ve tvaru nádivky

Suroviny:
1 chlebíčková veka (nebo 6 rohlíků)
100 g krupičky
200 ml mléka
2 vejce (buď normálně rozklepnout, nebo z bílků sníh, lze obojí)
hodně zelené petrželky
lze přidat - anglická, špek, osmažená cibulka … co vás napadne

Veku nakrájíme na kostky, dáme do mísy a posypeme krupičkou. Zalijeme mlékem smíchaným s vejci, ..... a lehce promícháme tak, aby z kostek veky ještě něco zbylo.

Dáme péct do pekárny nebo do trouby na cca 45-60 min, podle dávky :-)

Výborné jako příloha k čemukoliv a člověk se nemusí patlat s knedlíkama. Už jsem zkoušela k vepřuzelu i ke guláši a obojí mělo velký úspěch 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
25.3.12 22:54

Úžasná vánočka

Suroviny na dvě vánočky:
Dělala jsem z poloviční dávky 0,5 kg mouky, a i ta jedna vánočka je dost velká, tak myslím, že stačí i pro velkou rodinu, ale jak chcete :-)
1kg polohrubé mouky
400g hladké mouky
6dl vlažného mléka
70g droždí
1 celé rozpuštěné máslo
220 g cukru krystal (dala jsem třtinový)
2 vejce
1 žloutek na potření
Vanilkový cukr
2 velké panáky rumu
Kůra z půlky citronu
1 malá lžička soli
Rozinky, mandle (nakrájené) a ořechy podle chuti
Všechny suroviny, které budeme používat, si vytáhneme nejdřív a to hodně dopředu z ledničky, aby měly stejnou teplotu. Je to důležité.
Začneme kváskem. Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru a 1 lžíci hladké mouky a necháme 10 minut v teple vzejít.
Mezitím obě mouky smícháme se solí, cukrem, ve zbytku mléka rozpuštěným cukrem, rozpuštěným a vychladlým máslem, vajíčky a citronovou kůrou. Přídáme rozinky a mandle nebo oříšky podle naší chuti. Nějaké nakrájené mandličky si necháme na posypání vánočky. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Musí se dlouho hnětat aby se všechno pěkně spojilo (aspoň 10 minut, aby vánočka při pečení nepopraskala).
Z pěkně tuhého těsta vytvarujeme bochánek (pokud je těsto řídké, přidáme ještě mouku), který zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme pěkně na teple hodinu kynout. Těsto by mělo za tuto dobu zdvojnásobit objem. Mně kynulo tak hodinu a čtvrt.
Jak máme vykynuto, vyklopíme těsto, znovu propracujeme, rozdělíme na devět dílů a vytvoříme z nich stejně dlouhé válečky. Z prvních čtyř upleteme první patro. Patro se plete střídáním pravých a levých válečků od středu do obou stran. Dáme na přichystaný plech. Na plechu máme pečící papír pomaštěný tukem. Konce spodního patra zmáčkneme k sobě a zahrneme dospodu. Střední patro bude o něco menší copánek ze tří válečků a vrchní jen zamotané ze dvou. Opatrně přitiskneme k sobě, horní konce zahrneme dospod vánočky, pěkně si ji upravíme a zapíchneme pěkně seshora dolů tři špejle, aby se nám vánočka při pečení nesesula či nezplacatěla.
Takto přichystanou vánočku necháme na plechu ještě hodinu kynout.
Potřeme žloutkem s troškou mléka, posypeme krájenýma mandličkama a můžeme péct.
Pečeme při 150° asi hodinu nebo alespoň třičtvrtě. Po půl hodině pečení jsem přikryla ve vodě namočeným pečícím papírem celou vánočku, aby se nespálila. Tak se pěkně dopekla do zlatova. Při pečení ještě naběhla, takže jí byl plný plech.
Kdyby někdo chtěl, fotky z mého prvního pečení najdete zde v tomto článku:
http://waity5.blog.cz/…ze-by-vanoce
Ta první vánočka byla taková „rozpláclá“, podruhé jsem ji trochu pevněji upletla, špejlky jsem do ní píchla i z boku a už to bylo dobré :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
31.3.12 21:14

Jemný grahamový chleba

350 ml vody
2 ČL soli
1 ČL kmínu nebo chlebového koření
2 PL oleje
300 g hladké mouky pšeničné
100 g grahamové mouky
100 g žitné mouky chlebové
1 ČL sušeného droždí.

Program základní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
31.3.12 21:59

Kefírový chléb

200 ml kefíru
200 ml vody
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
3 lžičky oleje
2 lžičky kmínu
90 g žitné mouky
180 g pšeničné chlebové mouky
300 g hladké mouky
50 g semínek (dala jsem slunečnicová, lněná a sezamová)
půlka droždí

Z vody, droždí a cukru uděláme kvásek.Pak přimícháme mouky a zbytek ingrediencí, necháme 1 hodinu kynout.Předehřejeme troubu na 220 stupňů, na plech vytvarujeme chleba, hořejšek může dvakrát křížem proříznout (max.1 cm hluboko). Potřeme chleba slanou vodou (nesolit moc, kůrka je pak přesolená).Pečeme na 220 10 minut, pak teplotu snížíme na 190–200.Během pečení potíráme slanou vodou, já potírala cca každých 10 minut.Pečeme další cca 1 hodinu – 1,5 hodiny (podle toho, jakou chceme kůrku, já pekla skoro 1,5 h).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
17.4.12 15:08

Celozrnné housky

1/2 droždí
310 ml teplého mléka
2 lžičky cukru
nechat vzejít kvásek
100 g žitné celozrnné mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
200 g hl.m.
2 lžičky soli
2 lžíce oleje

Těsto nechat 2 hodiny kynout, pak propracovat, udělat z něj třeba housky, bulky…Nechat na plechu další půl hodinu kynout.Potřít rozšlehaným vejcem, popř.posypat semínkama, hrubou solí…Péct cca 30 minut na 180 stupňů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6140
19.4.12 10:57

ahoj mám nějaký super recept na musli sušenky,dnes ho budu zkoušet a moc se těšim :) Úplně jsem sem zapoměla hodit recept na sušenky pro Verču :oops:
Tak tady je:
1 hrnek hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 malá lžička skořice, 250 g rozpuštěného másla (klidně Heru apod.), 1/2 hrnku krystalu cukru, případně medu, 1 vajíčko, 1 vanilkový cuk, 1,5 hrnku ovesných vloček (dá se v pohodě použít müsli směsí), 0,5 hrnku nahrubo nasekaných ořechů, hrnek čokoládových čoček (já používám nahrubo rozmixované figurky)

Vajíčko s rozpuštěným tukem promícháme a postupně vsypeme všechny „suché“ suroviny. Je z toho hodně husté „těsto“. Z něho mokrou rukou nebo malou lžičkou tvoříme kuličky o průměru cca 2,5 cm, které dáme na plech s pečícím papírem a trošku rozmáčkem na placku. Pečeme na 180 stupňů do růžova. Po upečení jsou placičky hodně křehké, tak sundám pečící papír i s placičkama a nechám na něm vychladnout.

A vzhledem k tomu, že zásadně nedělám nic podle receptu, tak ještě dodám, jak jsem to dělala já – ovesné vločky jsem dala jemné (drcené), vůbec nebyly cítit, sušenky jen víc jakoby křupaly, místo ořechů jsem dala 160g brusinek, a místo čokoládových čoček jsem nadrobno nakrájela 200g hořké čokolády. Je to patlací těsto, rukama jsem tvarovala placičky a ty kladla na plech. A sušenky to byly fakt vynikající.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26228
4.5.12 21:05

Rebarbora

buchta:
těsto: 300 g mouky (polohrubá)
100 g cukru
6 lžic oleje
1,5 dl mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 prdopeč

náplň: rebarbora na kostky + kořicový cukr (možno smíchat ještě před děláním těsta, pustí šťávu a je to mnohem lepší)

zálivka: 2 vejce
2 vanilkové cukry
100 g rozpuštěné Hery
toto vše rozšlehat

umíchat těsto, prdnout na plech, posypat rebarborou a skoř. cukrem, zalít zálivkou

předehřátá trouba 200°C, cca 30 minut

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
5.6.12 13:04

Celozrnný chleba
350 ml vlažné vody
1,5 lžičky octa
2 lžičky olivového oleje
200 g žitné mouky (80 procent celozrnné Naše BIO z Billy, 20 procent chlebové mouky PENAM)
300 g přeničné mouky (80 procent celozrnné Naše BIO z Billy, 20 procent chlebové mouky PENAM)
1 lžička cukru
2 lžičky soli
1,5 lžičky sušeného drožší (s modrým ptáčkem)
4 lžičky kmínu
Upéct v pekárně na základní program (v mém případě 3:10 hodiny), po pípnutí přidat zrníčka (lněná, sezamová, slunečnicová, tykvová - malou misku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
11.12.20 21:47

Zkusil někdo online kurzy pečení na https://pecemeshelou.cz ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny