Domek vs. byt

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
140225
23.3.14 21:36

Určitě domek :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
23.3.14 21:36
@sad 1 píše:
Budeme řešit brzy to stejné, a už teď mám jasno. Váhali jsme mezi domkem a bytem, a vyhraje to byt - nožší náklady, klid, bez starostí. Co ale hraje největší roli je to - kde. Já se rozhodně přikláním k bytu, ale ne ve velkém městě. Na malém městě, a se zákl. obč. vybaveností- toť můj sen. Ono na malém městečku, kde je všechno, a jsou tam max. 4 opatrové cihláky, tam se žije podstatně jinak než např. v Brně Bohniccíh, apod.Příspěvek upraven 23.03.14 v 21:30

Brno-Bohunice není zrovna pěkný příklad ideální lokality - čili tam ani zadarmo :-) Lesná, Bystrc nebo Kohoutovice - to jsou čtvrti, kde máš kousek do lesa, k vodě a vůbec se tam dá rychle vypadnou z „města“. Malé městečko okolo (Rosice, Rousínov, Slavkov..) znamená opětovné dojíždění, takže to by příliš neřešilo co se nákladů týče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
23.3.14 21:37

U mě je vždy priorita práce.
Mít práci, mít ji dostupnou a tak…protože podle práce se odvíjí vše…
A ty bys dojížděl z Ústí k Brnu do práce…???

Jinak já z velkého domu s velkou zahradou, přítel panelákové dítě…máme kompromis…řadový domek s malou zahrádkou… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
23.3.14 21:37
@El-Brno píše:
no jo, ale přejede ho auto a žena bude někde :? samozřejmě, je třeba pojistka, ale to jsou zase další náklady (mě velmi chabou pojistku, která mě přišla velmi očesaná, spočítali na 1.600 Kč měsíčně :cert: ). a taky po tom nejspíš touží spíše sám, na to je třeba taky myslet.manžel chce do domu, mě by stačil velký, prostorný byt a cestovat, užívat si (chalupu mají naši) :nevim: na druhou stranu vypustit děti do zahrady mě někdy strašně chybí, člověk by mohl být doma, dělat si svoji práci a děti by byly venku, zatímco takto musím ven s něma na nějaký křiště :? ale jak dlouho to takto bude? pár let? poté pro ně stejně bude přednější mít blíž školu, kroužky, kamarády než si hrát u baráku na písku, ale mě by starost o barák zůstala :nevim:

já to vidím úplně stejně :palec:

• Citovat
  • Upravit
16244
23.3.14 21:38

Dulezita je ta lokalita. Ja jsem nadmíru spokojena v Brně-Bystrci. Kousek příroda, přehrada. Bydlíme ve 4patrovem cihlaku. Jsme v přízemí máme predzahradku. Krásný vnitroblok kde deti běhají a hraji si az do večera…
Spousta mladých rodin s detmi.
U nás to vyhral na cele care byt -nižší naklady, stale v Brně kousek od MHD. Vse je kousek, do centra pul hodiny mestskou. Nebudeme dělat taxikáři dětem.
Jak jsem psala žila jsem cele dětství na baráku a nechtěla jsem zůstat zase uvazana na baraku kazdy víkend, veškeré dovolene. Manžel děla od devíti do pul šesté. Doma je kolikrát az v sedm. Ja jsem ted na RD ale lepsi to nebude ani u me. Kdo by se o barák a zahradu staral? Jedine tomu obetovat víkendy a dovolene a to jsme odmitli :mrgreen:
Stačí mi jednou za tři týdny jet na par dnu k našim. Barák, zahrada, zvířátka. Rada pomůžu co je potreba, deti si vyhrají ale pak zpátky do našeho bytecku :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 23.03.14 v 21:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
23.3.14 21:38

Tak za mě vyhrává dům. V jednom komentáři zde je napsáno, že byt je pohodlný, ale mě to tak nepřijde. Dokud jsem bydlela v bytě, tak to znamenalo jít každý den někam na procházku, o víkendu vymýšlet program, v létě ve vedrech se sebrat a jít na koupaliště. Teď v domě, tohle dělám, jen když se mi chce a necítím to jako povinnost vůči dětem, protože i bez toho mají možnost být venku, já u toho můžu v klidu uvařit, vyprat, pověsit prádlo atd. a pak, když je vše hotovo třeba někam vyrazíme, ale nemusím už u toho myslet na to, že až přijdu domů, musím udělat to a to. Ano na domě je víc práce, ale to spíš beru jako relax a potěšení. Dům mě naprosto osvobodil a přinesl kupu štěstí. Je to krásný život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
23.3.14 21:40
@robínek píše:
Mít dům a pak ještě jeden dům jako chalupu, to je zbytečné. Co možnost jednoho dne se natrvalo odstěhovat do toho domu v Ústí? Museli byste teda úplně změnit životní styl, práci atd., ale mohli byste teď koupit byt, pak ho prodat a odstěhovat se do domku.
Jinak za mě pro rodinu jasně vítězí dům, v domě jsem vyrostla, pak jsem jako svobodná bydlela v bytě a teď s rodinou zase v domku se zahradou a vidím, jaká je to pro děti výhoda. My ovšem tolik taxikařit nemusíme, bydlíme sice na vesnici, ale dvě menší městečka jsou v pohodě dosažitelná autobusem za pár minut a tam jsou doktoři, školky, kroužky atd.

O tuto variantu jsem se už zajímal a podařilo se mi tam sehnat práci za x, ale v Brně mám 3x, v Praze by to bylo 4.5x. Takže asi tak - čili možná na důchod, ale nyní to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1
23.3.14 21:42
@Walda2000 píše:
Brno-Bohunice není zrovna pěkný příklad ideální lokality - čili tam ani zadarmo :-) Lesná, Bystrc nebo Kohoutovice - to jsou čtvrti, kde máš kousek do lesa, k vodě a vůbec se tam dá rychle vypadnou z „města“. Malé městečko okolo (Rosice, Rousínov, Slavkov..) znamená opětovné dojíždění, takže to by příliš neřešilo co se nákladů týče.

já to myslela tak, že na menším městečku hodně bývají takové ty základní věci - škola, školky, lékárny, pošty, apod. Pokud byste se přestěhovali do vyloženě análova, tak pak ty náklady budou fakt znát. A já nevím moc jak je to u Brna, přestože jsme tam7 let byla (zrovna KOhoutovice :mrgreen: ), ale tady kolem Prahy do těch měnších měst jezdí PID, což je velká výhoda a i levnjěí varianta, než pořizovat další auto.

• Citovat
  • Upravit
19874
23.3.14 21:43
@Zazenitem píše:
Tak za mě vyhrává dům. V jednom komentáři zde je napsáno, že byt je pohodlný, ale mě to tak nepřijde. Dokud jsem bydlela v bytě, tak to znamenalo jít každý den někam na procházku, o víkendu vymýšlet program, v létě ve vedrech se sebrat a jít na koupaliště. Teď v domě, tohle dělám, jen když se mi chce a necítím to jako povinnost vůči dětem, protože i bez toho mají možnost být venku, já u toho můžu v klidu uvařit, vyprat, pověsit prádlo atd. a pak, když je vše hotovo třeba někam vyrazíme, ale nemusím už u toho myslet na to, že až přijdu domů, musím udělat to a to. Ano na domě je víc práce, ale to spíš beru jako relax a potěšení. Dům mě naprosto osvobodil a přinesl kupu štěstí. Je to krásný život.

S tím souhlasím ;) Ono taky záleží na tom, jak ten dům bude vypadat - pokud to bude novostavba, tak se pak zas tak moc udržovat nemusí, ne? A zahrada bude taková, jakou si ji uděláte, klidně jen trávník a vybavení pro děti, pak stačí jen sekačka a nemusíte se starat o záhony. Když se teď ptám dítka, jestli chce jít na procházku nebo zůstat na zahrádce, většinou chce být na zahrádce a já u toho udělám i nějakou práci, totíž manžel. Na výlety vyrážíme rádi, ale prostě nemusíme, když není čas, a dítě nestrádá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1910
23.3.14 21:44

Žila jsem v domě, nyní v bytě. Ráda bych se jednou do domku vrátila, ale není to sranda. Nebyla to zrovna malá vesnice, ale byly tam jen 2 obchody, Hruška a Penny, takže základ tam byl, ale pro větší nákupy jsme museli jezdit 20 km. Autobusové spojení tam není nejlepší, takže bez auta člověk nedá ani ránu. Jak psal někdo výše, nehrozilo, že by jsme si zašli na skleničku, slušná restauračka byla 40 minut chůze, zbytek jen samé pajzly. Vyžití pro děti nulové, žádné hřiště, minimum kroužků. Navíc kolem domu je mnohem více výdajů než s bytem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
23.3.14 21:46
@Walda2000 píše:
O tuto variantu jsem se už zajímal a podařilo se mi tam sehnat práci za x, ale v Brně mám 3x, v Praze by to bylo 4.5x. Takže asi tak - čili možná na důchod, ale nyní to nejde.

No pravda, ovšem taky v Ústí n. O. jsou životní náklady taky jinde než v Praze či Brně.
Pokud se teda do budoucna domku v Ústí nechcete vzdát, tak bych asi byla pro byt a nechat si domek jako chalupu. Udržovat 2 domy, to už je luxus a časově dost náročné.
Možná se vám podaří koupit nějaký kompromis - byt v řadovce s nějakou mini zahrádkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16244
23.3.14 21:47
@Zazenitem píše:
Tak za mě vyhrává dům. V jednom komentáři zde je napsáno, že byt je pohodlný, ale mě to tak nepřijde. Dokud jsem bydlela v bytě, tak to znamenalo jít každý den někam na procházku, o víkendu vymýšlet program, v létě ve vedrech se sebrat a jít na koupaliště. Teď v domě, tohle dělám, jen když se mi chce a necítím to jako povinnost vůči dětem, protože i bez toho mají možnost být venku, já u toho můžu v klidu uvařit, vyprat, pověsit prádlo atd. a pak, když je vše hotovo třeba někam vyrazíme, ale nemusím už u toho myslet na to, že až přijdu domů, musím udělat to a to. Ano na domě je víc práce, ale to spíš beru jako relax a potěšení. Dům mě naprosto osvobodil a přinesl kupu štěstí. Je to krásný život.

bydlíme na byte a máme to stejne. Syn je porad venku at uz na predzahradce nebo ve vnitrobloku s ostatními. Ja si dělám co potrebuji, prádlo pověsit ven kdy se mi chce, z okna na nej vidim nebk vykouknu na predzahradku. Na hriste to máme par minut pěšky. Na víkendy můžeme vymyslet program nebo byt doma… Taky neni byt jako byt.
Na barák jezdíme k rodičům…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1910
23.3.14 21:52

@aknah31 :palec: My to máme podobné :) Hřiště pro děti přímo před barákem, mám okna na obě strany, takže přehled :) Školka u baráku, škola 3 minuty chůze :mrgreen: Zdravotní středisko 5 minut. Rodiče i prarodiče mají domky takže zahrady si užijeme až až :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
23.3.14 21:53
@sad 1 píše:
já to myslela tak, že na menším městečku hodně bývají takové ty základní věci - škola, školky, lékárny, pošty, apod. Pokud byste se přestěhovali do vyloženě análova, tak pak ty náklady budou fakt znát. A já nevím moc jak je to u Brna, přestože jsme tam7 let byla (zrovna KOhoutovice :mrgreen: ), ale tady kolem Prahy do těch měnších měst jezdí PID, což je velká výhoda a i levnjěí varianta, než pořizovat další auto.

Tak v té vesnici je školka, škola. Doktor, lékárna, vlak 2km. Já pracuji na Lesné, žena (až skončí mateřská) na Vídeňské (tj. 10km od Lesné) - tzn. nutnost dvou aut, kdy by ona by jezdila do práce od 6 do 14:30 a já od 8 do 16:30 s tím, že já bych dával děti do školky (školy) a ona by je odpoledne vyzvedla. Cesta MHD hodina, autem 25 minut - oba dva zhruba stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
23.3.14 21:54

Mě trochu zarazila ta hypotéka na byt - za 1,3 mega byt v Brně? Je teda pravda, že nevím, jak jsou ceny teď, ale před čtyřmi lety, když jsme bydlení řešili my, tohle bylo naprosto nereálné. Respektive za tuto cenu byly jen samé malé pidi byty, případně nějaký větší, ale v původním standardu, na sídlišti a v paneláku. Ale to je asi momentálně bezpředmětné, jen, že mě to zaujalo.

Já bych asi volila byt a dojíždění do Ústí jako na chalupu. Pokud o ten domek fakt nechceš přijít. Protože jak postavíte baráček, na žádný další už jezdit nebudete. Nebude ani čas, ani chuť a časem budete řešit, co s barákem po babi. Já mám zkušenosti s obojím. Jako dítě jsem vyrůstala ve města v bytě, v mých 11 letech jme koupili barák na vesnici… nikdy jsem tam spokojená nebyla, utekla jsem do Brna do paneláku. :mrgreen: Šla jsem teda za prací, poznala manžela a když jsme řešili bydlení, chtěli jsme zůstat v Brně v bytě. Nakonec bydlíme 20 km za Brnem, při D1 a jsme spokojení.

Ono není byt jako byt. Bydlíme v městě s 5tis. obyvateli a naprosto s veškerou občanskou vybaveností. Byt máme v baráku s celkovým počtem osmi bytů, takže čtyři byty na vchod. Bydlíme v prvním patře, nad bytem půda (to kdybychom třeba někdy nevěděli co s penězi… :mrgreen: ), za barákem pozemky (záhony), před barákem trávník. Super sousedi, klid, soukromí, opravdu rodinné bydlení, já bych neměnila. V Brně jsem IDS za 20 minut v centru, po dálnici autem za 10 minut… jako jo, občas my právě chybí luxus toho „vypuštění dětí na zahradu“, ale upřímně, není to na celý život, takže chvilku to vydržím. :mrgreen: Ale já nejsem ani „vesnický typ“, já na té dědině fakt trpěla, ale když do baráku, tak bych šla jedině do města. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí