Domek vs. byt

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
sad 1
23.3.14 21:57
@Walda2000 píše:
Tak v té vesnici je školka, škola. Doktor, lékárna, vlak 2km. Já pracuji na Lesné, žena (až skončí mateřská) na Vídeňské (tj. 10km od Lesné) - tzn. nutnost dvou aut, kdy by ona by jezdila do práce od 6 do 14:30 a já od 8 do 16:30 s tím, že já bych dával děti do školky (školy) a ona by je odpoledne vyzvedla. Cesta MHD hodina, autem 25 minut - oba dva zhruba stejně.

jestli takhle ale moc řešíte náklady, tak to bych vám raději fakt doporučila ten byt v Brně, prootže to co popisujete, to je u nás třeba standard. Máme oba auto, přítel jezdí do práce na směny 25 km a já denně 17 km, autem. Ale momentálně jsme si vybrali právě byt na menším městě než bydlet v bytě ve velkém a nedojíždět. U mě hraje hroznou roli ta kultura bydlení. Nechtěla bch do 10patrového paneláku na sídlišti, stejně tak jako do domku v úplném análově. To fakt už potom záleží nja vašich prioritách.
V každém případě, držím pěsti, ať už se rozhodnete jakkoliv, a přeji, aby se vám tam líbilo.

• Citovat
  • Upravit
9
23.3.14 21:57
@Fima píše:
Mě trochu zarazila ta hypotéka na byt - za 1,3 mega byt v Brně? Je teda pravda, že nevím, jak jsou ceny teď, ale před čtyřmi lety, když jsme bydlení řešili my, tohle bylo naprosto nereálné. Respektive za tuto cenu byly jen samé malé pidi byty, případně nějaký větší, ale v původním standardu, na sídlišti a v paneláku. Ale to je asi momentálně bezpředmětné, jen, že mě to zaujalo.

Já bych asi volila byt a dojíždění do Ústí jako na chalupu. Pokud o ten domek fakt nechceš přijít. Protože jak postavíte baráček, na žádný další už jezdit nebudete. Nebude ani čas, ani chuť a časem budete řešit, co s barákem po babi. Já mám zkušenosti s obojím. Jako dítě jsem vyrůstala ve města v bytě, v mých 11 letech jme koupili barák na vesnici… nikdy jsem tam spokojená nebyla, utekla jsem do Brna do paneláku. :mrgreen: Šla jsem teda za prací, poznala manžela a když jsme řešili bydlení, chtěli jsme zůstat v Brně v bytě. Nakonec bydlíme 20 km za Brnem, při D1 a jsme spokojení.

Ono není byt jako byt. Bydlíme v městě s 5tis. obyvateli a naprosto s veškerou občanskou vybaveností. Byt máme v baráku s celkovým počtem osmi bytů, takže čtyři byty na vchod. Bydlíme v prvním patře, nad bytem půda (to kdybychom třeba někdy nevěděli co s penězi… :mrgreen: ), za barákem pozemky (záhony), před barákem trávník. Super sousedi, klid, soukromí, opravdu rodinné bydlení, já bych neměnila. V Brně jsem IDS za 20 minut v centru, po dálnici autem za 10 minut… jako jo, občas my právě chybí luxus toho „vypuštění dětí na zahradu“, ale upřímně, není to na celý život, takže chvilku to vydržím. :mrgreen: Ale já nejsem ani „vesnický typ“, já na té dědině fakt trpěla, ale když do baráku, tak bych šla jedině do města. :lol:

1.3m z prodeje pozemku + 1.3m hypotéka, tj. 2.6 mil. celkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16244
23.3.14 21:58

@Fima
Zakladatel psal ze maji pozemek který se da hned prodat za 1.3mǐ a pak by si vzali hypo 1.3mil a za 2.6mil uz se da koupit vetsi byt v okrajových částech Brna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
23.3.14 21:58

@Walda2000 Aha, já to přehlédla, tak to jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19007
23.3.14 22:02

@Walda2000 nemám přečtenou celou diskuzi, ale šla bych do domku… my to tehdy taky řešili, oba dva zvyklí na byt, ale chlap by se v bytě unudil… jsme v domku a je to bezva… máme ho teda ve městě, takže dojíždění extra ne, ale já do práce dojíždím, ale to bych musela i z bytu, byl by ve stejném městě…

Beru to tak, že pokud jsi kutil, tak by ses v bytě fakt nudil… chlap trpí přes zimu, když nemá co dělat a je doma a nemůže ven :-) a taky domek postavil sám…

Já sice odmalička zvyklá na byt, ale už bych v bytě být nechtěla… teď s prckem je to navíc paráda, nechat ho spát na terase a jak bude větší, vypustit ho na zahradu… klid a soukromí, žádné společné stěny se sousedy..

Za mě tedy domek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
23.3.14 22:03

@aknah31 Jojo, už vím, už reagoval, já jsem to nějak přehlédla. :roll: V tom případě bych byla pro byt. Za takové peníze už si budou moci vybírat podle svých představ a né brát první umakart v paneláku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
23.3.14 22:07
@Fima píše:
@aknah31 Jojo, už vím, už reagoval, já jsem to nějak přehlédla. :roll: V tom případě bych byla pro byt. Za takové peníze už si budou moci vybírat podle svých představ a né brát první umakart v paneláku.

Pokud bychom si mohli vybírat dle svých představ, tak by byl potřeba ještě další milion. Nějaký 4+kk s terasou, dole parkování v garáži - to by bylo ideální. Za 2.6 bohužel hrozí docela standart panelák - alespoň na té Lesné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
23.3.14 22:08

No, když o tom tak uvažuju, tak ten domek po babi bude do budoucna docela prekérka :think:
Jako teď s malým dítětem si můžete koupit nějaký hezký byt v dobré lokalitě a o víkendech jezdit do Ustí na vzduch a realizovat kutilství ;) Ale až budou děti v pubertě, tak asi nebudou moc odvázané z víkendů kdesi bez kamarádů… Je to teda taky otázka jen pár let. Ale takhle pro malé děti budete mít zahrádku jen o víkendech a s většími už to třeba zase bude problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
23.3.14 22:12
@Walda2000 píše:
Pokud bychom si mohli vybírat dle svých představ, tak by byl potřeba ještě další milion. Nějaký 4+kk s terasou, dole parkování v garáži - to by bylo ideální. Za 2.6 bohužel hrozí docela standart panelák - alespoň na té Lesné.

Tak to nic moc teda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
23.3.14 22:17
@robínek píše:
No, když o tom tak uvažuju, tak ten domek po babi bude do budoucna docela prekérka :think:
Jako teď s malým dítětem si můžete koupit nějaký hezký byt v dobré lokalitě a o víkendech jezdit do Ustí na vzduch a realizovat kutilství ;) Ale až budou děti v pubertě, tak asi nebudou moc odvázané z víkendů kdesi bez kamarádů… Je to teda taky otázka jen pár let. Ale takhle pro malé děti budete mít zahrádku jen o víkendech a s většími už to třeba zase bude problém…

To je právě ono - aby to nedopadlo, že bych tam jezdil sám trucovat, neboť ženu by to taky nemuselo bavit věčně. S puberťáky by to asi nešlo, tedy šlo, ale já bych tam nesměl být - a asi jim nevysvětlím, že jsem se v 16-ti zlil jak dobytek taky, takže je to veskrze normální :-) Plus pro domek je zase fakt, že jakmile by šlo jedno mládě do třetí třídy, tak bychom mohli s ženou jezdit do práce společně a tím by se ušetřilo - tedy taxikaření 5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6885
23.3.14 22:25

@Walda2000 jaky mas zivotni styl. okolo domu je fura prace. pokud budes mit barak nebudes mit cas ani penize na opravu chalupy.Ja bych prodala chalupu a postavila barak, nebo bydlela v byte a dojizdela na chalupu. ikdyz i to je otravne.furt na ceste a balit veci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
23.3.14 22:33

Děkuji všem za příspěvky, názory a odpovědi. Bohužel to dopadlo tak jak jsem očekával - remíza. Stejně tak jako 3/4 roku úvah - asi zajdu do kasína a červená bude byt a černá domek - rozhodne osud :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
23.3.14 22:34

@Walda2000
Taky záleží na tom, co je to za vesnici, kde byste případně domek postavili. Píšeš, že tam nějaké vybavení je, takže ne jen satelit typu noclehárna, to je důležitý. Výhodná je taky slušná hospoda v místě, abyste si mohli zajít na skleničku, dobré autobusové nebo vlakové spojení s Brnem - až budou děti starší, aby si samy mohly zajet do kina a tak.
Taky co tam bude bydlet za lidi - jestli už tam jsou starousedlíci, nebo se tam bude hodně stavět a budou tam asi hodně mladé rodiny s dětmi - abyste taky měli nějaké známé v místě i vy.
No a co hlídání? Máte rodiče v Brně, co můžou hlídat? Nebyl by pro ně problém zajet i do té vesnice?
Jak to vidím u nás, tak výhoda domku je i v tom, že máme dost místností, tudíž i pokoj pro návštěvy - často za mnou jezdí moji rodiče, co bydlí dost daleko (přestěhovala jsem se za manželem), moji kamarádi na víkend a na prázdniny, takže rozhodně netrpím samotou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
23.3.14 22:37
@Walda2000 píše:
Děkuji všem za příspěvky, názory a odpovědi. Bohužel to dopadlo tak jak jsem očekával - remíza. Stejně tak jako 3/4 roku úvah - asi zajdu do kasína a červená bude byt a černá domek - rozhodne osud :-)

Důležitý taky je, kam tě srdce táhne ;) Když něco opravdu chceš, tak překonáš i drobné překážky typu taxikaření, prostě ti to nevadí.
No a když budeš v tom kasinu, tak rovnou vyhraj víc, ať netrápí do budoucna finance ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
23.3.14 23:01
@robínek píše:
@Walda2000
Taky záleží na tom, co je to za vesnici, kde byste případně domek postavili. Píšeš, že tam nějaké vybavení je, takže ne jen satelit typu noclehárna, to je důležitý. Výhodná je taky slušná hospoda v místě, abyste si mohli zajít na skleničku, dobré autobusové nebo vlakové spojení s Brnem - až budou děti starší, aby si samy mohly zajet do kina a tak.
Taky co tam bude bydlet za lidi - jestli už tam jsou starousedlíci, nebo se tam bude hodně stavět a budou tam asi hodně mladé rodiny s dětmi - abyste taky měli nějaké známé v místě i vy.
No a co hlídání? Máte rodiče v Brně, co můžou hlídat? Nebyl by pro ně problém zajet i do té vesnice?
Jak to vidím u nás, tak výhoda domku je i v tom, že máme dost místností, tudíž i pokoj pro návštěvy - často za mnou jezdí moji rodiče, co bydlí dost daleko (přestěhovala jsem se za manželem), moji kamarádi na víkend a na prázdniny, takže rozhodně netrpím samotou.

Je tam hospoda, kostel, MŠ, ZŠ do páté třídy, 2km pak ZŠ do 9.té třídy, doktoři, zubař, pediatr, nějaké kroužky apod. 2km vedle taky dvě restaurace, 13km hypermarket. Do Brna autobus co 30 minut, na hlavní nádraží asi 30 minut cesty i přestupem, alternativně vlak. Bude to řada nových domků (cca 20) těsně vedle staré zástavby. Na zastávku autobusu 150m, škola 350m. Jedni rodiče jsou v Brně a druzí 100km. Domek by byl malinký, přízemní 4+kk - rodiče mají velký a je to opruz na údržbu. Zahrada kolem jen tráva, je to rovina (žádné zídky, svahy apod,), takže údržba jen posekat. Rodin s dětmi tam bude asi dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí