Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat, zda nemáte stejnou zkušenost a jak jste to řešily.
Dcera měla po narození často hnis v oku, prý zřejmě zúžené kanálky. Měla 2× antibiotické kapicky, masirovaly jsme a dobrý. Od te doby úplně v pohodě. Teď ve 2 letech má od cca listopadu nebo prosince stále uslzene oko, jen jedno. Přes den to jsou čisté slzy, po noci má ocko zalepeny a hodně ospalky. V lékárně mi řekli, že to je častý u dětí a že to je větrem a zimou a prý neřešit. No nedalo mi to, koupila jsem ocuflash a kapeme a lehce i masiruju, ale bez efektu. Jinak to nemá vůbec zarudlé. Jen ty slzy.
Nevíte, co s tím? Zda řešit/neresit? Dávat případně antibiotické kapky? Zmizí to s jarem a teplejším počasím? Úplně si to nemyslím, protože už to má dlouho a první zimu to teda neměla, ačkoliv byla taky venku často.
Nevím jestli se ji tam něco nemohlo dostat, ale nejsem si toho vědoma, na pisek jsme v zimě nechodily, tak jedine ze by ji tam něco nafoukalo. Ale kromě rána to oko nijak neřeší, po ránu to žmoulá dost.
Děkuji moc za rady.
No doktor řekl, že pokud nemusíme a neteče přes den hnis, ať nechodime nebo odejdeme s chřipkou
(nemá čekárnu pro zdravé) a ať koupim ty kapky a případně masiruju. To je cele. Jdeme tam ve středu, ale chtěla jsem se zeptat i na zkušenosti, protože asi odejdeme jen s antibiotickymi kapkami.
Syn něco takového nějak kolem 2 let měl, když nebyl ůplně zdravý. Pořád se mu to minulou zimu vracelo. Řešení/neřešení moc nedělalo rozdíl. Taky někdo něco říkal o kanálcích, ale nikde nás neposlali. Taky to bylo myslím spojený s alergií. Toho roku se nic takověho neděje. Už jsem i zapomněla, že jsme to řešili. Můžou tak malé děti ocuflash?
Tak to je snad problém na oční oddělení, odtamtud asi s chřipkou neodejdete.
@Capelucia ten nám doktor psal snad i když byla miminko, ale možná si ten název pletu. Měla by to být jen dezinfekce. Ale nepomohlo to, až ty antibiotické kapky a masáže. Ona to pak měla minimálně 1,5 roku ok, možná déle. Pak na podzim začala mít často rýmy, ale to jsme odsávali a dobrý, od Vánoc je zdravá. Zda má alergii nevím, občas kychne, ale fakt minimálně, navíc slzí jen jedno oko. Já to prý měla jako mala v zimě taky a nic to nebylo, lékárnice taky říkala, že by tam ani nic nekapala, že prý to děti přes zimou mohou mít, že je to větrem a zimou. Nemá to vůbec červené, hnis (ale ne ze by měla zalepené oko) jen ráno, přes den čiré slzy. Utíráme to oko tak 5× denně.
Tak uvidíme, co rekne doktorka. Začalo to asi tou rýmou, do té doby ok.
@EditaMu tipuju ucpany slzny kanalek, dal bych denne masirovala a pockala na kontrolu. A cistila bych i nos morskou vodou.
@EditaMu píše: Více
Chce to doktora a antibiotika do oka na předpis, dostupné jsou pouze slabé varianty.