Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, setkali jste se s tím, že třeba na pohotovosti dali rectodelt při nestaritelné teplotě? Nám ho tam Mudr předepsal, já dala teda včera večer, protože jsme nemohli srazit horečku čípkama - už je to 4. den co máme takové teploty, na pohotovosti nám diagnostikovali angínu, CRP 116. Kdy zabírají? Dáváme od čtvrtka večer, malej se mi zdá teda čím dál horší. Navím se mu zhoršil i kašel, odkašlává teda, ale mnohem víc, než když nás ve čtvrtek prohlížel doktor…myslíte že se k angíně může přidat i zánět průdušek? Moc děkuji za odpovědi, jsem z toho už vyčerpaná
a co chudák malej ![]()
jako ale rectodelt neni lék na teplotu ani omylem…a neni to nic, co bych dávala jen „preventivně“
To se dává při laryngitidě, když se ídtě začne dusit, je to silnej kortikoid…
Pokud má dítě štěkavej kašel, začne se dusit…
Na angínu?
Kde jste to byli? (no mam co řikat, jednou jsme s laryngitidou jeli na pohotovost a místo rectodeltu jsme pro změnu dostali paracetamol
)
Gabinka1 píše:
jako ale rectodelt neni lék na teplotu ani omylem…a neni to nic, co bych dávala jen „preventivně“To se dává při laryngitidě, když se ídtě začne dusit, je to silnej kortikoid…
Pokud má dítě štěkavej kašel, začne se dusit…
Na angínu?
Kde jste to byli? (no mam co řikat, jednou jsme s laryngitidou jeli na pohotovost a místo rectodeltu jsme pro změnu dostali paracetamol)
Souhlasím, my dostali RECTODELT na dušení se při bronchitidě, když spreje nezabírají.
Taky zírám, že ti tohle dali na teplotu ![]()
Mimochodem na angínu…byste měli mít ATB, je to bakteriální onemocnění. Zánět průdušek se přidat může, to je hned. My přitom chytli i zánět středního ucha, takže pozor…hodně smrkat nebo odsávat. Na chrchlání dáváme ráno 2,5ml Ambrobene sirup (volně prodejný, dobře se po něm odkašlává), v poledne totéž a na večer Stoptussin sirup 2,5ml…ten se může dát i v noci, pokud broučka trápí kašel. Mojí malé je 21 měsíců, ale tyhle dávky jsme dávali už v roce.
Na vysoké teploty (nad 38 po odečtu) zkus Nurofen a po 4 hodinách, pokud nezabere, zkus čípek Paralen 100. Po dalších 4 hodinách můžeš opět dát Nurofen.
Jinak pokud má něco na průduškách, doporučuji zábaly na hrudníček i záda. Dáváme látkovku namazanou mastí (buď Psí sádlo nebo tymiánová mast z Justu, ale jistě je více variant), pokoj nepřetápět a vzduch zvlhčovat.
jenže nám už právě i tato kombinace nezabírala ![]()
Máme Ospen, je i na zánět průdušek? A prosím, kdy atb zaberou? Máme je poprvé, tak nevím
díky
Ano, OSPEN je ATB, a je i na zánět průdušek, bere se min. 10 dní, dřív nevynechávej ani při výrazném zlepšení. A zlepšení…no ten 3.-4.den by už mohlo být zřetelné.
Pokud zlepšení nebude ani pátý den, asi bych zašla znovu k lékaři. Nebo mu alespoň zavolala. Stálé vysoké teploty a to CRP mluví o zánětu v těle a pokud by to přetrvávalo, myslím, že asi na Ospen tělo nereaguje. Některé bakterie zabírají jen na některá ATB.
tak angína může být i virová a tam ATB nezaberou…
za další nad 38 není nijak extra vysoká. To bych hned po 4hodinách nesrážela (ale celkově záleží dítěti, jak mu aktuálně je, jestli ho i něco bolí)
Monulko jak dlouho máte teploty? Jak vysoké? Co mu k tomu je?
Ale rectodelt nevim. Nejsem dr, nejsem u toho, nevidim to dítě, ale ten bych teda nedala. Asi takhle - je na laryngitidu, ale i tak je to lék poslední volby, tj. zkouším cokoliv předtím…mám ho doma a dávala jsem ho jen jednou, když během chvilky holka začala hořet, „štěkat“ a nemohla dýchat…Jinak vystačíme obvykle s mrazákem
Jinak na teplotu - spíš než léky (a navíc tak často, jak bylo razeno), bych byla asi pro ochlazování těla formou buď osprchování (pozor, pokud jsou studené ruce a nohy, tak nikoliv, tak nesmí! a teplota musí být jen o stupínek chladnější než tělo - ideálnější je možná vana o té teplotě a voda chladne postupně, když v ní dítko chvilku je), nebo zábaly na hrudník…
Dávat hodně pít. Větrat. Doma čerstvý vzduch pokud možno. Nenabalovat extra /pokud mu neni zima, to se přikryje sám/…
GABI: ty léky na teplotu co 4 hodiny…to je právě rada lékaře, když už přírodní pomoc nezabírá, a když jsou teploty trvale nad 38.
jinak to s tou angínou bylo na upřesnění, CRP mluví pro bakterii, to bez debat ![]()
Doba užívání ATB je různá podle lékaře (nad 10 dní jsme se teda nikdy nedostaly, ne, že jako minimálně…)
Říká se, že zabírají ATB cca do 48hodin od nasazení, je to individ (holky se ATB něco nabraly, zabralo to v pohodě cca, ale mě se třeba v září stalo, že ATB zabrala až poslední den užívání…ale to je extrém a výjimka)
Pokud se to nezlepší, tak samozřejmě k dr
Kdy jste je dostali? Když pohotovost, předpokládám včera večer nebo v noci. Dala bych tomu šanci přes víkend a v pondělí k dr. Pokud se ti nebude zdát, tak na pohotovost dřív…
Mmch DanMaj nevim, zda jsi dr, rozhodně neopravuju, jen mírně dodávám z našich zkušeností, já dr nejsem:) Ale myslim, že je to jen malé doplnění a že se doplňujem, tak snad se nezlobíš ![]()
DanMaj píše:
GABI: ty léky na teplotu co 4 hodiny…to je právě rada lékaře, když už přírodní pomoc nezabírá, a když jsou teploty trvale nad 38.
já bych to vzala tak, že je to individ:) (třeba starší vcelku hodně trpí na to, že při i běžné viroze má 40tky, tam mě to nerozhodí a pokud jí něco nebolí, kolikrát dáváme hodně max „základ dávkování“, mladší je zas KO při 38, tak se zachovam mírně jinak, resp. jsem u ní mírně hysteričtější než u starší
Taky je mladší po mě - při38 jsem mrtvá, obvykle i horší marození mám bez teplot, takže když mam teplotu,ne-li horečku, tak už je to „nasmrt“
)
GABI: nezlobím, lékař nejsem, ale zdr.sestra ano a s podobnými nachlazeními bojujeme s malou od jejich 7 měsíců…holt slabší imunita…za polsední rok byla nemocná snad 10×. Klid byl jen v létě…po pobytu v Alpách.
Ještě k těm ATB, ty se skutečně musí dobrat tak jak určí lékař, nestačí dávat jen dva tři dni a po zlepšení vynechat, dítě pak může brzy onemocnět znovu. A u Ospenu je to těch 10 dní minimálně…to vím od naší mudry a totéž od její kolegyně, co jí jednou zastupovala. V tělíčku se tím vytváří jistá hladina a pokud vysadíš Ospen dřív, pozbývá na účinku.
Holky, my právě horečkovali 39,7 - 40,1 po odečtu, dala jsem mu v 17 hod čípek, to měl 39,5 a za hodinu a půl už měl 40,1. Taky se mi ten rectodelt nezdál, tak jsem volala naší Mudr, která mi řekla, že tento lék se mimochodem dává i při šokových stavech a že 40 stupnů horečka je šokovej stav.....no, male je po něm zatím bez teploty, vlastně od 20 hod od večera, tak jsem zvědavá, jak dopadneme, 48 hodin bude dneska večer, tak jen doufám, že zaberou.....
A ještě k těm teplotám…jak dlouho Vám trvaly tak vysoké? My je máme od úterního poledne, včera přes den se už pohybovaly v rozmezí 38,3-38,8, ale kolem té 17 hodiny už zase vyletěly tak vysoko. Všichni mi říkají vydržet, mě se to zdá už tak strašně dlouho, nekonečný…
Nečetla jsem detailně diskuzi, my doma rectodelt máme, ale ne jako preventivní lék. Je to silný kortikoid k záchraně život ohrožujících stavů. Zabránění nebo řešení šokových stavů.
Starší ho měl při laryngitidě, malá ho dostala jednou při kombinovaném onemocnění silná angína, zánět průdušek a střevní infekce. Měla už třetí den čtyřicítky, byla vysílená, dostala jeden doma ode mě - po poradě s dr. a potom ještě injekci v ordinaci a jeli jsme do nemocnice.
Doma ho máme, protože jeden čípek se předepsat nedá. Aplikuji vždy na doporučení lékaře. Ale není pravda, že je to jen při laryngitidě.