Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím
Chystáme se s přítelem na rekonstrukci staršího RD. Vím, že to bude na dlouho, ale postupně to půjde. Jenomže i když naši rekonstruovali svůj domek před pár lety, tak to šlo trošku mimo mně a nemám představu, co kolik cca stojí a co je asi tak potřeba. Naši nám moc neporadí, máma je pořád nějak proti tomu, ale my potřebujeme co nejdříve mít „kam jít“. Bydlíme v RD, který patří babičce. Té je 80 a až tu nebude, budeme muset pryč. Domek nemá kanalizaci, topení, myslím že ani vodu? a plyn. Ale zase je náš, tak je to pro nás lepší, než kupovat jiný. Má dvě obytné místnosti, chtěli bysme do budoucna udělat půdní vestavbu a na tu už vůbec netuším co a jak. Tak bych vás zkušené chtěla poprosit o rady, co dělat asi jako první, co a jak zařídit, aby se tam dalo brzy alespoň přežívat ![]()
Ahoj, jako základ bych předělala elektriku, ať později nemusíte do ničeho vrtat. Jinak zjistit, kde se můžete napojit na vodu, popř kanalizaci (pokud nechcete mít septik). Tyhle info by mohli dát na obecním úřadě, tedy u nás na městě to tak bylo, ve městě netuším. Pak bude potřeba projekt na přípojky. A dál záleží na vás. Pořešit el. rozvody, topení, rozvody vody, a pak už je to jen na vás. Brácha bydlel 4 roky ve 2 místnostech, než měl dost peněž na rekonstrukci zbytku, ale v pohodě se to dalo. Měl kuchyň, obývák, koupelnu, wc. Bohatě stačilo. Půdní vestavbu můžeš dodělat kdykoliv. Jinak mi napadá max nechat zkontrolovat střechu a popřemýšlet nad zateplením, záleží, jak starý barák máte. Mě to teď též čeká, projekty na přípojky mám, teď řešim tu el en, protože barák je taky hodně starej..
nechat si udělat projekt na topení a případný přípojky, udělat novou elektriku, rozvody domu, kouknout se jak jste na tom s vlhkostí domu, zjistit jak je na tom střecha a střešní trámy. Jesti by se nevyplatilo to zbourat a postavit nový.
My jsme taky v rekonstrukci, ale původně už nová střecha, krovy a plast.okna byly…začali jsme vyklízet vrch, pak jsme předělávali komplet el., koupelnu + WC, připravili na vodu (studna), napojili na kanaldu (projekt od OÚ), udělali krb z krbové vložky, zvenčí nopovka…chce to nějaký systém, aby jste pak zpětně nevrtali do zdí (např. voda plast vs.měď)…
Jinak co se týče prostor, kolegyně stavěla s manželem dům svépomocí, doteď není dodělaný a to mají tři děti…zatím žijí v přízemí a jsou v pohodě i tak ![]()
Někdy opravy starého baráku přijdou dráž, než postavit nový. Kamarádka teď udělala to samé. Přestavuje starý dům. Ono, někdy ani nevíš, co všechno bude nutné. Do něčeho kopneš, a zjistíte, že je nutné to spíš zbourat, než opravit. říkala, že by bylo lepší to zbourat a začít znovu. Bohužel jim to už sežralo dost peněz a stejně ještě nebydlí. Raději bych to nechala posoudit nějaké znalce co vše je nutné udělat a udělat odhad zda to bude finančně únosné.
Nase rekonstrukce stoji vic, nez novy barak a je s tim spousta starosti… Prohlednout poradne krovy, zlikvidovat drevomorku, vetrat, topit, neporizovat plastova okna (zadelate si na pozdejsi plisne). Podriznout. Elektrika, voda, odpady. Jak chcete topit? Zateplit, ale ne polystyrenem (stejny duvod jako u oken). Vsechno delejte poradne, at uz se k tomu nemusite vracet, provizorni reseni maji tendenci nevyhovovat a pretrvavat. I kdyz to bude pomalejsi.
Moc děkuju, elektrika by tam měla být nová, přítelův děda je elektrikář
Jinak teda návrh zbourat a znovu postavit padl taky, bude to chtít to pořádně promyslet, no
Tak děkuju za rady ![]()
Ahoj, ráda bych tuto diskuzi oživila. Dnes jsem konečně viděla ten dům i zevnitř (předtím jen z vyprávění)…a, plíseň tam není, uvnitř je sucho, paráda, odpad není v celé vesnici, takže se to bude muset vést přes dvůr do septiku, který se udělá místo kadibudky
Tak a teď, máme na výběr - buď bydlení zvětšíme o navazující kůlnu (musela by se tam místo velkých vrat udělat zeď, strop, místnosti…) nebo udělat tu půdní vestavbu, což by mi bylo milejší. Střecha není nijak zateplená… Tak bych se chtěla zeptat, kdo dělal z takovéhoto „materíálu“ půdní vestavbu nebo to prodloužení obydlí, tak jestli byste se nepodělili o to, kolik vás to stálo a co to obnášelo, no a pak ještě, jsou tam strašně nízké stropy, max. 2m
Napadlo mě snížit podlahu, protože jde jakoby „poschoďově“ v té nejnižší místnosti, kde to jsou tak ty 2m je o 20cm vyšší, než v místnosti předchozí. Tak bych chtěla vědět, jestli je moje představa snížení podlahy reálná
Předem moc děkuju za rady ![]()
Ahojky.
Taky jsme koupili před lety starý dům. Nyní bydlíme dole v 2+1. A letos se manžel pustil do podkroví (konečně jsme našetřili „dostatek“ financí). No, když jsme to spočítali, tak nás cca 8+1, trošku zkulturněný venek výjde asi na 4 miliony.
Myslím, že novostavba by vyšla stejně nebo o trošku lépe (možná ale menší).
A to ještě musím podotknout, že si hodně manžel dělá sám.
Já bych šla asi spíš do té půdní vestavby.
Sice to možná bude finančně náročnější než něco přistavit (ale třeba ne, nevím) ale když to vezmu jen z hlediska topení v zimě. Třeba u nás každou zimu bylo hodně těžké udržet teplo. Všechno utíkalo nahoru, takže jsme topili pánu bohu do oken.
Nemrzli jsme tu, to ne ale i když se tu topilo, tak jsme tu ráno měli třeba jen 17 st a to tu bylo večer třeba 26 st. ![]()
Jinak sumičky takhle přesně nevím. Teď tam máme nově 8 střešních oken. Komplet nás vyšly asi na 100 tisíc. Zateplení tam dává manža teďka. A cenu si nepamatuju. Pokud bys měla zájem, napiš a já bych se ho optala a napsala Ti to (Vím, že z té firmy bude kupovat i sádrokartony, nějaké profily k tomu, to zateplení a nevím, co ještě a bude to asi za 95 tisíc).
Budeme tam mít podlahové topení.
S těma stropama mluvíš o dolejšku nebo podkroví? Prý je nutné mít 2,5 metru v přízemí a 2,3 m v pokroví. To jsou nějaké minimální rozměry. Možná jsou výjimky ale to nevím.
S tou podlahou je to takhlo těžké. Otázka, co tam je. Pokud je to prý starý barák, tak tam se dřív nedávala základová deska jako se dává dnes, ale dělal se základ (nebo jak to napsat) jen pod zdivem a pod podlahou bývá hlína, štěrk… To by tedy vykopat mohlo jít. Fakt takhle těžko říct. ![]()
@Vanda9 stropy myslím v přízemí a je to hodně starý dům, takže ta podlaha tam bude, myslím, tak, jak píšeš, bude pod tou podlahou hlína
„Naštěstí“ nechceme do podkroví tahat vodu, jen topení, elektriku… My to máme dole taky tak 2+1 a nahoře bych chtěla ideálně tři dětské pokoje a jednu ložnici
beru to tak, že do každého pokoje jedno střešní okno. Nevím, jestli by bylo lepší střechu zateplit a dát tam sádrokarton, nebo prkna
Jasně, že prkna by byly hezčí, ale asi o dost dražší. Ještě teda nevím, jak je to tam s komíny (je tam všude plno krámů
). Kdyby byla kamna i v „obýváku“, tak bych tam ráda nechala udělat krb a mohl by z něho být rozvod i nahoře, ale to už asi moc lítám v oblacích ![]()
@Reinka My to máme ve skutečnosti dole 3+1 (ale z té jedné místnosti má manžel dílnu). Nahoře budeme mít 2 dětské pokoje, ložnici, nad dílnou jedna místnost (=bordel místnost
) a v té poslední bude posilovna/pracovna. Budeme tam mít sprchový kout a wc. Máme to tuším 120m2 dole a 120m2 nahoře. Kdo to bude uklízet netuším.
Střechu bych určitě zateplila. Byste tam v létě nevydrželi teplem a v zimě by se neudrželo teplo.
Dokud jsme letos neměli střechu zateplenou, tak tam bývalo i víc jak 35 st. To je mazec. ![]()
Krb také plánujeme s rozvodem tepla po celém domě.
Takhle to tam vypadá teď.
![]()
@Vanda9 no, u nás to nevypadá ani takhle
Já bych právě dole chtěla ještě přidělat tu jednu místnost taky pracovna/„tělocvična“. No, jasně, že bez zateplený střechy by to nešlo…jsem na to teda hodně zvědavá, včera jsem si tu kreslila návrhy, kde co, až se mi o tom v noci zdálo ![]()
@Reinka Pořádně to promyslete.
Dej pak nějaké fotečky, jak postupujete.
U nás to taky takhle nevypadalo. Vypadalo to i hůř a teď konečně malinko lépe. Třeba se poštěstí a budeme už na Vánoce nahoře. Uvidíme, jak to půjde.
Přihodím Ti pár fotek, jak to u nás taky vypadalo…
První je vyfocené budoucí podkroví, zbytek pak už poznáš. Vnitřek sem snad ani v původním stavu dávat nebudu. ![]()
Hodně štěstí při budování. ![]()
@Vanda9 tak tu dneska byli naši, táta koukal na plánky, co jsem si tu čmarikala včera večer a nakonec mi řekl, že by mi radil spíš to bydlení prodloužit do stodoly (která navazuje na tu obytnou část), než stavět nahoru, tak zase nevím
![]()