Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat zda-li jste některá měla po revizi (já ji měla kvůli ZT v 8tt) rezidua v děloze a jak jste to zvládly? Já dnes byla u doktora na kontrole a řekl mi, že je mám v děloze, dostala jsem čípky do konečníku a pokud to ze mě do 3 dnů nevyjde tak budu muset opět na revizi ![]()
Ahoj, já neměla rezidua, ale rychle se mi po revizi zavřelo děložní hrdlo, takže krev zůstala v děloze. Bylo zjištěno při kontrole asi 4 dny po revizi, čekalo se ještě 2 dny, ale bohužel jsem se 2.revizi nevyhnula. Po ní se mi stalo to samé, ale dostala jsem nějaký prášky (nevím, jak se jmenujou, je to už 2 a půl roku a vím, že byl i problém je sehnat), ale způsobují stahy dělohy a začala jsem po nich krvácet (a to mě strašili další revizí). Na psychiku nic moc, šestinedělí se počítá až od druhé revize, fyzicky v poho. Ale trocha pozitivního…mám více než roční holčičku
.
@Pomádka byla jsem 2× na revizi a pokazde jsem sla na rerevizi, poprve zustalo hodne uvnitr, mela jsem silene krece a zacinal zanet, takze tam to bylo za 5 12 a podruhe jsem mela rezidua v casti delohy, ktera byla lehce zaklonena, takze to neslo samo. Po te druhe revizi to vzdycky bylo dobre a bez problemu.
Pockala bych dyl nez tri dny… Me taky hnali na druhou revizi, rekla jsem, ze ne a cca do tri tydnu vsechno odeslo samo. A co neodejde, odejde s prvni ms. Mozna nasadit antibiotika, aby nehrozil zanet.
No ja jsem z toho nešťastná. Verim, ze to odejde, uz bych to rada uzavřela. A podarilo se vam i po te 2 revizi otěhotnět?
Ahoj. Manželka musela nedávno na revizi po spontánním missed abortu v prvním trimestru. Na výkon musela čekat téměř týden, ale zákrok i zotavení byly bez komplikací a v komfortu. Až týden po revizi přišlo krvácení o něco intenzivnější než je běžné u menstruace. Na třetí den se na naše překvapení a šok vyloučil neporušený amniotický vak s plodem.
Dovolte mi, prosím, zeptat se, jestli se tady najde víc žen, které mají podobnou zkušenost. Tedy, že se u revize zcela mine plodové vejce a že se celý ten zákrok vlastně provede zbytečně.
Ptám se kvůli tomu, abychom měli představu, jestli je to běžná komplikace, která se prostě často stává a nejde jí zcela předejít. Očekával bych, že USG po zákroku přímo na sále by řekl, že tam vlastně cíl revize zůstal (CRL bylo 3cm). Asi se standardně neprovádí. Nevíme.
Jestli to není běžně se objevující komplikace a obecně tomu jinde účinně předcházejí, asi by to snížilo naši důvěru vůči tomuhle oddělení a v budoucnu bychom se mu možná raději vyhnuli. Proto by mi velmi pomohlo vědět, jak častý takovýhle problém je třeba v místní komunitě.
Díky za jakoukoliv odpověď a hezký den všem.
@roothaan Noo, ono to celkem vypadá, že zjišťujete informace pro případné právní kroky a ne pro budoucímu výběru nemocničního zařízení.
Nicméně, běžná komplikace to, samozřejmě, není, ale ne nemožná a zcela ovlivnitelná lékařem, provádějícím zákrok, který je sám o sobě rizikový z důvodu možnosti poškození vnitřního prostředí dělohy.
Navíc častěji vyskytovaná komplikace při SP, kde dojde ke kolapsu plodu a je možné, že bude těžko detekovatelný při následné péči.
Myslím, že v podstatě jste měli štěstí v neštěstí, že došlo k přitozenému vyloučení zárodku a nebylo třeba další revize.
Snad jsem pomohla a přeji hezký den.
@Tiffany1 Ne, žádné právní kroky neplánujeme. Že jsme v dané situaci měli štěstí, si uvědomujeme a jsme za to, samozřejmě, vděční. Jestli brzy odezní nějaké související potíže, skončí vše, naštěstí, vlastně přirozeně. Další komplikací v tomhle případě mohla být taky menší Muellerovská anomálie dělohy.
Ke kolapsu plodu samotného nedošlo, ale ke kolapsu amniotického vaku ano. Možná to mohlo vést k tomu, že zbylý plod nebyl na sono dostatečně kontrastní a nešlo jej rozeznat (jestli se tedy kontrolní sono po tomhle zákroku provádí).
Děkujeme za odpověď, moc nám pomohla.
Ahoj, chtěla bych obnovit téma a zeptat se na zkušenosti. Jsem 3 měsíce po revizi po zamlklém těhotenství a mám v děloze zbytek cca 11 mm velký. Kromě špinění jsem úplně bez potíží. S lékařem jsme se nakonec rozhodli ještě počkat přes jednu menstruaci, zda to neodejde (bude to třetí od revize) a pak kdyžtak další revize. Přemýšlím ale, jestli má ještě vůbec cenu čekat a neztratím tím akorát další měsíc. Nemate někdo zkušenost, popř. Co si o tom myslíte?