Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Rtg se používá proto, že kaz který je uvnitř zubu, nebo v mezizubnim prostoru nebo případně pod stávající plombou se utvori novy kaz, tak bez toho rtg nemusi být prostě poznat jen pomocí sondy - to je ten drát. Sondou se pozná jen ten, co je už na povrchu. Můžeš rtg odmítnout, ale nemusí ti pak být ošetřeny všechny kazy. Pokud se bojíš rtg záření, tak je to miniaturní dávka, není problém ani v počátku těhotenství dělat rtg zubů.
Bývalá zubařka mi za x let rg neudělala nikdy, nová mi ho dělá pravidelně a jsem ráda, měla jsem kazy pod všemi plombami ani jsem to nevěděla
Moje předchozí zubařka RTG nedělala a současný lékař ano. Přišlo se na dva zanedbané kazy a já jsem ráda, že mi ten RTG udělal. Neplatila jsem za něj nic, vše šlo na pojišťovnu v rámci preventivní prohlídky jednou ročně (nebo půlročně?).
@foxtauri píše:
Moje předchozí zubařka RTG nedělala a současný lékař ano. Přišlo se na dva zanedbané kazy a já jsem ráda, že mi ten RTG udělal. Neplatila jsem za něj nic, vše šlo na pojišťovnu v rámci preventivní prohlídky jednou ročně (nebo půlročně?).
Tady nejde o placení, ale o zbytečné ozařování. Skrytý kaz se tím skutečně někdy dá zjistit, ale při každé prohlídce bych se rentgenovat nenechala.
@Da12 mně ho dělá mám dojem jednou za rok nebo za půl roku, už si to nevybavuji a jinde mě naštěstí neozařují, takže to nějak neřeším. Jak říkám, jsem ráda, že ten RTG dělá a že vidí co a jak v té puse je.
Snímek mi teď pomohl i při trhání osmiček na stomatochirurgii.
Bez RTG bych na prohlidku nesla… byla by k ničemu. Rozezna se tak počínající kaz od vyplnemi a mezizubnich prostorách. Zubař kterej neděla prohlídky s RTG je dneska 200 let za opicema ![]()
@Da12 píše:
Tady nejde o placení, ale o zbytečné ozařování. Skrytý kaz se tím skutečně někdy dá zjistit, ale při každé prohlídce bych se rentgenovat nenechala.
Ozařování je tak slabý, ze ti fakt neublíží ![]()
@IvaX píše:
Můj dělá rentgen i prohlíží tím drátkem.
Jakým dratkem
?
Velký (panoramaticky) zubni rtg je součástí preventivní prohlídky jednou za dva roky. Nemusí se dělat u lidí, kteří mají výborný chrup. Záleží na zubaři, jestli to uzná za vhodné.
Malé rtg, které se dělají přímo na křesle, se mohou dělat častěji…podle potřeby a stavu chrupu, při potížích…
Ano dela, vetsinou maly v kresle, ted mela podezreni na jeden zub, tak udelala velky, kde jsme na to koukaly spolu. Ja jsem rozhodne pro tuto rychlovku, ktera mi nijak neublizi a pomuze predejit bolesti
samozrejme, byt tehotna, nahlasim to a rentgen proste odlozime na preventivku, kde uz tehotna nebudu, ma o tom primo upozorneni i v cekarne ![]()
Moje ex zubařka mi rentgen nedělala, dík tomu mi jeden zub chcípnul. Moje nová zubařka mi dělá pravidelně rentgeny všech zubů a jsem za to fakt ráda.
Dela mi vzdy ty male, je to tak malo ozarovani, ze me to fakt netrapi.
Můžete mi prosím napsat, jestli na preventivní prohlídce vám váš zubař nutí RTG zubů (protože prý bez RTG mi nemůže říct, že opravdu žádný kaz nemám)?
A jestli dřív, než vám spraví kaz, tak vás nutí do RTG (aby prý věděl, jak je kaz rozsáhlý)?
Dřív mi zubař šťoural na preventivní prohlídce do zubů takovým drátkem. Současný zubař to kontroluje jen pohledem a používá RTG.
Děkuji.