Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, blížíse nám termínrekonstrukce a tak plánujeme, řešíme, kreslíme,…strašně ráda přivítám pokec o čemkoli ohledně tohoto tématu. Hodně mě zajímá forma vytápění, okna, střešní krytina,..comáte a s čím jste spokojeni a co bystenaopak jižnikdy neudělali/nechtěli..co jste si dělali svépomoci, co firmami..klidně můžete zmínit i cenovounáročnost..budeme opravovat 4+1,jednahlavní koupelna, celý podsklepený,30let starý. naštěstí je dům co se týče dispozic nadčasový, bungalov a do chodby k pokojům jsou cca 4-5schodů. kdo rád probere?:-D
Jestli budete předělávat komplet, tak já bych šla do podlahového topení. I když vy máte sklep, tak záleží jestli od něj táhne nebo ne. Nám zatím na baráku dělali řemslníci střechu, odpady, teď budou podřezávat zdi, topení taky bude dělat firma, ona bude dělat firma. Jinak všechno děláme svépomocí nebo s pomocí známeho v oboru. Na výběru oken si dejte hodně záležet. Tady už jsou starší plastová a děsně se to rosí a je to celkem otravný. Na střeše máme obyč tašky. Dál nevím
A investujte do kuchyně ![]()
No, zatím uvažujeme, že bychom udělali interier a pak venek, ale všechno tak nějak úzce spolu souvisí..střecha-uvnitř jsou na stropech palubky, takže ty pujdou dolu, tím padem se to odkryje a uvidí, v jakem stavu je izolace atd. Dala by se nová a sadroše(pokud nebude třeba více) a tím pádem bychommohli střechu zvenku nechat na později. Rozvody uděláme nové vodu i el. Okna - mocby mě zajímalo, co lidé volí. kolikakomorové, plast dřevo…asi bychom rádi dřevěné, ale o ty, aby vydžely pěkné, se musífakt pečovat. ale manžel o plastu nechce ani slyšet. Kuchyn a koupelu bychom rádi sakum prdun novou. O jakých uvažujete odlahách..?budete zateplovat zvenku? no a topení. manžel podlahovku nechce, jen dokoupelny kvůli mě. alejá bych jibrala. snažímse o tom něco načíst, takže nejradějibychvšude a k tomu nějaký radiátor, tak to majjínaši, jen oni majítep. čarpadlo, což my dělat nebudeme. takže asi plyn.
Obecně je dům velký, vysoké stropy, ta podlahovka se nějak počítá dle vytápěné plochy a bez těch radiátorů bychom to asi nevytopili. Taky se mi líbí globálnější řešení, takže třeba i kolektorynastřechu a napojení nabazén, atd.
@žampionka Tak jestli je střecha třicetiletá, tak by měla být v pořádku. Tak spíš než plasťáky jsou lepší euro nebo nejlíp hliníkový. Záleží, jak si představujete finance. Dřevěný jsou pěkný, ale je to materiál s kratší životností.
Podlahy - Teď máme v koupelně novou dlažbu, na chodbě je stará dlažba (tam se ještě bude pracovat, takže přijde na řadu naposled), jinak máme lino, ale do budoucna bych asi chtěla dát dlažbu i do kuchyně a obýváku.
Jinak my topíme dřevem, plynem topit nechceme, nás to neohřeje
Ale na to podlahový bych ho asi ukecala. Ale zase tea nevím, jak to pak snáší ty podlahy ![]()
Jde jen o to, že místo krytiny je jen uržovaná ipa, ale to ještě rok dvavydrží. navíc střecha mí sklon jen 12-15 dtupnů, takže podle toho se musíbvybrat krytina. já bych chtěla ity kolektory, na to už by měla být střecha zase hotová. nemám představu o cenětěch hliníkových oken, ake obávám se, že to už je mimo naši cen. dostupnost. podlahy plánujeme kuchyn a obývak dlažba, koupelna dlažba a pokojekoberce.ale kdyby byla ta oodlahovka všude, tak bychom asi odbourali i ten koberec. chtěli jsme dřev. podlahy, ale nakonec ustupujeme, velký pohyb, malé děti, pes, průchozí dům, asi by mocdlouho nevydrželyxjo jiak taky mamesamo krb
a rozvody do horních pokojů..
@žampionka píše:
Jde jen o to, že místo krytiny je jen uržovaná ipa, ale to ještě rok dvavydrží. navíc střecha mí sklon jen 12-15 dtupnů, takže podle toho se musíbvybrat krytina. já bych chtěla ity kolektory, na to už by měla být střecha zase hotová. nemám představu o cenětěch hliníkových oken, ake obávám se, že to už je mimo naši cen. dostupnost. podlahy plánujeme kuchyn a obývak dlažba, koupelna dlažba a pokojekoberce.ale kdyby byla ta oodlahovka všude, tak bychom asi odbourali i ten koberec. chtěli jsme dřev. podlahy, ale nakonec ustupujeme, velký pohyb, malé děti, pes, průchozí dům, asi by mocdlouho nevydrželyxjo jiak taky mamesamo krba rozvody do horních pokojů..
Ja jsem teda odpurce dlazby, to radsi peknou plovoucku, ta je prijemnejsi a udrzba v pohode. A na rozdil od dlazby se na ni min nici padajici hrnky. Doporujucu svetliky strechou do chodeb uvnitr, pokud tam je nekde uplna tma. Ohlidejte si komin, kolem nej nam ted po 5 letech nateklo. Hlavne si rozumne vymyslete misto na kotel. Kuchyn klidne ikea, pomer kvalita/cena je neskutecny. Kamaradi dali jinde 2×
@masinka9 děkuji za reakci..:-D plovoučku mame ted v byte v ložnici a přijde mi nechutně studená. v jednom pokoji máme vinyl a jak se oiše, jak to je teple, no prijde mi to jako ta plovoučka. jako dlažba neni o nic lepsi, ale zase je asito nej na podlahovku.nad svetlikem jsem uvazovala, ale nemám vubec představu o cenách..:-I ale do jednoho místa by seurčo hodil. kotel bude dole ve sklepe, jak je ted, ale nový. kuchyn nam bude delat stolar. Manžel se v tomto prostredi pohybuje a pracuje, ale v nekterych vecech se nemuzemeshodnout..tak sidelam i oruzkum..:-D jak topite?
Já bych nejdříve nakreslila půdorys domu a naplánovala interiér.
Podle toho bych postupovala dál, jak s podlahou, tak s ostatním.
Interiér by měl být promyšlený, kvůli oknům, dveřím a i kvůli topení- radiátory a třeba kombinace s podlahovým topením.
Třeba mám vyzkoušeno, že radiátory jsou dobré blízko místa kde se sedí, je to ekonomické.
Mně pomáhala designerka a třeba navrhla pracovní stůl bokem u radiátoru.
V pracovně se nemusí moc topit, protože sedím rovnou u topení.
Navrhla mi také šatnu tak, že je úžasně pohodlná.
Nejdřív jsem věděla jak bude vypadal celý interiér a teprve potom, podle návrhu jsme řešili zbytek.
Postup byl obrácený, ale ideální. Všechno je na místě a je to pohodlné. Údržba teď je bezvadná, všechno má svoje místo, mám úklidovou skříň, nemám problém kam dát žehlící prkno a nevyžehlené prádlo, lux atd.
Myslela na všechno, to nám by se nepodařilo.
Vřele doporučuji tento postup.
Svetlik stal asi 7tis, je to podle slozitosti jeho instalace. Topime plynem. Vodu hrejeme v bojleru na nocni proud. Pokud mate moznost, zajedte si na nejaky stavebni veletrh, napr For Habitat, mají tam pekne slevy, poradi i nezavazne. A pokud budete mit remeslniky, tak jedine se spolehlivou referenci, pokud jsou to nejaci lemplove, da se tim dost pokazit (kamaradi měli totalni smulu na elektrikare). Vrele doporujucu od kotle si udelat termostaty do kazde mistnosti a regulovat si je samostatne. Není to standartni reseni ale manzel elektrikar si ho sam navrhnul, tak to zvladne i sikovny instalater/plynar