Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Visor píše:
Skutečně? A k tomuto zjištění jste dospěl(a) jak? Notář je stejně jako advokát sice pojištěn proti profesní chybě, ale na zpronevěru se pojištění nevztahuje. Jediným bezpečným způsobem, jak uschovat peníze je vázaný jistotní účet u banky. Je to sice ta nejdražší varianta, ale je třeba si uvědomit, že se jedná o milionovou transakci, kde šetření na nesprávném místě může mít fatální následky. K žádné advokátní firmě peníze nedávejte, pokud je pro ně problém, aby byly peníze deponovány v bance, ruce od nich pryč.
Přesně totéž jsem chtěla napsat. Notář, stejně jako advokát, je osoba, která jedná sama za sebe a tudíž pravděpodobnost zpronevěry je mnohem vyšší než u banky, která si něco takového nemůže dovolit, má kontrolní mechanismy a je solventní.
Souhlasím. Mezi advokátem a notářem sice je jistý rozdíl, protože notář je státní zaměstnanec a je vázán přísnějšími pravidly, nicméně to nevylučuje selhání lidského faktoru. Háček spočívá v tom, že právě na tuto situaci se pojištění nevztahuje, takže ve výsledku to vyjde nastejno.
K té první části otázky - nejde ani tak o realitní kancelář (i když existuje min. jedna výjimka, které bych se vyhnul obloukem), ale je to především o makléři. Pokud jste s prací makléře spokojeni a vyjde vám vstříc v těch zásadních věcech, pak není důvod nekoupit (neprodat) třeba právě přes RE/MAX. Za předpokladu, že vám nevadí vyšší provize, kterou si tato realitka oproti jiným standardně účtuje, a kterou nepochybně prodávající promítne do ceny nemovitosti.
Souhlasím, taky negativni zkušenost v Praze. Mladík Kubík. Už nikdy. Kdo nechce riskovat s penězi i bytem, obrátí se na notáře ne na realitku. ![]()
Máte nějaké aktuální zkušenosti s touto realitkou? Ideálně z Brna. Při kupovaní nemovitosti.
@Caitlyn píše:
Máte nějaké aktuální zkušenosti s touto realitkou? Ideálně z Brna. Při kupovaní nemovitosti.
Na co realitku? Dáš inzerát na avízo a vybíráš si kupce. Navíc smlouva se sepisuje u advokáta, cena kolem 4 tisíc, momentálně mám Judr, která sepisuje smlouvy za 2 tisíce a 2 tisíce si bere za úschovu peněz. Naco cpát do chřtánu realitce desetitisíce za nějaké zprostředkování?
@hudečice píše:
Na co realitku? Dáš inzerát na avízo a vybíráš si kupce. Navíc smlouva se sepisuje u advokáta, cena kolem 4 tisíc, momentálně mám Judr, která sepisuje smlouvy za 2 tisíce a 2 tisíce si bere za úschovu peněz. Naco cpát do chřtánu realitce desetitisíce za nějaké zprostředkování?
Máš pravdu, uměla bych si to vše kolem toho zařídit sama. Ale ten byt, který se mi líbí a který si chci koupit nabízí realitka a majitele neznám.
Na bezrealitkách nic moc výběr.
Jak bys to řešila ty?
@Caitlyn píše:
Máš pravdu, uměla bych si to vše kolem toho zařídit sama. Ale ten byt, který se mi líbí a který si chci koupit nabízí realitka a majitele neznám.
Na bezrealitkách nic moc výběr.Jak bys to řešila ty?
Jako svůj byt. Realitka šla i s majitelem se mnou na prohlídku, realitka od toho bytu nemá klíče, vždy se volá majiteli bytu, zdali je doma. Já si s majitelem bytu i realiťákem vyměnila vizitky a řekla, že se ozvu. Samozřejmě majitel se ozval za hodinu, jestli ten byt chci. Tak jsem obešla realitku a ušetřila 30 tisíc za provizi. Tak jsme jen napůl zaplatili sepis kupní smlouvy a úschovu peněz.
@Caitlyn NAvíc to můžeš udělat i tak, že si sama dáš inzerát, že koupíš přímo od majitele byt. Lidi se ti sami ozvou. Když navíc napíšeš, že máš sehnaného notáře a smlouva stojí tolik a tolik, tak budou vidět, že nemusí prodávající nikoho shánět na sepis a tím pádem se ti i ozvou sami.
@hudečice píše:
Jako svůj byt. Realitka šla i s majitelem se mnou na prohlídku, realitka od toho bytu nemá klíče, vždy se volá majiteli bytu, zdali je doma. Já si s majitelem bytu i realiťákem vyměnila vizitky a řekla, že se ozvu. Samozřejmě majitel se ozval za hodinu, jestli ten byt chci. Tak jsem obešla realitku a ušetřila 30 tisíc za provizi. Tak jsme jen napůl zaplatili sepis kupní smlouvy a úschovu peněz.
Myslis, ze to nemaji ve smlouve, ze maji vyhradni pravo to prodat? To, co pises, je nerealne, to by tak udelal kazdy…
@Janee19 píše:
Myslis, ze to nemaji ve smlouve, ze maji vyhradni pravo to prodat? To, co pises, je nerealne, to by tak udelal kazdy…
V jaké smlouvě? Tak pokud je majitel bytu tak blbý, že podepíše nějakou exkluzivní smlouvu, tak máš smolíka i ty.
Ale normální člověk - majitel bytu, který chce prodat, tak si vybere svého kupce, čili nic s realitkama nepodepisuje a k ničemu se nezavazuje.
Realitka mu zavolá, domluví si schůzku, že tam někoho i přivedou. Tak jsem to měla i já.
@hudečice prijde mi, ze o tom moc nevis… Jasne, ze se podepisuje smlouva, to neni o blbosti, ale je to normalni smluvni zavazek. Oni sezenou kupce, zajisti treba pravni sluzby, inzerci apod., dostanou za to penize -provizi. Nechces davat provizi, udelej si sam. Tohle je vychcankovstvi, jestli to opravdu nekde delas, tak to nerikej, at to delaji ostatni. A zrovna Remax je velka firma, ktera ma zkusenosti se vseljakejma vychcankama, takze pochybuji, ze zrovna ta pojede bez dobre osetrene smlouvy
Pokud by majitel nechtel, tak to neda realitce, ono kdyz kupujes byt za x mega tak 30 tisic provize uz nehraje roli, proste se spoj s realitkou a kupuj nez bude fuc. Mam take byt pres realitku a ikdyz jsem videla majitele nehodlala jsem nic obchazet ani on nechtel, na netu jsou fakt hnusny byty oproti tomu co jsme nasli my. Firma byla solidni a smlouva bez chytaku, take nam to nas pravnik prelouskal, vysvetlil a bylo.
@AndelaCerna píše:
Pokud by majitel nechtel, tak to neda realitce, ono kdyz kupujes byt za x mega tak 30 tisic provize uz nehraje roli, proste se spoj s realitkou a kupuj nez bude fuc. Mam take byt pres realitku a ikdyz jsem videla majitele nehodlala jsem nic obchazet ani on nechtel, na netu jsou fakt hnusny byty oproti tomu co jsme nasli my. Firma byla solidni a smlouva bez chytaku, take nam to nas pravnik prelouskal, vysvetlil a bylo.
přesně jak říkáš. Ta provize není v rámci částky za nemovitost tak velká položka. A dvojku za smlouvy a úschovu může chtít jen právník, který je dost neschopný. Je to jak s hadrama od vietnamců. Levný, ale šunty.
V souvislosti s tímto obcházením znám vtipnou historku. Přišli zájemci na prohlídku, odešli a druhý den makléřce volá majitel bytu, že se pak vrátili a že ten byt chtějí. Tak ať jim zavolá, že oni to chtěli bez RK, aby ušetřili, což se majiteli nelíbilo jednak z toho důvodu, že měl pocit, že mají tak napjatý rozpočet, že možná snad ani nedostanou hypotéku a za druhé neměl z nich dobrý pocit, když chtějí obcházet pravidla, které on jako prodávající nastavil ve smyslu „prodávám přes realitku - respektujte to“. Měl je trochu za podrazáky a chtěl, aby obchod makléřka s právníkem pohlídali. No makléřka byla z malé realitky a často dávali při rychlém jednání slevu z provize, ale tomuto kupujícímu neodpustili ani kačku. ![]()
Jinak zakladatelko nejde o zkušenosti s RK, ale přímo s makléřem. Vždy je to o lidech. zkus si hodit jméno makléře do googlu, třeba ti vyskočí nějaká diskuze.
@Janee19 píše:
@hudečice prijde mi, ze o tom moc nevis… Jasne, ze se podepisuje smlouva, to neni o blbosti, ale je to normalni smluvni zavazek. Oni sezenou kupce, zajisti treba pravni sluzby, inzerci apod., dostanou za to penize -provizi. Nechces davat provizi, udelej si sam. Tohle je vychcankovstvi, jestli to opravdu nekde delas, tak to nerikej, at to delaji ostatni. A zrovna Remax je velka firma, ktera ma zkusenosti se vseljakejma vychcankama, takze pochybuji, ze zrovna ta pojede bez dobre osetrene smlouvy
To není vychcánkovství. Je to o tom, že chci, aby byt byl prodán, komu já chci. Já jsem majitel, já rozhoduji. Jestli chce přjít realitka s kupcem, ať příjde, v pořádku, ale nic podepisovat nebudu. Si pak najdu kupce, který by byt koupil ode mě hned a pak zjistím, že jej nemůžu prodat, až se schválením realitky ![]()
Takže realiták může s klientem přijít kdykoliv, pokud se klient rozhodne, že byt bere, nemám s tím problém (i přes realitku), pokud klient od realitky byt odmítne, nejsem vázána na to, že budu čekat, až někoho realitka najde. Asi tak.
@hudečice jako OK, pokud máš realitku, která ti nikoho nenajde, a ty si najdeš sama někoho, pak do toho realitka nemá co zasahovat, ikdyž hodně se jich brání i tomuto, asi neoprávněně… ale vychcánkovství píšu, když realitka někoho sežene a vy si to pak vyřídíte s dotyčným bokem, mimo realitku. Buď jsem před tím tvůj příspěvek blbě pochopila, nebo jedna mluví o voze a druhá o koze… ![]()