Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem, neřešil teď někdo rekonstrukci panelákového bytu? Chystáme se rekonstruovat garsonieru po babičce, kterou máme v plánu následně pronajímat. Jedná se o byt v úplně původním stavu z 80. let v paneláku. V bytě je stará elektřina, podlahy, koupelna i kuchyně. Byt už podle nás vůbec neodpovídá současným standardům, ale tím že v bytě nebudeme bydlet chtěli bychom jít nějakou střední cestou a nemít všechno úplně luxusní. Hlavní je podle nás předělat jádro a kuchyni. Jsme úplně na začátku a vůbec nemáme představu kolik by mohla rekonstrukce v současné době stát, nemá teď někdo aktuální zkušenost? Na internetu jsem našla všechny diskuze staršího data takže si myslím, že dneska bude všechno jinak. Byt má 28 metrů čtverečních a nachází se v krajském městě. Už jsem slyšela od známých, že lepší bude jít cestou menších řemeslníků než si na všechno najmout firmu, ale zase nás děsí náročnost projektu, abychom se z toho nezbláznili. Děkuji za jakékoliv zkušenosti. ![]()
My teď rekonstruujeme, už asi 4. rokem ![]()
Manžel to chce ale vše dělat sám, takže to děláme po částech, a tedy se těžko odhadují náklady (ale jádro už bylo udělané, takže tam jsem ušetřili).
Každopádně, teď se bude kupovat zařízení, do vstupní předsíně si budeme dávat nábytek (skříňky) na míru (myslím nějaká menší truhlářská firma), a kalkulace vyšla přes 100 tis.
Ani nevím, jestli ta cena je ok, zařizuje to muž.
Já vím, moc jsem ti nepomohla, pardon ![]()
@Veendy87 píše:
Ahoj všem, neřešil teď někdo rekonstrukci panelákového bytu? Chystáme se rekonstruovat garsonieru po babičce, kterou máme v plánu následně pronajímat. Jedná se o byt v úplně původním stavu z 80. let v paneláku. V bytě je stará elektřina, podlahy, koupelna i kuchyně. Byt už podle nás vůbec neodpovídá současným standardům, ale tím že v bytě nebudeme bydlet chtěli bychom jít nějakou střední cestou a nemít všechno úplně luxusní. Hlavní je podle nás předělat jádro a kuchyni. Jsme úplně na začátku a vůbec nemáme představu kolik by mohla rekonstrukce v současné době stát, nemá teď někdo aktuální zkušenost? Na internetu jsem našla všechny diskuze staršího data takže si myslím, že dneska bude všechno jinak. Byt má 28 metrů čtverečních a nachází se v krajském městě. Už jsem slyšela od známých, že lepší bude jít cestou menších řemeslníků než si na všechno najmout firmu, ale zase nás děsí náročnost projektu, abychom se z toho nezbláznili. Děkuji za jakékoliv zkušenosti.
Co chceš na 28m2 vymýšlet za projekt?
tam budeš mít problém sehnat řemeslníky, jelikož to bude extrémně malá zakázka. Pokud to všechno vymlatite a uděláte nový, tak se do 200 musíte vejít s rezervou.
Tak náročnost projektu vidím v tom, že když má člověk zvlášť zedníka, instalatéra, sádrokartonáře, elektrikáře atd. tak je potřeba dělat věci v určité hierarchii, řemeslníci se domlouvají dlouho dopředu, pak jeden padne a ostatní nebudou moc pokračovat a pak zase nebudou mít čas. Já myslím že v téhle situaci je jedno jak velký je samotný byt, protože předělat jádro je podle mě podobné jak v malém tak ve velkém bytě. A taky mám obavy, aby to nebylo na dlouhý lokty. Možná jsem jen přehnaně skeptická. ![]()
Pokud máte nějaký známé řemeslníky, tak volte je. Pokud ne, tak firmu.. na řemeslníka můžete čekat x měsíců a nebo se na malou zakázku vyprdne.
Rekonstruovali jsme garsonku stejné velikosti vloni a padlo na to 350 tisíc. Nové rozvody elektřiny, vody, nové podlahy, nově vyzděné jádro, sprchový, kout, závěsné WC, nová kuchyňská linka (IKEA). Dělala nám to firma, co nám dělala i další rekonstrukce bytů, takže velmi prověřená, pečlivá a rychlá. Kromě té kuchyně - to jsem vymyslela já a montovali to pal zase prověření řemeslníci.
Osobně si myslím, že když půjdete cestou jednotlivých řemeslníků, tak se z toho akorát zblázníte a bude to trvat podstatně déle. Je lepší, když to udělá někdo třeba lehce dráž, ale najednou. Jestli je to byt na pronájem, tak k to dřív může vydělávat.
@Cenarius píše:
Co chceš na 28m2 vymýšlet za projekt?tam budeš mít problém sehnat řemeslníky, jelikož to bude extrémně malá zakázka. Pokud to všechno vymlatite a uděláte nový, tak se do 200 musíte vejít s rezervou.
To jsi z levného kraje…
My teď dělali koupelnu, cihlový byt, takže žádné bourání jádra a i tak jsme na nějakých 170…
Pokud budou dělat novou elektřinu, bourat a vyzdívat jádro, dělat odpady, vodu, štěrku a novou podlahu, kuchyňskou linku..no 200 opravdu stačit nebude…
My jsme rekostruovali minulý rok… Ale byt 3+1 cca 65 m2… Komplet, jádro, kuchyň, elektrika, podlaha… Stropy jsme snižovali… Něco nám dělali kamarádi, něco my a i jednotlivý řemeslníci… Trvalo to déle a stalo o něco více než jsme předpokládali… Cena cca trictvrte milionu… A 7 měsíců… Přes léto budete mit trošku problém s remeslnikama a opravdu ta návaznost není jednoduchá… Měli jsme to mít v říjnu a stěhovali jsme se 2 dny před Štědrým dnem… Nepočítáme nábytek… Ten jsme měli z větší části původní a budeme vyměňovat postupně
omlouvám se za anonym, osobní údaje
Nám se ta koupelna podařila udělat za 12 pracovních dní, ale zůstaly původní odpady, míč se nepredelavalo, jen okopat stávající a dát nové…
A bylo to na knap…
@Cenarius píše:
Co chceš na 28m2 vymýšlet za projekt?tam budeš mít problém sehnat řemeslníky, jelikož to bude extrémně malá zakázka. Pokud to všechno vymlatite a uděláte nový, tak se do 200 musíte vejít s rezervou.
S rezervou? Mně tolik stálo jen předělání umakartového jádra.
Ja bych to teda neprehanela.
Jadro ti predela firma, k tomu elektrikar, nova linka, nejaka ta plovoucka, nove dvere, vymalovat a hotovo.
@Lucie_Sx píše:
Ja bych to teda neprehanela.
Jadro ti predela firma, k tomu elektrikar, nova linka, nejaka ta plovoucka, nove dvere, vymalovat a hotovo.
Nová plovoucka v paneláku znamená nový podklad, nivelacka vyjde docela draho…
Podlaha tam není rovná, nová elektřina je taky dobrá částka v rozpočtu…
Počítala bych tak za vše 500 000…
Tipuju cca 350 až 400 tisíc s levnou kuchyní.
Kamarádka nechala rekonstruovat byt 2+1 cca 55 metrů. Kompletní krásná ( a zbytečná) rekonstrukce včetně jádra, zdi podlah a rozvodů vyšla na 1,2 milionu. No a teď byt stojí, protože šetří na kuchyň…těch 200 tisíc už neměla… Ale je to fakt krásný. Všechno rovné a precizně udělané…
Taky plánujeme rekonstrukci. Spíše asi půjdeme do stavební firmy. Nechce se nám řešit víc malých zakázek a potom skloubení termínů. Tím si teď prošli v rodině a bylo to peklo
. Hodně firem má na webu ceníky, nebo píšou že udělají nezávaznou cenovou kalkulaci viz. např https://www.kcsstavby.cz/…trukce-bytu/.
Máte s tím někdo zkušenost (nezávazné kalkulace)? Trefí se to +- do celkové ceny? Tady třeba mimochodem píšou cena za 3+1 od 450 000 (podle náročnosti, požadavků…)…
@Anais Brno píše:
Nová plovoucka v paneláku znamená nový podklad, nivelacka vyjde docela draho…
Podlaha tam není rovná, nová elektřina je taky dobrá částka v rozpočtu…
Počítala bych tak za vše 500 000…
Proste bych udelala takovou podlahu, ktera tech uprav nebude moc obnaset, no. A elektrika (vubec vsechno) na 28 m je za par supu