Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zdravím ženy, rozhodujeme se s přítelem už delší dobu nad koupí chatky, jelikož bydlíme v docela malém městě v bytě v podnájmu a poplatky máme 14 tisíc (nájem, elektřina, plyn nic víc) rikáme si že vzít si hypotéku a splácet vlastní bydlení tak jsme na tom určitě lépe než někomu cpat do kapes takové peníze za nájem. A také hlavním důvodem proč řešíme z bytu do chaty je náš pejsek kterému by jsme chtěli co nejdřív dát zahrádku za to jaký život díky němu máme. Teď řešíme hlavní otázku zda si přítel může na sebe vzít půjčku/úvěr cca 300tisic (na dodělání koupelny+vlastní zdroje) a k tomu hypotéku cca 800-900tisic (cena chaty je 1 milion) přítel má smlouvu v zaměstnání na dobu neurčitou už přes 4 roky ve stejné firmě příjem cca 25 tisíc (částka co mu chodí na účet), na splátky měl jen notebook (cca 30tisic) který řádně a včas splácel tudíž bonitu by měl mít alespoň z tohoto dobrou myslíte že je to nějak reálné přes realitní kancelář takto zajistit financování? Bohužel já s sním nemohu ani žádat jako spoluzadatel z důvodu exekuce z roku 2019-2020 (nedostala jsem se do exekuce svou vinou nebo neplacením čehokoliv ale kvůli paní na úřadě která poslala peníze jinam než měla a úřad mi nedal ani vědět tudíž člověk kterému peníze měli přijít na mne podal exekuci). Děkuji za každý názor nebo radu ![]()
@klarka31166 Tak hypotéka se dá krom koupě vzít i na rekonstrukci, nicméně u chaty může být problém, zda je určena k trvalému bydlení, aby se banka necukala, ale to ti tu nikdo neřekne, to musí vyřešit přítel s bankou případně s finančním poradcem.
Kecy o tom, jak za exekuci nemůžeš nebudu raději komentovat, ona exekuce nepadá z nebe, ale předchází ji několik kroků.
@klarka31166 no abych teď nekecala, ale tuším, že byste měli mít 10-20% celkové částky našetřeno a zbytek by snad byla možná hypotéka, ale ten příjem není moc velký, tohle at řeší v bance nebo s finančním poradcem…
@klarka31166 pochybuju, že mu projde jak úvěr na 300tis, tak k tomu hypotéka na mega. Navíc se koukni teďka na úroky.
@Cenarius Tak obojí neprojde, musel by žádat o hypotéku na koupi a rekonstrukci, banky to umí.
S hypo neporadim, ale chtela bych jen upozornit, jestli je chata dobre zateplena a urcena tak k celorocnimu pobytu. Aby jste pak nevykrvaceli na poplatcich za vytapeni nebo nezmrzli.
Chata za milion k celoročnímu bydlení? Jestli jste takovou sehnali, tak gratuluju. Banky chtějí, aby to mělo číslo popisné nebo evidenční, aby to bylo určené k trvalému bydlení (tzn. topení, voda, elektřina), aby to bylo na vlastním pozemku, aby to mělo příjezdovou cestu bez problémů atd. A většina půjčí jen 80% odhadní ceny, některé banky chtějí ručení další nemovitostí.
V tomhle případě bych šla cestou finančního poradce, aby se nestalo, že oslovíte banku, něco nevyjde, a potáhne se s vámi to odmítnutí.
Jo a přítel je taky borec, pokud ten notebook nepotřebuje nutně k práci, tak dát 120% měsíční mzdy za noťas mi nepřijde zrovna rozumné.
@zrcadlo píše:
Chata za milion k celoročnímu bydlení? Jestli jste takovou sehnali, tak gratuluju. Banky chtějí, aby to mělo číslo popisné nebo evidenční, aby to bylo určené k trvalému bydlení (tzn. topení, voda, elektřina), aby to bylo na vlastním pozemku, aby to mělo příjezdovou cestu bez problémů atd. A většina půjčí jen 80% odhadní ceny, některé banky chtějí ručení další nemovitostí.
V tomhle případě bych šla cestou finančního poradce, aby se nestalo, že oslovíte banku, něco nevyjde, a potáhne se s vámi to odmítnutí.
Jo a přítel je taky borec, pokud ten notebook nepotřebuje nutně k práci, tak dát 120% měsíční mzdy za noťas mi nepřijde zrovna rozumné.
Nic z toho není nutné, pokud budou žádat i o peníze na rekonstrukci a banka usoudí, že jsou schopni to za deklarované peníze dobudovat. S tím určením k trvalému bydlení a č. p. nebo č. e. souhlas.
Vždycky mě pobaví, že si někdo u exekuce vymyslí naprosto absurdní výmluvu, proč do exekuce spadl. Jako by platilo, že lež, hloupost a neplacení závazků spolu korelují.
@zrcadlo tak za ten notebook určitě nedává 30 tisíc měsíčně není imbecil, to je celková cena notebooku ![]()
@klarka31166 píše:
@zrcadlo tak za ten notebook určitě nedává 30 tisíc měsíčně není imbecil, to je celková cena notebooku
Coz nic nemeni na tom, ze stal vic, nez jeho mesicni plat…
@Zumpa pokud nevíte jaká byla moje situace tak se prosím nevyjadrujte, zaprvé mě tohle nezajímá a neptala jsem se na to a zadruhé si zkuste své zlé řeči příště nechat pro sebe děkuji
koukám že dneska jsou lidi čím dál víc zlý…jinak ženy vám ostatním děkuji za rady snad to dobře dopadne ![]()
@klarka31166 píše:
@zrcadlo tak za ten notebook určitě nedává 30 tisíc měsíčně není imbecil, to je celková cena notebooku
Pokud notebook nepotřebuje k práci a dal za něj 30 000 tak je imbecil.
@j.a.n.i1 tak doufám že vy doma nemáte nic co by jste si v životě vzala na splátky co stojí víc než váš měsíční plat ![]()
@klarka31166 píše:
No tak já si opravdu nemyslím, že žije každý měsíc s mínusem 5tis.
Ale dal 120% jedné měsíční mzdy za věc, na které jestli nepotřebuje něco speciálního, tak za ni mohl dát méně než polovinu. Noťas za 30tis. pro někoho, kdo vydělává 25tis., podle mě chytré není.