Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
nedá mi to a prosím o radu či vaše zkušenosti. Můj mladší synek má od pondělí průjem. Jsou mu 13mě.. V pondělí i v uterý měl jen častější stolice, ale byl jinak v pohodě, žádná teplota či jiné příznaky. Ve středu mi jednou zvracel a včera jsem raději jela k dr. protože už byl plačtivej, stale kňoural a chtěl jen chovat. Nasadila nám dietu, odebrala stěr, ale výsledky budou až v pondělí. Vystrašila mě, že to může být infekční. No malej už od včera od dopoledne žádnou stoličku, včera mi snědl jen pár kousíčku rohlíku, dnes mi spapal už i nastrohuhané jablíčko. Koupila jsem Kulíška, tak pije dost i černý čaj, ale stále chce nosit, pokňourává, hračky ho nezajímaj, prostě to není on. Vydrží tak pět minut v klidu a pak se mě zas dožaduje. Dudlika má pořád v puse a to jsme ho měli jen na spaní. Myslíte, že to je normální? Já nemám u takhle malýho žádné zkušenosti. Starší kluk mi do 3 let nemarodil vůbec. Tak bych mu chtěla pomoc, aby byl zas muj veselej kluk. V pondělí si máme zavolat pro vysledky ze stěru. Jo a je bez teplot. Děkuju moc za vaše rady.
Ahoj,
teď hodně řádí střevní virozy, starší dcera (3,5) minulý týden přitáhla něco ze školky, jednu noc prozvracela, pak byla celkem ok, ale chytla to mladší (7 měsíců) a já taky, taky jsme prozvracely jednu noc, ale malá byla potom ještě další 3 dny taky taková divná - nechtěla moc jíst a byla taková ukňouraná, jinak je to smíšek. Byla jsem u mudry, ta řekla, že to bude k tý viroze, že má i trochu červený krk. Ale teplotu taky neměla, no po těch 3 dnech se to srovnalo samo… tak zkus vydržet, pokud pije a nemá teplotu, tak bych čekala.
to bude v pohode. Nemuze prece kadit, kdyz skoro nic neji. Hlavne pit, at neni dehydrovany. A to, ze nema o nic zajem- no.. neni mu dobre, tak ho nic nezajima. Diky prujmu se procisti a bude zase dobre. ![]()
Buď v klidu, infekční neinfekční, hlavně aby dost pil. Protože s dehydratací může skončit hospitalizovaný na kapačkách (my 2×). To kňourání a chování budeš muset pár dnů vydržet, není mu dobře.
Syrové jablíčko bych mu asi nedávala, spíš podušené nebo koupenou přesnídávku. Dušenou rýži s mrkví, po pár dnech vařené libové maso. Suché pečivo. Ten černý čaj trochu přislazený. Prostě klasická dieta.
Nasaď Lactobacílky z lékárny poté, co odezní průjmové stolice. Prášek se z tobolky vysype na lžičku jídla a podá se. Tobolku by nespolkl.
Snad máte pravdu. Jsem z toho fakt nějaká špatná. Teť jsem mu zkoušela dát mrkev s rejží a řev. Dožaduje se jenom toho Kulíška, tak už druhý sáček mu dělám ani nevim kolik ho může
Teť usnul, tak snad pak bude zas líp.
nenut ho jist, kdyz nema chut, den bez jidla mu neuskodi. Co treba banan nebo piskot?