Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Má otázka k vám, matkám. Máte některá zkušenost s cestou MHD s dítětem do 3 let, bez jeho dokladů ( průkazka, OP, pas) a setkáním se s revizorem? Má nějaký význam na snížení pokuty, když prokážete věk dítěte jeho OP či pasem až dodatečně u přestupkové pokladny?…
Díky.
Příspěvek upraven 24.03.16 v 00:49
Řekla bych že to nepomůže od toho jsou ty,,doklady"…a je to jednoduché ikdyby pokutovali bezdomovce, ti jim nezaplati a pak ani exekutori nic nezmuzou bych rekla tak proc se namahat…a teda jezdit na cerno se nevyplaci no ![]()
Příspěvek upraven 23.03.16 v 23:36
No, ptám se, zda pokutu platit nebudu, když dodatečně doložím synův doklad totožnosti…
Nikde jsem to nenašla, ale, jestli stačí prokázat věk dítěte kartou DPP, pasem či OP dítěte při kontrole… mělo by snad platit dodatečné předložení některého z těchto dokladů…nevím. Mám prostě jen těžkou hlavu z toho.
No já nejela na černo, když jsem jela se synem, kterýmu nejsou 3 roky a mám tak nárok na 0,– jízdné… jen jsem neměla ten jeho pas, či Op s sebu, jak chtěj…
Ale ty neplatíš pokutu za dítě, ale za sebe. Nárok na slevu ti nevzniká automaticky tím, že máš dítě do tří let, ale tím, že si vyřídíš průkazku.
@Maryshak coz je jizda na cerno…myslim ze to dodatecne nepujde, me nepomohlo dodatecne dodani tehdy jeste legitky
ae treba je to jinak ![]()
Myslím si, že ne…
Nevím, jak to přesněto teď mají nastavené, ale řekla bych, že to, že můžeš jezdit zadarmo je proto, že je jim upíšeš do databáze.
Podobně je to s dětmi od 6 do tuším 10 let. (možná 15-budu poátrat, až se mne to bude týkat)
Pokud bude mít kartičku od DPP ( za 20 korun + foto), pojede zadarmo, pokud ji mít nebude (třeba proto, že nevím, že by ji mít mohla), musí mít poloviční lístek.
Jinak moje zkušenost s revizory je, že prošli celý bus/tramvaj/vagon metra a mne, i když jsem lístek měla, vůbec neřešili… Málokdy ho po mne chtěli, i když v tu dobu jsem ho mít musela.
Čím jsi si myslela, že se tedy prokážeš? Jak má revizor vědět, že mu nejsou 3 roky?
Vrtulka78, já neřeším průkazku, páč tu jak píšu nemám, že. A nemám jí, protože věk dítěte se v tomto případě dá prokázat při kontrole OP či pasem, jak zmiňuje DPP ve svých pravidlech. Tak proto řeším dodatečné předložení těchto dokladů.. no, na DPP jsem psala, ale už asi mimo pracovní hodiny, tak si počkám na odpověď od nich, mno. Jsem myslela, jestli tu třeba někdo neřešil něco podobnýho, viď.
Z www.dpp.cz
Bezplatná přeprava
Osoba doprovázející dítě do věku 3 let má po Praze (pásma P, 0 a B) nárok na zvláštní cenu jízdného 0 Kč (neplatí ve vlacích PID, na lince AE a na příměstských autobusových linkách ve vnějších tarifních pásmech) pouze však v případě, že se dítě prokáže „Průkazem dítě do 3 let“ (cena dokladu 20 Kč) nebo občanským průkazem nebo cestovním pasem.
Brontík, no já jsem měla, do teď tu samou zkušenost a lístky si kupuju pokaždý. Prostě jsem dneska měla pech, a samotnou mne zaskočilo, že šel jen po matkách, a to musel přejít skoro celý vagón… fakt den blbec. Letěla jsem na kroužek, byla jsem ráda, že jsem usadila jedno dítě a držela vrávorající druhý dítě a do toho revizor…hahaha
@Maryshak no já pochybuju, že ti to prominou. protože jak dokážeš, že jsi s sebou zrovna měla tohle 2,5 letý dítě…asi nijak. můžou říct, že jsi měla s sebou jiný dítě, a to bylo starší, a opak patrně nemáš jak dokázat
![]()
@Maryshak Pokud to půjdeš vyřešit do 13-ti dnů, máš šanci to snížit na 800. http://www.dpp.cz/vyse-prirazky/
Ale obávám se, že na míň to nesnížíš, leda bys prokázala, že průkazku máš, jen jsi ji zapomněla doma…
Měla jsi prostě smůlu, narazila jsi na horlivého pitomce.