Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jsem už zoufalá. Dcera asi v pěti, šesti letech měla období, kdy jí k večeru nebylo dobře od žaludku, stěžovala si na bříško, nevolnost a "špatnou chuť v puse. Mudr. vzala krev ( zjistěno méně bílých krvinek), poslala na RTG a sono bříška, kde se nic nezjistilo. Uzavřela to tím, že psychika i když vyslovila podezření na reflux. Už nevím jak dlouho to období trvalo, ale samo ustalo. Následující rok 2022 od října problémy s dýcháním, zase vždy k večeru, nejčastěji po večeři problémy dodechnout, říkala, že ve škole se jí to nestává. Třeba 14 dní každý den, pak chvíli klid a problémy se zase opakovaly až do letních prázdnin 2023. Absolvovali jsme RTG plic, kardio, alergologie, náběry(bílé krvinky zase pod hranicí) Na alergu zjištěna alergie na břízu, trávy, kočku. Nasazena Cezera. Na podzim 2023 pro nedostatek dřívějších termínů provokační test na astma. Výsledek negativní. Doporučen alergologem i pediatrou psycholog.Od letních prázdnin do poloviny prosince byla dcera naprosto fit, bez jediné rýmy, nemoci, veselá, plná energie, s radostí do školy. Pak chytla nějakou virozu - zahleněná, kašel trvající měsíc, nechutenství, bolení břicha a děsné kruhy pod očima. Na ty trpí a nevíme proč. Viroza přešla, ale bolení břicha a nevolnost ne. Ke konci ledna zjištěn spálový bacil, zvracela, teplota, bolesti v krku, ale zřejmě streptokok zjištěn pozdě a měla už zánět ledvin a psychiku v háji. Doufala jsem, že po ATB se srovná. Ale bohužel tomu tak není. Minulý týden podezření na pátou nemoc. Rudé tváře, osypané břicho, ale přemýšlím, jestli to není intolerance na histamin. Stále nevolnosti, bolení břicha, zřejmě nadýmání, pocit cizího tělesa v krku, někdy to dodechování, někdy bolest na hrudi, nepříjemná chuť říká, že v krku, nechutenství, ekzem na hřbetech rukou, velice časté bolesti hlavy, únava, bledá, tmavé kruhy pod očima. Do školy chodí za trest, jak jí není dobře i když od Vánoc moc školy neužila. Čtu a zjišťuji jak jí pomoct, zkouším vysadit laktózu, nejí před spaním, polštář navíc, zkoušíme týden Gastrotuss Baby, vysadit nadýmavé věci, kynuté, citrusy, jídla z rajčat atd. Ale moc se to nelepší. V únoru jsme byli u psychologa, žádné trauma či psych. nemoc nezjistil naopak ji chválil. Máme za sebou opět náběry (zase nedostatek bílých krvinek), 2× RTG plic, výtěry z krku i konečníku, testy ze stolice a v pátek jdeme po měsíčním čekání na sono břicha. Pak už nás snad Mudr. odešle na gastro… Alergologie objednaná až na červen
Jsme s manžlem na dně. Nevíme jak jí pomoct. Nevím co ji dávat k jídlu atd. Mám o ni velký strach. Trvá to už fakt dlouho a na veškerá vyšetření se čeká věčnost… Navíc mám pocit, že dětská dr. si myslí, že si to vymýšlíme. Máte někdo podobnou zkušnost? Zlepší se někdy ty problémy? Pokud je to reflux, dají se problémy zmírnit či vyléčit? Pokud HIT jak s tím žít. Je tu někdo, že podobné problémy měl opravdu psychické. Kdo máte děti s intolerancemi, refluxem, potravinovými alergiemi, chodíte do práce? Nebo jak řešíte stravování svých dětí? Jak dlouho trvalo, než byla zjištěna diagnóza? Všem kdo dočetli až sem, popřípadě odepíšou, předem děkuji.
Ahoj, uplne rozumim tomu zoufalstvi pokud clovrk resi sve deti🙏🏻Je potreba zapracovat na vicero urovnich a pomoci telu dat se dohromady a uzdravit se. Prvnim a hlavnim pilirem je strava…po mnoha letech cteni a hledani (pres AIP, GAPS, atd…)bych doporucila Elihealth.cz.Eliska preklada a dela clanky z NEZAVISLYCH zahranicnich studii a prace dr.Raye Peata o fyziologii lidskeho tela a jeho fungovani.Jak se spravne stravovat podle fyziologie. Upozornuji dopredu, ze pro mnoho lidi jsou tam opravdu sokujici clanky (proti mainstreamu)at uz na tema cukru, Pufa tuku, vakcin atd. A muze se jim to zdat az neuveritelne, ale opak je pravdou…Eliska je nastesti hodna a vsechny tyto informace/clanky ma na webu zadarmo, staci mit jen chut hledat pravdu a studovat je…Dela i osobni konzultace, doporucila bych pokud uz mate takovehle rozjete problemy, pomuze vam z toho vyklickovat, vse vyladit.Telo je mocne a zvladne se uzdravit, jen to neni hned nekdy to trva i nekolik let…Dalsi pilire ktere muzete ovlivnit je pristredi kolem ni…non toxic domacnost, kosmetika, obleceni, kvalita vody, vzduchu, prace s psychikou, elektrosmog, cirkadialni rytmy, prirodni lecba/vynechani farmak atd. Vse bude chvili trvat nez poladite, ale stoji to za to. Cesta se da najit vzdy, musite si srovnat priority a hledat moznosti…lze to napr. resit ze je zena v domacnosti pripravuje a vari jidlo, dite muze byt na domacim vzdelavani a manzel vydelava penize. To samozrejme zalezi na tech vasich moznostech…preji at najdete brzo reseni a vse je jak ma byt🍀
Ahoj. Je mi moc líto, co si malá prožívá.
Já nemám zkušenosti s HIT a intolerancí na laktózu u malých dětí. Mám obojí ale sama. U HIT lze pomoci striktní eliminační dietou. Na netu je o tom hodně. Určitě si najdeš. Nebo Ti ofotím seznam vyloučených potravin, které mi dal doktor. Pokud to bude ono, velmi rychle se jí uleví. HIT je většinou způsoben nedostatkem DAO. Lze to zjistit snadno z krve. Mě ji bral gastroenterolog. Možná by se šlo domluvit i s pediatrem. U laktózové intolerance nepomůže nic jiného, než opět vynechat potraviny s ní. Už je dost výrobků se sníženým obsahem laktózy. Míra intolerance je různá. Pokud by ji dělalo špatně i to, tak zkuste Lactoplus těsně před jídlem s mlékem. Na HIT jsou taky tabletky. Daosin. Ty se musí brát 15 min před jídlem, protože musí působit ve střevech. Ty bych třeba vyzkoušela, zda se po nich uleví. Raději bych se poradila ohledně tabletek ještě s doktorem. Sice píšou, že větší děti je můžou, ale nezkoušela jsem.
Zkuste a snad něco z toho pomůže.
![]()
Moc děkuji za reakce a tipy. Pohledám a pročtu. Dnes doktorka slíbila, že vše sepíše a objedná na gastro. Moc se mi právě nechce zkoušet nějaké léky (enzymy) či přísnou dietu, když se zatím pátrá po příčině. Tak snad se zjistí příčina dceřiných potíží a někam se pohneme. A hlavně ať se jí uleví.
Ta dieta na HIT je přísná v tom, že musíš vynechat některé potraviny. Není to žádné trápení. Důležité je dodržet čerstvost potravin. Nic zavařeného, fermentovaného, zrajícího. Sem patří i sýry, jogurty. Určitě to na čas jen zkuste, pokud se k doktorovi nedostanete brzy. Funguje to hned. Už za den, dva, uvidíte, zda to pomohlo. Stačí pár dnů jíst jednoduchá jídla. Brambory, rýže, zelenina, maso… Výsledky z krve to neovlivní. U mě je daleko horší, když sním víc histaminu než laktózy. Má to komplexní projevy. Od únavy, přes migrény až po loupající se šupinky kůže. Z vlastního pohledu vím, že je lepší si nedat oběd v práci, dát si domácí svačinu a až pak si dát něco doma. Jídlo bych sice snědla, zahnala hlad, ale pak mi bylo hodiny blbě. Pokud malá má HIT, dovedu si představit, jak ji je blbě…
Upřímně bych zkusila i ten daosin. No. Já na všechny výsledky z gastra čekala 3 týdny.
Já právě měla strach, aby nějaké diety neovlivnily výsledky případných vyšetření. Omezily jsme nějaké věci zhoršující reflux, laktózu, ale obědy má ve školní jídelně. Já sice vařím, ale domů se dostáváme kolem 17,30, protože po práci ji beru ještě aspoň na chvíli ven. Takže navíc nestíhám uvařit jídlo čerstvé k večeři, když chodí spát v 19,30. Všechno se to natahuje. Mudr. má pocit, že to má malá psychické. Na každé vyšetření se čeká měsíc, stále čekáme na nějaké výsledky… a doktorka zase čeká s odesláním na gastro, dokud nebudeme mít všechna vyšetření hotová. Já vím, že tyhle problémy může způsobovat spousta nemocí, chápu, že ta vyšetření jsou potřeba, ale ty čekací doby jsou teď opravdu děsný. Zkusím ji pořešit nějak ten jídelníček, ale vůbec nevím jak do toho. Samozřejmě jsem si těch dietách něco přečetla, ale malá navíc spoustu věcí nejí, např. zrovna ty brambory a vůbec nevím co dávat na svačinu, k snídani atd…
Ten daosin ji dnes koupím a dietu zkusíme. Děkuji moc. Ještě se zeptám, jak dlouho vám není dobře po konzumaci nevhodných potravin? U ní se ta nevolnost objeví s odstupem třeba hodiny, dvou po jídle a za pár hodin odezní, pak má hlad a neví co by do sebe nacpala. Ale jsou dny, kdy od nějaké lehké odpolední svačiny už do večera nejí nic, nemá chuť. Někdy jí není dobře už ráno, když vstane. Hlava jí bolí teď snad každý den.
Napíši chaoticky, když tak si to poskládej ![]()
U histaminu ty potraviny musíš vysledovat.
Dcerka od příkrmů měla dlouhodobě červené tváře - tak jako když děti přijdou v zimě domů, ale ona trvale.
My z nouze jsem po letech problémů kupovali nějaký domácí test na intoleranci potravin (pár potravin za 2000,–), ale navedl nás a my se odpíchli od těchto informací. Jinak je dobrá eliminační dieta - tou jsem si prošla já a fakt je nejefektivnější.
HIT u lékařů a jeho léčba objevilo později než problémy dcery.
Do dneška (dcera - už je dospělá) má na histamin stejné reakce a víceméně vadí stále stejné věci.
U ní tedy do dneška červené tváře a jakoby se zvětší a zakulatí obličej.
Jí tedy vadí i nějaká mléčná složka, jednu dobu to vypadalo na kravskou bílkovinu, později přímo laktoza.
U dcery se ta laktoza jednu dobu projevovala i tím, že se začala počurávat okolo 4-5 roku, Nechápala jsem spojitost, ale po nasazení diety se to spravilo.
Reflux má/měla také - opakovaně laryngitidy do doby než začala pravidelně užívat Helicid (někdy na základce).
Také jsme si prošli tím, že je to psychické, protože nikdo nevěděl a testy nebyly. To samé u syna, od narození intolerance laktozy a u nás testy na intoleranci laktozy dělali až od šesti let.
Zrovna včera jsem kupovala Peptest pro dceru a narazila na stránkách laboratoře na testy na potravinové alergie a test na intolerance). Domluvili jsme se s manželem, že jí to necháme na vlastní náklady udělat. Večer jsem pak pátrala na netu a zase četla, že se intolerance z krve nepoznají. Dětská jí opakovaně dělala z krve jen lepek a vychází negativní i když mi včera říkala, že jí ty problémy na ten lepek přijdou. Na alergologii jen základní alergeny, potraviny ne + provokační test na astma, když měla loni ty dýchací potíže. Ten test vás tedy nasměroval? Necháme jí to tedy nabrat. Vysledovala jsem kečup a protlak… čerstvá rajčata vůbec nejí. Teď si vzpomínám, že dcera to občas mívala už dříve, kdy ještě neměla tyto potíže, že se jí udělal červený flek na tváři, pak zmizel, ale dnes už nevím po čem. Taky jsem vysledovala, že ji bylo hodně špatně po caru s mlékem a totéž po kakau (tedy po Nesquiku z kapsle) to si děláme občas o víkendu odpoledne místo kafíčka). Vysadili jsme mandarinky, které jedla od ledna hodně, totéž pomerančové džusíky. Dávala si, jak byla teď hodně marod jinak teď pije jen vodu. Je mi jí líto, má hlad a chutě, když zrovna nemá pocit na zvracení a není ji těžko… A má děsný kruhy pod očima, teď zase od toho prosince od té první virózy. Ty už jsme taky řešili asi před čtyřmi roky a doktorka řekla, že je má po tatínkovi, který ale dělá noční a přes den maká na počítači. Nezbyde nám nic jiného, než pátrat a zkoušet a nějak se dopracovat k tomu, co jí vadí a aby se jí ulevilo. Moc vám děkuji. Přečetla jsem na netu spoustu diskuzí, článků. K refluxu a k podezřením na intolerance se dopátrávám sama. Dr. udělá náběry, pošle na RTG a sono a problémy jsou dle ní psychické. Samozřejmě, že stres všechny potíže zhoršuje, ale on je to takový začarovaný kruh. Když se necítí dobře, do školy se jí nechce a má strach z toho, že se jí udělá ve škole špatně… Ach jo
Ještě mě napadlo, nemůže to být nějaký přechodný stav? Když se totiž podívám na vyloučené potraviny při HIT jsou to přesně potraviny, na kterých byla malá poslední dobou pořád… Ona nejí moc dobře. Z ovoce jen mandarinky, jablko, občas banán, po tom nemůže na záchod a v létě jahody… Z čerstvé zeleniny jen okurku a spíš teda okurkový salát. Právě ty mandarinky, pomerančové džusíky, kaši s lososem (losos a tuňák jediná ryba kterou sní) a okurkový salát, tuňákovou pomazánku, všelijaké těstoviny s rajčatovými omáčkami, občas domácí pizzu, zase s kečupem, ovocné přesnídávky a kapsičky, několikrát za sebou špenát, protože ho miluje, konzumovala teď opravdu často, mezitím samozřejmě nějaké mlsky, omáčky atd. Při prosincové viróze se spadla o 3,5 kg tak jsem se snažila vařit podle její chuti. Byla teď pořád doma, protože následovala angína, jarní prázdniny a pak pátá nemoc. Ona jí vlastně jen jídla bohatá na histamin, když se nad tím zamyslím. ![]()
První, co se mi stane po jídle s histaminem je to, že mi začne „vodově téct“ z nosu. Zčervenají mi tváře, jsou i na dotek horké. Začne se mi chtít spát. Jako bych tři dny nespala. Symptomy se mi objevují ještě při jídle nebo tak do půl hodiny. Záleží na tom, co sním. Na některé potraviny jsem vyloženě citlivá. Zejména sýr, ocet, rajče a červené víno. Stačí jedno cherry rajče v salátu.
Pokud sním málo histaminu, tak tyhle symptomy odezní někdy do hodiny, někdy do dvou. Pokud už je histaminu více, tak sice odezní první příznaky, ale příští den se mi kolem pusy udělají červené fleky a suché šupinky, které se loupou. Mívala jsem k tomu různé bolesti hlavy, až hrozné migrény. To už teď nemám, protože si dávám pozor. Migrény jsem měla zejména po sýru. Obyčejném eidamu. Příznak můžou být u každého trochu jiné.
Potraviny, které mi nedělají dobře jsem časem vypozorovala.
Já si k snídaní dávám kváskový chléb (kvasnice v bílém pečivu mi vadí), čerstvou dušenou šunkou, zeleninu, ovoce, listové saláty, čerstvý domácí jogurt, pudink, lívance z kypřícího prášku, palačinky, vajíčka, cereálie, jáhlovou kaši. Je toho víc. Na tohle jsem si teď vzpomněla. Na svačinu místo oběda většinou něco podobného. Takový obložený talíř věcí, co se neohřívají.
Přidám Ti fotku toho nejdůležitějšího, co vynechat na začátku. Existuje daleko delší seznam, ale tohle by mělo vést k velkému zlepšení. Liberátory jsou potraviny, které v těle uvolňují histamin. Vyloučené potraviny nekombinujte. Histamin má kumulativní charakter. Je důležité sledovat od rána, co se jí. Tuhle „dietu“ zvládnete. ![]()
Příspěvek upraven 20.03.24 v 16:14
Dočasně HIT může být, pokud je způsoben něčím, co ovlivňuje aktivitu a množství DAO. Můžou to být např. nějaké střevní infekce.
Když koukám na to, co ráda jí, tak máš pravdu. Má hodně histaminu v jídle. Bohužel musíte vynechat všechno konzervované. I ty kapsičky.
Zkuste mixovat ovoce a jíst čerstvé. Manžel doteď miluje rozmixovaná jablka s mrkví. ![]()
Moc děkuji. Vidím, že vadí i vepřové maso, to vařím dost často, snažím se střídat s hovězím, kuřecím a krůtím, občas lososa, ale to vepřové vařím nejčastěji. A eidam je jediný sýr, který malá jí
. No jestli se nám to dítě neztratí úplně, bude to zázrak
Vidím velký problém už jen v tom pečivu (pšenici). Jednou za čas s chutí chleba šumavu, občas rohlík, nejčastěji bílý tousťák. Od malička odmítá jakékoli tmavé pečivo, nedej bože aby bylo někde nějaké semínko třeba jen máku na rohlíku, nejí ani žádné ořechy… syrovou zeleninu nevezme od malička do pusy, občas okurku, ovoce jen to jablko, mandarinku a banán ten jen občas, v létě jahody a maliny ze zahrady. Nově lesní borůvky, ale v knedlíkách, kynutých. Zeleninu sní jen tepelně upravenou, v rizotu, polévce, dušenou mrkev… Brambory jen kaši a zapečené s masem a smetanou. Luštěniny vůbec. Začala jsem jí dělat alespoň krémovou polévku z červené čočky a všelijaké zeleniny a tu miluje. Vůbec nejí vejce na žádný způsob. Jen v hotovém jídle. Naše dítě by mohlo žít jen na omáčkách a knedlíkách a samozřejmě sladkém
No nevím nevím. Děsím se toho, že přestane jíst úplně.
Nějak se s tím musíme popasovat
Zatím nemáme žádnou diagnózu, ale její problémy souvisí s jídlem, to jsem si jistá. Moc vám děkuji za rady, tipy a váš čas.
Ještě dotaz. Četla jsem, že není dobré brát při eliminační dietě antihistaminika. Malá je bere od února do podzimu denně. Má pylové alergie. Co s tím? A jaké to maso? Teď jsem četla na netu, že není vhodné kuřecí a ty ryby…
Opět můj myšlenkový tok.
Začnu od konce. HIT mám i já a v začátcích jsem měla doporučený Daosin 2× denně a antihistaminika typu desloratadin (účinná látka) a beru jej do dneška také 2×denně.
Jak bylo psané nejlepší je eliminační dieta a postupně přidávat další potraviny.
Sama jsem začínala tím, že jsem jedla to, co jsem tušila, že mi nevadí. Tenkrát pufované chlebíčky („polystyren“), perla, rýže, krůtí maso, cuketa. Po 2 týdnech jsem postupně přidávala novou potravinu. U mne histamin většinou vyvolá migrénu. Doporučuji najít si „švýcarský seznam potravin“.
Test na intolerance toto urychlí.
Dcerka ta měla také červené fleky na puse po kečupu a tatarce. Jí vadilo kynuté pečivo (stejně jako mně).
Jinak u histaminu platí „pomyslný kýblík“, jakmile se naplní histaminem, přeteče. Proto někdy něco nevadí.
Potraviny jsem zkoušela tak, že nejdříve málo a třetí den moc.
Hodně na netu píší, že jídla se nesmí ohřívat. Lidé si to přebrali tak, že uchovávají v termoskách. Ale tímto bylo myšleno, že jídlo nemá být staré, jelikož se tam tvoří histamin. Jídlo uvařím a ten ten sním anebo zamrazím.
Na začátku jsem jedla jen krůtí maso. Kupovala jsem co nejčerstvější (tenkrát vakuově balené v Lidlu), nakrájela na plátky a zamrazila jednotlivé porce.
Kuřecí maso mi nevadí.
Občas mi vadí potraviny, které v sobě histamin nemají. Kombinace HIT, běžné intolerance a alergie.
Spíše takové perličky z mého jídelníčku:
Banán nesmí být přezrálý ale ani nezralý.
Jablka jen moučnatá.
Salám nesmí být déle nakrájený, starší.
Vadí mi kynuté pečivo, ale přemrazené „tzv. rozpečené“ v obchodě mi nevadí.
Ono se to musí vychytat a projít základní potraviny mi trvalo přes rok. Hodně potravin je sezonních.
Jo, ocet (zmíněný okurkový salát) mi vadí moc. I jen vůně. Vůně vařeného octu, kysaného zelí, nakrájené cibule.