Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
už přes rok se nemůžeme rozhodnout jakou cestou ohledně bydlení jít. Bydlíme v Brně na Lesné v nájmu se dvěma malými dětmi.
Fakta:
A teď k tomu o co jde:
Byt:
Domek:
Osobně bych šel do domku, ale:
Nebo do bytu:
Neřešili jste někdy podobné dilema? Žena by raději byt, ale i v domku by si zvykla. Já zase raději domek, ale… vše je o penězích a mém opatrném přístupu k dluhu.
Nejdu asi s radou, ale bydlela jsem s našima 18 let v bytovce. Tři holky jsme se mačkaly v jednom pokojíčku. Nyní máme postavený náš vysněný domeček, krásný klid na konci vsi, takže klídek. V domečku všichni spokojený, dětičky si tu můžou běhat na velké zahradě okolo domu. Já jsem po těch letech v bytovce maximálně spokojená a šťastná. Do práce to má manža ještě blíž a já jsem zatím na rodičovské.
Domek za 2 mmiliony je nereálný, pokud neužijete pouze nejlevnější technologie a materiály. Kolem domu je spousta práce, to samé musíte odvést na chalupě. Za mě byt, rekreačka na chalupě.
Za mě domek ![]()
Dítě vypustit na zahradu a nemuset ho hlídat na každém kroku Řešit co bude za 30 let
ano trochu plánovat je nutné, ale ze strachu co bude za 30 let nemít to po čem toužím
kdo ti slíbí, že tě za týden nepřejede auto??? a plán na 30 let máš… (samozřejmě nic špatného nepřeju)
Momentálně řešíme taky zda zůstat v bytě 3+1 OV Bystrc, nebo to prodat + vzít hypošku a odstěhovat se do domku, mě teda táhne dům jsem kutil větší jak muž, navíc bych mohla konečně začít podnikat k tomu potřebuji prostor. Nevíme taky co bude dál, ale když se člověk bude pořád jen bát, tak v podstatě nic nezíská.
Úplně neporadím, ale napíšu jak to mám já. Celý dětství jsem strávila v bytě + na chalupě. S chlapem jsme se díky mému těhotenství přestěhovali do domku na vesnici relativně kousek od Prahy. A po 3 letech tu toho mám plný zuby a jdeme do bytu.
Výhodu baráku nyní spatřuju jenom v soukromí (pokud je dostatečně velký pozemek), zahrádka kde můžu kluka v klidu vypustit. Ale na mě má i moc negativ - drahý provoz a nutné opravy, neustálé dojíždění (obchod, lékař, úřady), hodně mizerná otvírací doba školky (fakt nejsem schopná se z práce teleportovat, abych kluka nejpozději ve 4 vyzvedla), téměř nulový výběr kroužků pro děti, dětské hřiště tu máme dost na prd takže luka to tam nebaví, málo dětí podobného věku. Večer se nedá nikam zajít na skleničku, protože člověk je vázaný na auto.
Takže bych brala byt + chalupu.
@Walda2000 vybrala bych domek. my to taky resili a dospeli jsme k nazoru, ze v byte bychom nebyli stastni. tady ma chlap garaz, ponk a porad si tu něco kuti. ja mam posezeni na zahrádce, kyticky a maly muze byt venku a není to mezi paneláky. ano, patri k tomu bohužel i nejake minusy jako dojizdeni, vetsi naklady, neustale opravy…ale nakonec pozitiva jako klid, soukromi, vice mista, lepsi ziti pro deti zvitezila ![]()
Za mě domek, víc prostoru, klidu, soukromí, zahrada… děcka si můžou hrát a já nemusím trnout, že lítají někde po sídlišti..
Za mě jasný domek..
Tak pokud budeš mít dům, na chalupu jezdit nebudeš, nebude se ti chtít, k čemu, navíc furt je práce někde okolo domu, furt se seká, kutí, pleje, když se neseká, tak si člověk rád sedne do klidu. Žiju v tom, ten klid a soukromí, ten kousek vlastní země je úchvatný, to taxikaření, vožení dětí do školek, škol, kroužků…to už míň. Ale, přijedem v pět domů, třeba teˇcelý březen, děti jdou klidně ještě do šesti ven, poběhají, zajezdí na kole, na čtyřkolce, poskáčou na trampolíně…ve městě dojdou do bytu a už jsou doma třeba. Byt je pohodlný, žádná práce, žádná starost, žádné dojíždění, všechno při ruce, nižší náklady, neumím ti poradit. Jsou věci, co jsem nenáviděla v bytě, na baráku mě štve to taxikaření, ideál barák u prostčed města s 2000M2 pozemku
nereálné, pak máš chalupu, tak se zablíte vždycky v pátek a vyrazíte relaxovat, v neděli se vám nebude chtít zpět. Já mám ten barák a taxikaření, nevím, byt bych nechtěla, chtěla bych odbourat to taxikaření.
Taky moc neporadim rozhodnuti je na vás.
Ja jsem cely život žila na malem meste (5tis obyvatel) v rodinném baráku se zahradou. Kdyz jsme řešili bydlení tak to vyhrál byt. Nyní bydlíme uz ve zminovane Bystrci v bytě 4+kk 96m2 s predzahradkou a za nic na svět bych nemenila ![]()
Budeme řešit brzy to stejné, a už teď mám jasno. Váhali jsme mezi domkem a bytem, a vyhraje to byt - nožší náklady, klid, bez starostí. Co ale hraje největší roli je to - kde. Já se rozhodně přikláním k bytu, ale ne ve velkém městě. Na malém městě, a se zákl. obč. vybaveností- toť můj sen. Ono na malém městečku, kde je všechno, a jsou tam max. 4 opatrové cihláky, tam se žije podstatně jinak než např. v Brně Bohniccíh, apod.
Příspěvek upraven 23.03.14 v 21:30
Mít dům a pak ještě jeden dům jako chalupu, to je zbytečné. Co možnost jednoho dne se natrvalo odstěhovat do toho domu v Ústí? Museli byste teda úplně změnit životní styl, práci atd., ale mohli byste teď koupit byt, pak ho prodat a odstěhovat se do domku.
Jinak za mě pro rodinu jasně vítězí dům, v domě jsem vyrostla, pak jsem jako svobodná bydlela v bytě a teď s rodinou zase v domku se zahradou a vidím, jaká je to pro děti výhoda. My ovšem tolik taxikařit nemusíme, bydlíme sice na vesnici, ale dvě menší městečka jsou v pohodě dosažitelná autobusem za pár minut a tam jsou doktoři, školky, kroužky atd.
A taky - jsou vesnice a vesnice. Vesnice, kde je jedna cesta a kolem pár baráků, tam by mě nikdo nedostal. Max. do vesnice se zákl. občanskou vybaveností, jinak bych tam chcípla
![]()
Já jsem žila i v rodinném domku i v bytě. S ex v domku, byl kutil, udělal všechno, ale všude se muselo dojíždět, hodinu do práce, hodinu z práce…děti jsme neměli. Se současným partnerem bydlím v bytě, do práce chodíme oba pěšky, školku máme po cestě cca 5 minut. Partner má starší dům po rodičích (takže když chceme, máme venkovský život o víkendu), já stavební místo (oboje mimo město). Víme, že zůstaneme v bytě, partner chce po práci odpočívat, je hodně vytížený.
@subsomi píše:
Za mě domek
Dítě vypustit na zahradu a nemuset ho hlídat na každém kroku Řešit co bude za 30 letano trochu plánovat je nutné, ale ze strachu co bude za 30 let nemít to po čem toužím
kdo ti slíbí, že tě za týden nepřejede auto??? a plán na 30 let máš… (samozřejmě nic špatného nepřeju)
no jo, ale přejede ho auto a žena bude někde
samozřejmě, je třeba pojistka, ale to jsou zase další náklady (mě velmi chabou pojistku, která mě přišla velmi očesaná, spočítali na 1.600 Kč měsíčně
). a taky po tom nejspíš touží spíše sám, na to je třeba taky myslet.
manžel chce do domu, mě by stačil velký, prostorný byt a cestovat, užívat si (chalupu mají naši)
na druhou stranu vypustit děti do zahrady mě někdy strašně chybí, člověk by mohl být doma, dělat si svoji práci a děti by byly venku, zatímco takto musím ven s něma na nějaký křiště
ale jak dlouho to takto bude? pár let? poté pro ně stejně bude přednější mít blíž školu, kroužky, kamarády než si hrát u baráku na písku, ale mě by starost o barák zůstala ![]()