Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
včera jsem omylem místo dětského oleje použila na břicho sérum s retinolem 1%. Asi po pěti minutách jsem to umyla. Vím, že retinol není v těhotenství vhodný. Jsem v 10tt. Mohlo to plodu ublížit?
Přes kůži opravdu není šance, že by se to dostalo do krevního oběhu. Běžně dostupné jsou jen poměrně nízké koncentrace, takže tam žádná reálná hrozba není. Na obličej to například v zásadě nevadí, ověřovala jsem u více odborníků. Jestli tě to stresuje, tak to nepoužívej, ale takhle na kůži se určitě nic nestalo. ![]()
Asi se toho nebojte, když jste to použila omylem a jen jednou. Navíc to byla nízká koncentrace. Ale přes kůži se opravdu látky do těla dostanou. Manžel měl něco s ramenem a mazal se nějakou konopnou mastí, protože ho to bolelo a zrovna měl lékařkou prohlídku do nové práce a nevzali ho, protože měl pozitivní tu látku, nevím, jak se to teď jmenuje. Prostě byl pozitivní na drogy 🤣 🙈 Takže mastičku vyhodil a šel znovu a pak prošel. Opravdu se to dostalo nějak do moči i přes kůži. Jsme oba slušní, nepijeme, nekouříme a o to to bylo větší překvapení. Teď se tomu smějeme s odstupem času ![]()