Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Evkad píše: Více
Přesně. Lžíce octa v okurkovém salátu.
Zkoušela jsem s citrónem. Bylo to o hodně lepší. Tohle asi někomu přijde jako hodně velký úlet.
Mám vyzkoušeno, že místo octa nebo citronu dám špetku vitamínu C.
Není to ve výsledku vůbec špatný.
Vitamín C je navíc antihistaminukum.
@Mishel9 píše: Více
V začátku vynechte všechno rizikové. Stačí ten můj seznam od doktora. Pokud se jí uleví, budete na dobré cestě.
Pak začnete každý týden přidávat novou potravinu a budete sledovat, zda jí bude snášet. Ne všechno ji bude vadit. Něco vůbec, něco až ve velkém množství. Bohužel rajčata, zralé banány, špenát atd. Takové ty echt histaminové potraviny ty prostě budou vždycky špatně. Já třeba vepřové můžu. U všech potravin je důležité jak jsou staré. Je rozdíl dát si plátek zadního hovězího a plátek vyzrálé roštěné. Já maso kupuju na váhu, nekupuju balené. Všechno co nejčerstvější.
Vůbec se toho neboj. Nemusí to být 100% za každou cenu jen povolené potraviny napříč celým internetem. Chápu, že s dětmi je to těžší. Hlavně zkusit co nejvíc omezit, aby bylo líp. Já bych malé přála, aby to bylo dočasné a nebyla to HIT. HIT bohužel zhoršují nervy, vyplavuje se histamin do těla. Třeba motivací, že jí bude líp, zkusí jíst i to, co nejedla. ![]()
@Evkad píše: Více
Jako bych četla o sobě.
Máme to hodně podobné. Když někdo poslouchá, co nejím, nesmím, kolik čeho ještě snesu, že nejím ohříváné jídlo… říká, že snad nic nejím a lituje mě. Ono to tak ale není. Přijde mi, že když už vím, co mi dělá zle, mám strašně velké množství toho, co můžu. Problém je asi nejvíc, když musím jíst v restauraci. Tam jsem jak kontrolór kvality. Dávám si jen to, co by histamin mít primárně nemělo. Pokud je jídlo ze starého masa, ohříváné… poznám to.
Mám vyzkoušeno, že když si to samé jídlo, co si dám v jídelně, restaurací… udělám doma, nikdy mi zle po něm není. Nevadí mi některá domácí druhý den ohřívaná jídla. Nikdy je ale nenechávám dlouho venku, rychle zchladím a dám do ledničky. Jako jedinou dlouhodobou konzervaci používám mrazák. Ovoce, zelenina, maso… Místo marmelády si do pánvičky dám hrst mražených malin, rozvařím a jsem max spokojená. Do jogurtu, do kaše, k livancům… Je to víc práce, ale ne zas tolik.
Daosin používám na dovolené. Jinak ho neberu, a ani jiná antihistaminika.
Holky moc děkuji, nejdřív panika a po vašich reakcích se začínám trochu uklidňovat a říkám si, to dáme. Nám totiž nic jiného nezbývá, než nastolit dietu a zkoušet. Protože jí není dobře už 3 měsíce, skoro denně a je to na Chocholouška pro nás i pro ni. Různé bakterie a parazity co vyvolávají zažívací potíže máme vyloučené. Malá je cíťa, určitě ji to zhoršuje stres, ale nemyslím, že jí to vyloženě a primárně způsobuje stres. Že je to reakce na jídlo přicházející do hodiny po konzumaci už jsem vysledovala. Bylo nám divné, že třeba ta nauzea třeba za hodinu zase zmizí. Hlava jí teda bolí dokud se nevyspí. Někdy má teda nechutenství třeba od oběda až do večera a pak až snídá druhý den, ale to se už tak týden nestalo, co jsem vyloučila právě ty histaminové bomby. Už mi to začíná dávat smysl. Včera měla k večeři ohřívanou dušenou mrkev s kuřecím masem, nesnědla skoro nic a za půl hodiny až hodinu přišla, že jí není dobře od žaludku a bolí jí břicho. Měla na návštěvě nejlepší kámošku a hrály si, vůbec nebyl důvod k tomu, aby to byla nějaká neuróza nebo stres. A za další hodinu zase škemrala, že má hlad. Den před tím, mrkev čerstvě uvařená, dcera toho zbouchala talíř, k tomu kousek staršího rohlíku a na nevolnost si nestěžovala… Tak asi tak. Pořád jsem se nedokopala k tomu, vést ten deník. A začínám uvažovat o tom, že si to zkusím pořešit v práci, jestli by mi nevyšli vstříc s částečným home officem. Píšu děsně chaoticky. Píšu mezi prací a mám toho v hlavě tolik. Moc vám děkuji a přeji hezký den.
Ahoj, my měli u syna něco podobného - má 2,5 roku a zjistili nám po té době HIT z odběru krve, až na alergologii. Do té doby jsme nevěděli, co to může být. Sepsala jsem o tom článek, klidně mrkni
*edit admin-smazán odkaz, reklama