Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, už jste se některá prala s rezavým flekem? Já s ním nemůžu hnout. Podotýkám, že už jsem zkoušela „slavný“vanish, domestos, prášky a nic. Je to na bílém bavlneném, takže můžu jakokoukliv žíravinu, jen kdybych věděla jakou ![]()
Jo a kdyby jako někoho zajímalo, jak se mi to povedlo, tak tak, že jsem čistila fleky domestosem a nechala namocene pres noc v pracce. Zrejmě pustil rez cvoček na zapínání - tak varuji, pozor na to, mne to totiž nenapadlo ![]()
Ahoj. A zkusila jsi Savo perex? Je to přímo na bělení prádla. Domestos je svinstvo, rozežral mi koberec..
Tak to se budeš muset s flekem smířit nebo rozloučit s postiženým svrškem.
Z běžné chemie nepomůže nic. Oxidy železa (skvrny od rzi) jsou velmi málo rozpustné, bylo by na to potřeba něco mnohem razantnějšího např. kyselinu chlorovodíkovou, ta ale zase spolehlivě rozleptá celulózu (bavlnu), takže smůla.
Bělení doporučuju provádět ručně v plastové nádobě (ne v pračce) teplým roztokem Sava nebo Vanishe, za občasného míchání do odbarvení, ne déle. Pak pořádně vymáchat a usušit. A vždy pracujte v rukavicích.
Bára
Mě se stalo to samé:( Nechala jsem namočené dceřiny světle růžové džínové lacláče ve Vanishi - a místo odstraněného flíčku mi to vyrobilo obrovské rezavé fleky od kovové přezky:( Lacláče letěly do popelnice, a to byly fungl nové ![]()
Ahoj,
koupila jsem v DM drogerii spec. přípravek na odstranění rzi a šlo to rychle a beze zbytku pryč. Mají tam celou řadu výrobků na odstranění skvrn různého původu, stojí tak do stovky. L.
Ahoj, kdysi jsem rezavý flek taky řešila. V takových těch domácích rádcích psali o citronové šťávě, nebo citronce. Celkem to tenkrát pomohlo, byla to sukně, ale úplně vyčistit to nešlo. Třeba pomůže ten přípravek na rez, i když někdy záleží dost i na materiálu. Tak ať se daří, Gabka
Ahoj, na rezavý flek doporučuju Dr. Beckmann - ďáblík na skvrny. Dcera brala Aktiferrin, na kapky které zůstaly na oblečení nepomohlo vůbec nic, až jsem ze zoufalství zkusila tenhle přípravek (mají několik druhů na různé skrvny) a všechny rezavé fleky zmizely!!!
Od té doby na Ďáblíka nedám dopustit
. Dcera teď měla na několika tričkách zaprané fleky od ovoce a ovocných šťáv, tak jsem koupila dalšího Ďáblíka (na ovoce) a fleky zmizely.
Dobrý den,
mám malou holčičku, takže peru každý den alespoň třikrát.
Jenže jeden den jsem vůbec nestíhala a hodila prádlo do pračky, než jsem se vrátila z nákupu, tak mi pustil manžel pračku bez prášku. Jenže já mu volala z nákupu, ať hlavně nepouští pračku, že v ní není prášek, tak co nás nic lepšího nenapadlo, než zastavit pračku. Což byla ta největší chyba co se mohla stát. Po čtyřech hodinách, když jsem přijela se svojí dceruškou z nákupu jsem dala do pračky prášek a pustila znovu pračku.
Když se dopralo, tak jsem se nestačila divit, všechno prádlo bylo od rezu. Bylo mi v tu chvíli až do pláče, že mám celou pračku prádla zničenou.
Volala jsem to hned své kamarádce a ta mi poradila super věc.
Kup si Ariel Enzym5. Udělala jsem to a vyprala prádlo na šedesát, už to bylo stejně jedno, protože bylo vše zničené jsem si tak říkala.
Když jsem viděla výsledek, tak se mi očička rozářila a byla jsem nadšená, že všechny kousky jsou zachráněné.
Vypere vše, i od výživ př. borůvkové a jahodové i hroznové rozmixované víno mi vypral.
Já vždy prala na 40, ale když je to hooooooodně zašpiněné, tak dávám teď někdy i 60.
Peteryka