Rekonstrukce RD, kde začít?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymni
20.4.09 10:19

Rekonstrukce RD, kde začít?

Ahojky, potřebovala bych radu. Máme v plánu s manželem konečně dát do kupy náš starší RD. Naše představa by byla - zbourat přístavek, na jeho míst dostavět 1 novou místnost a na to celé hodit novou střechu - nové trámy, krytinu..
Potřebovala bych od Vás zkušenějších poradit, kde mám začít ?
Je potřeba nějaké povolení na to bourání nebo si můžu přístavek (zděný) zbourat jenom tak… :-) a na to samé místo postavit novou místnost a dělat jakože nic? Asi ne, že? Předpokládám, že budu potřebovat alespoň aohlášení (je to do 150m2). Co k tomu všechno potřebuju? Budu potřebovat i projekt nebo bude stčit. když přijde zedník postaví zdi a pak obědnám tesaře i ti udělají tu střechu?
Poraďte mi prosím, jak postupovat, aby jsme to už konečně rozjeli…
Ráda bych si pořídila na podzim nějaký přírůstek do rodiny a chtěla bych to do té doby všechno stihnout..Moc všech zkušeným stavitelkám děkuji za odpověďi. Hanka

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43028
20.4.09 10:38

se vecer zeptam manzela … kazdopadne to minimalne ohlaseni bude, ne-li povoleni, protoze ohlaseni je mozna jen na vystavbu…

projekt urcite taky, ale snad by nemusel byt nejaky moc podrobny (a tudiz drahy), ale zase je dobre mit podrobne plany, abys mela cim mlatit zednikum o hlavu.

samozrejme to muzes zkusit nacerno, ale jiste se najde nejaky soused poctivy obcan, ktery te napraska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1752
20.4.09 11:42

Bourání a nová stavba je na stavební povolení. Musíš nahlásit, že budeš opravovat - to je na ohlášení. No a při opravě se zjistí, že je lepší to postavit nové. Ohlášeno mít budete a bude to v pohodě :-) To vše v případě, že zachováte půdorys aspoň zhruba.
Střecha je oprava.
Jestli potřebuješ ještě něco konkrétního tak pošli SZ. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
20.4.09 12:07

Teorie-stavební úřad: Povolení ani ohláška není třeba pokud se nemění funkce a vnější vzhled stavby.
Praxe: Vyjádření stavebního úřadu (i o tom, že se na záměr nevstahuje povinnost ohlášení ani povolení) obvykle vyžadují finanční ústavy k poskytnutí úvěru. Projekt se hodí vždy tj. zkreslení stávajícího stavu a plán stavu budoucího. Je třeba začít skutečně od základů, zjistit zda jsou, kde jsou (jestli i pod přístavbou), z čeho jsou, co je na nich atd (beton, izolace atd.).. S tím souvisí kanalizace, podsklepení a tyhle statické záležitosti.
U nové střechy je také důležité na čem stojí tj. které zdi jsou nosné (opět problém přístavby), které komíny jsou funkční a kterýma zatéká atd., takže bych bez statika a projektanta do objednávání řemesníků nešla.
Navíc jen s „černým na bílém“ tj. projektovou dokumentací se můžeš přít s řemeslníkama, že ta zeď má být tady, dveře tady a zásuvky…
Hodně zdaru, my máme čerstvě uvnitř zrekonstruováno, na kontech vymeteno…ale je to „fakt dobrý“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.4.09 12:49

Děkuji za všechny rady a uvítám samozřejmě další..ať už se to konečně trochu pohne. My vždycky uděláme na baráku, to nejmíň komplikované (teda to, co jde bez nějakých povolenek), zatím jsme vyměnili okna, vykopali odpady …manžel je vcelku šikovný, takže i s tímhle počítáme, že si uděláme, co půjde sami + kamarád zedník + firma na tu střechu…Taky hlavně kvůli financím…
Ale jakékoliv vyřizování papírů, projektů mě děsí…Hlavně nevím, kde sehnat teda toho projektanta, aby to nestálo majlant.. Ještě jednou moc děkuju a blahopřeju k opraveným baráčkům. Ještě dotaz, když bych obešla ten projekt, mohla by se mi ta firma na střechu cuknout, že to nebudou bez projektu dělat?
Díky Hanka

• Citovat
  • Upravit
43028
20.4.09 12:51

BaraF ale na rekonstrukci bytoveho jadra (nemeni vzhled ani funkci)povoleni potrebujes. Ono to ma trochu logiku, urad jakoby dohlizi, aby sis nezborila nosne konstrukce.

s tema planama pravda, ale z praxe - delnikum je to stejne jedno a delaj to tak, „jak se to dela vzdycky“ a nijak je nedonutis trebas jen dodrzovat spravne postupy (nenechavat namichanou maltu v michacce do druheho dne a pod.) nekdy je to k smichu (kdyz nam postavili zed sikmo, tak jsme si vsimli vcas a jeste to slo zborit), nekdy k placi (kdyz nam objednali spatny beton do nosne stropni desky a prislo se na to az pri fakturaci)

Moje obecne doporuceni - nedavat nikomu zalohu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
20.4.09 12:58

HANKA FIRME JE TO JEDNO, ta bude rada, ze ti to muze udelat jakkoliv se ji zlibi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.4.09 13:05

Konečně se mi podařilo i přihlásit..občas mi stojí šéf za zády a tak to pak furt musím vypínat a znovu se přihlašovat..tak se omlouvám za počáteční anonymitu… :D .
Takže ta firma nechce vidět nic, jestli mám v pořádku? Prostě začnou stavět a hotovo? Já jako řeknu, tady na to mi udělejte střechu a bude? A co kdyby jim to pak spadlo bude vina na nich? Asi už mám úplně blbé dotazy, ale potřebovala bych, aby se už fakt začlo DĚLAT a ne, aby mi měsíc někdo pachtil projekt další měsíc se v tom šťoural úřad a pak mi v létě firma řekla, že už na mě nemají čas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
20.4.09 13:14

Jak se s nimi bez projektu budeš hádat, že to udělali špatně. Nic jim nedokážeš.

A taky doporučuji minimalizovat zálohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
20.4.09 13:38

Střecha spadne tobě, v horším případě i na tebe a pak bude bez dokumentace, bez smlouvy (smlouva o dílo, kde se dodavatel zaváže, že dílo koná s dostatečným odborným a technickým vybavením, jsou mu známy všechny relevantní okolnosti k vykonání díla atd.) a stavebního dozoru (odborník, který je schopen posoudit jak střechaři stavěli a průběžně to po nich kontroluje) těžko řešit čí je to chyba.
My jsme tři roky od koupě domu (starý sto let, částečně rekonstruovaný v sedmdesátých letech) požádali naši známou projektantku o zkreslení domu od půdy po sklep a zanesení našich představ do takto vzniklé dokumentace (za 20.000,– tj. za hubičku, a k nezaplacení). Udělala to precizně a stejně se až v průběhu rekonstrukce ukázaly dříve neviděné věci (kantky místo kotvených zdí, absence podkladu mimo dusaný jíl a škváru, shnilý překlad v nosné zdi u nepoužívaného komína..) a s plány v ruce se nám poměrně snadno podařilo dohodnout se s řemeslníky kde co a jak (prostě tak jak je to na papíře). Úřad do toho tahat můžeš a nemusíš, v ničem ti nepomůžou (neporadí, nepřispějí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.4.09 14:15

ZanetH já jsem asi úplně blbá, posílala jsem ti 2 SZ, ale obávám se, že ti asi nedošla ani jedna. Tak se zeptám normálně na rovinu - takže se to dá jako takhle obejít? Když jsem si chtěla vyžádat na stavebním úřadě dokumenty k našemu RD, tak mi řekli, že tam žádné nemají!! Takže vlastně ani neví a nemůžou vědět, co tam máme všechno postaveno..takže tím by se to mohlo trochu zjednodušit. Jaké budu potřebovat na vyřízení toho ohlášení dokumenty? Je na to potřeba ten projekt nebo stačí jen slovně popsat, co budu dělat…Musím mít stavební dozor? Kdo ho může dělat? Jakou musí mít kvalifikaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
20.4.09 14:30

hele ja bych se tady bala neco obchazet, oni sousedi jsou fakt nekdy zli a kdyz bys tam zacala neco stavet bez povoleni, tak te klidne napraskaj …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.4.09 14:50

No třeba naši sousedi si teď začali stěvet na dvorku další baráček, před lety tam kdysy stával, pak ho zbourali a teď staví nový. Mě třeba překvapilo, že za námi jako sousedy nikdo nepřišel říct, jestli nám to nevadí a tak…Tak mám taky pocit, že si to tam „šušní“ po svém a kdyby něco tak řeknou, že je to ten původní..Taky nemají za oknem nikde žádné povolení… tak jsem si řekla, že by jsme to udělali taky tak nějak..bezbolestně..hlavně mě fakt děsí úřady, protože do toho nevidím a nevím, kde, co jak s kým, co potřebuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
20.4.09 15:19

stavebni povoleni ani ohlaseni nevyzaduji : h) stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí11) a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost.

http://business.center.cz/…st4h1d1.aspx

no tak asi fakt muzes stavet bez niceho…

akorat jestli nechces delat plany, tak dobre zvaz firmu, jsou schopni fakt nadelat silene boty a jeste se s tebou hadat - a to, ze to je znamy, nic neznamena..... tak aby ti do strechy neteklo a pristavba se nepropadla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.4.09 15:31

A je nebo není nový krov na střeše nosná konstrukce? To, že by nám pomáhal známý - to si taky iluze nedělám, je mi jasné, že kolikrát lepší cizí než známý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí