Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebuji jet s malým miminkem vlakem, objednala jsem místa v regiojetu v dětském kupé. Máte někdo zkušenosti, jak je to po praktické stránce? Budu brát kočárek, takže pomůže mi stevard zvednout ho do schodů a dovolí mi ho mít v dětském kupé? Nepošlou mě s tím na konec vlaku? Na stránkách regiojetu píšou, že je dětské kupé primárně pro děti 2-6 let, nevynadají mi, že jsem tam s miminkem? A vejde se velký kočárek vůbec do toho dětského kupé?
Dětské kupé má každé strany 3 sedadla, uprostřed hrací plocha se sedačkou s televizí. Já i když mám děti bych tam s kočárem nelezla. Budeš blokovat sedačky nebo průchod kupečkem. A navíc tam chodí děcka z celýho vlaku si hrát, my jsme měli zaplaceny 4 místa ze 6 v dětským kupé a chodili tam i jiný a neustále nám blokovali jejich rodiče místa k sezení když si holky hráli na koberci a vůbec je nezajímalo že by se měli zeptat jestli to místo je volné. Dokonce měla jedná ženská tu drzost po mě chtít abych dala batohy ze sedaček pryč, z míst které jsme měli zaplacené. To už mě došla trpělivost a seřvala jsem ji že jsou to naše místa, respektive místa mých holek. Navíc tam byl hluk, už nikdy více jsem si to kupé nezaplatila. Hlavně že je na dveřích kupé napsané že tam můžou být pouze ti co si zaplatili místa, zbytek se svolením lidí co v tom kupé jeli. Prostě i kdyby jsi tam byla, nebudeš mít klid a těžko okřikneš cizí děti aby byli zticha, a mimčo mohlo spát. Ale třeba budeš mít štěstí a pojedeš v klidu.
@mamule42 píše:
Dětské kupé má každé strany 3 sedadla, uprostřed hrací plocha se sedačkou s televizí. Já i když mám děti bych tam s kočárem nelezla. Budeš blokovat sedačky nebo průchod kupečkem. A navíc tam chodí děcka z celýho vlaku si hrát, my jsme měli zaplaceny 4 místa ze 6 v dětským kupé a chodili tam i jiný a neustále nám blokovali jejich rodiče místa k sezení když si holky hráli na koberci a vůbec je nezajímalo že by se měli zeptat jestli to místo je volné. Dokonce měla jedná ženská tu drzost po mě chtít abych dala batohy ze sedaček pryč, z míst které jsme měli zaplacené. To už mě došla trpělivost a seřvala jsem ji že jsou to naše místa, respektive místa mých holek. Navíc tam byl hluk, už nikdy více jsem si to kupé nezaplatila. Hlavně že je na dveřích kupé napsané že tam můžou být pouze ti co si zaplatili místa, zbytek se svolením lidí co v tom kupé jeli. Prostě i kdyby jsi tam byla, nebudeš mít klid a těžko okřikneš cizí děti aby byli zticha, a mimčo mohlo spát. Ale třeba budeš mít štěstí a pojedeš v klidu.
Potvrzuju, je to prostě dětský koutek. Cizí děti ti budou mimino budit a ty tam budeš kocarem překážet.
Já jezdím Leo Expressem. Je tam nejlepší přístup pro kočárek
Regio jen na krátkou trasu, jinak kočár do prostoru na kola. Kde syn i spal v pohodě. Do toho kupé bych nešla, tam budou třeba děti a budou rušit ![]()
Zrovna se příští víkend chystám do Olomouce, myslela jsem si, že dětské kupé je jen pro cestující, co tam mají místenku, viz info z webu
Do dětského kupé (místa 61-66 třídy Standard) je možný vstup pouze s platnou místenkou.
Mám rezervaci 5 míst z 6.
Mám tedy nechat cizí děti si tam hrát?
jako moc na cizí děti nejsem zvědavá, myslela jsem si, že tam budu jen s těmi svými. ![]()
@Anik6 nemusíš, normálně jim řekni ať odejdou. Max budou pindat
@Anik6 píše:
Zrovna se příští víkend chystám do Olomouce, myslela jsem si, že dětské kupé je jen pro cestující, co tam mají místenku, viz info z webuDo dětského kupé (místa 61-66 třídy Standard) je možný vstup pouze s platnou místenkou.
Mám tedy nechat cizí děti si tam hrát?jako moc na cizí děti nejsem zvědavá, myslela jsem si, že tam budu jen s těmi svými.
Však v těchto vlacích jedeš vždy s místenkou
Jízdenka je rovnou s číslem sedadla
@anonymni186 píše:
Ahoj, potřebuji jet s malým miminkem vlakem, objednala jsem místa v regiojetu v dětském kupé. Máte někdo zkušenosti, jak je to po praktické stránce? Budu brát kočárek, takže pomůže mi stevard zvednout ho do schodů a dovolí mi ho mít v dětském kupé? Nepošlou mě s tím na konec vlaku? Na stránkách regiojetu píšou, že je dětské kupé primárně pro děti 2-6 let, nevynadají mi, že jsem tam s miminkem? A vejde se velký kočárek vůbec do toho dětského kupé?
Ahoj, jezdila jsem v dětském opakovaně. Prostorově je to jako 2 normální kupé ale sedaček 6, tedy polovina. Mela jsem i kočárek (jela jsem s vice dětmi, 1 mimino). Je tam velká televizní obrazovka, bývá hodně nahlas, sama ji nevypneš. Pokud budou ostatní v kupé souhlasit, můžeš poprosit obsluhu o vypnutí. Pokud budou hlučit ostatní děti, nic s tím neuděláš. Děti, co tam nemají místenku, můžou do kupé pouze po souhlasu těch, co si to místo koupili. Když malé děti usli -po domluvě se spolucestující -jsem požádala cizí děti o odchod z kupé, aby nám naše nebudili (= vyhodila jsem je, to můžeš). S miminem tě nevyhodí (naopak, jednou si omylem koupil do dětského kupé místo civil, a byl hrůzou bez sebe
).
Když jsem cestovala s jinou matkou, pohlídali jsme si děti při odchodu na wc, to bylo fajn.
@Anik6 píše:
Zrovna se příští víkend chystám do Olomouce, myslela jsem si, že dětské kupé je jen pro cestující, co tam mají místenku, viz info z webuDo dětského kupé (místa 61-66 třídy Standard) je možný vstup pouze s platnou místenkou.
Mám tedy nechat cizí děti si tam hrát?jako moc na cizí děti nejsem zvědavá, myslela jsem si, že tam budu jen s těmi svými.
Nejsme si jistá, jak je to oficiálně, když jsem tím jela naposledy (ale už je to dlouho), bylo kupé přístupné pro všechny.
Ale i jestli je jenom pro těch šest pravoplatnych obyvatel, počítala bych, že tam cizí lidi neustále polezou a ty budeš vyhazovat cizí děti a handrkovat se s jejich rodiči, jestli jsi nebo nejsi krkoun.
@Platanka píše:
Nejsme si jistá, jak je to oficiálně, když jsem tím jela naposledy (ale už je to dlouho), bylo kupé přístupné pro všechny.Ale i jestli je jenom pro těch šest pravoplatnych obyvatel, počítala bych, že tam cizí lidi neustále polezou a ty budeš vyhazovat cizí děti a handrkovat se s jejich rodiči, jestli jsi nebo nejsi krkoun.
Na stránkách RegioJetu najdete toto:
„Do dětského kupé (místa 61-66 třídy Standard) je možný vstup pouze s platnou místenkou.
Za děti v dětském koutku zodpovídá jejich doprovod.“
Ostatní tam můžou pouze pokud souhlasí cestující s místenkou. Cizí jsem vyhodila opakovaně, nikdo ani nepípnul. Příště si koupí jizdenku v dětském. když nebyla dětská, tak jsem taky s dětmi šla do kupé, nejlépe do 4-mistniho, aby nikoho neotravovali. To samé čekám od jiných. O handrkování se nedalo mluvit, prostě jsem požádala a šli na své misto
![]()
@Platanka píše:
Nejsme si jistá, jak je to oficiálně, když jsem tím jela naposledy (ale už je to dlouho), bylo kupé přístupné pro všechny.Ale i jestli je jenom pro těch šest pravoplatnych obyvatel, počítala bych, že tam cizí lidi neustále polezou a ty budeš vyhazovat cizí děti a handrkovat se s jejich rodiči, jestli jsi nebo nejsi krkoun.
Přístupné pro všechny to může být pouze se souhlasem těch, kteří tam mají místa koupené. Jinak mají smůlu.
Jak zaznělo, pro miminko je to místo nevhodné a pro kočárek taky. Lísky bych vrátila (to jde) a jela ideálně Leo Expresem, tam je to nejlepší (místo pro kočárek, nízkopodlažní nástup, obvykle docela klid, kdyby např. mimino spalo, navíc to místo pro cestující s kočárky je trochu bokem od ostatních), popřípadě českodrážním vlakem a rezervovala místo v kupéčku pro cestující s dětmi, kočárek odevzdala do nákladového prostoru pro kočárky a kola (myslím, že by asi ani neprojel uličkou. Pomůže ti ho tam naložit průvodčí, pokud bys třeba jela sama.)
Leda bys jela ještě k tomu se starším dítětem, to pak chápu. Ale ono to RegioJet dětsé kupé je v praxi prostě spíš hernička, než vyloženě rezervované místo pro ty, kdo cestují s malým dítětem.
Případně i některé českodrážní soupravy jsou nízkopodlažní a prostorné s místem pro kočárek, ale jezdí jich málo a nevím, na jakou trasu se chystáš. Bývají to typy „Regio Panter“ a někdy jsou nasazené mezi Prahou a Brnem.
Děkuji za reakce, hluk pro nás není problém, miminko neprobudí ani stavební práce
Spíše mi to kupéčko přišlo pohodlnější na cestu s miminkem, než leo v otevřeném prostoru. Ale ještě to teda promyslím
@Hrnekmleka píše:
Na stránkách RegioJetu najdete toto:
„Do dětského kupé (místa 61-66 třídy Standard) je možný vstup pouze s platnou místenkou.
Za děti v dětském koutku zodpovídá jejich doprovod.“
Ostatní tam můžou pouze pokud souhlasí cestující s místenkou. Cizí jsem vyhodila opakovaně, nikdo ani nepípnul. Příště si koupí jizdenku v dětském. když nebyla dětská, tak jsem taky s dětmi šla do kupé, nejlépe do 4-mistniho, aby nikoho neotravovali. To samé čekám od jiných. O handrkování se nedalo mluvit, prostě jsem požádala a šli na své misto![]()
Jsem ráda že jsem nebyla tady lynčována za svůj příspěvěk, že jsem byla vytočená na lidi co tam lezli. Jedna ženska s děckem se tam uložila na koberec na zemi a ostatní ji přeskakovali, fakt to byl děs. Na zpáteční cestě jsme nemilosrdně vyhazovali. A jak píšeš, taky jsme si pak platili 4 místné kupé, sice si připlatili ale jeli jsme v pohodě, ještě jsme dostali vodu, sluchátka, a 0,2 dcl šampusu ![]()
V leoexpresu si musis ale zakoupit ta spesl místa pro kočárek, jinak se tam s nim nevejdes a hlavně ty sedačky v jejich standardu jsou pro trpaslíky, za trest. Dětské kupé je taky za trest, to by mě asi kleplo, kdyby mi tam porad někdo lezl a musela jsem ho třeba vyhazovat. Nehlede na to, ze ti tam polezou nejvíce děti skolkove, které často bývají různě nachlazene, tomu bych se s miminem fakt vyhýbala a kor teď na podzim.