Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ráda bych se tu s Vámi poradila, jak to máte, kdo máte doma čerstvého mimíse a případně ještě starší dítko, tak jako já. ![]()
Mám pětiletou a třídenní ![]()
Nějak se tak doma sžíváme. Čekala jsem to daleko horší, ale někdy taky propadám bezmoci a je mi do pláče.
Máme školku 200 m od domu, kroužek se starší dcerou cca stejně daleko, to vše oka.
Mám neuvěřitelně mléka, stejně jako jsem měla s první dcerou, a občas mi to přijde jako šílené fofry, např. rána apod, kdy se musíme přichystat do školky.
Dcerka se sama obléká, pomáhá mi moc se vším, je to „velká mamka“
ale přeci jenom.
Proto chci vědět, jaký máte režim s mimčama.
Náš:
6.45 vstávačka
7.30 odchod do školky
poté nákup většinou a vracím se domů, dopo uvařím nejlépe na dva dny
Mimčo pospává, v houpátku s hudbou je, ňuňáme se, případně procházka.
15.15 pro dcerku
odpoledne volné, společné, někdy zastávka na hřišti
18.00 koupání zvěře
18.50 dcerka pravidelně Spongebob
19.30 dcerka postel
Po vaně mimís kojení a jde chrupat, spinká vzorně po každém kojení.
Já vím, že no stress, vše pohodička, ale kolikrát si musím věci naplánovat, př. začnu smažit - mimino vzhůru, aj. to jsem si s jedináčkem vůbec neuvědomovala. ![]()
Díky, že se se mnou podělíte o své denní trávení času ![]()
Moc mě nenapadá co s mimísem dělat a jak ji zabavit ![]()
Já s mimcem žádný režim neměla, jela jsem podle jeho momentálních potřeb… Od 4.m jsem najela na režim kolem 18:30-19:30 koupání pak jídlo a pak si hraje a kolem 20-21 usíná ![]()
Koukám, že máte hodné miminko, a to vám taky přeju. Já teda když byl malý maličký, tak jsem si takový luxus jako režim nemohla dovolit. Spinkal minimálně, jen jsem kojila a chovala, v kočárku řval jak tur, což dělá někdy dodnes
(v lednu mu budou dva).Režim jsme my začli nějak až kolem 5, 6 měsíce. teda se o něj snažit. Jo koupání, to ovlivním, ale to ostatní jako např. spánek, tak to v tý době nešlo.
![]()
Pááni režim s třídenním mimčem? nebo třítýdenním?
jako určo to jde, já ji celé šestinedělí měla v šátku a tutíž pohoda- bud prso nebo spanek ![]()
@silviela píše:
Pááni režim s třídenním mimčem? nebo třítýdenním?![]()
jako určo to jde, já ji celé šestinedělí měla v šátku a tutíž pohoda- bud prso nebo spanek
jj, miminka jsou chytřejší, než my. Oni už v režimu jsou nastavený od narození. To jenom my si namlouváme, že žádný režim nemají.
![]()
Možná jsem napsala špatně nadpis, ale myšleno bylo obecně „režim“ aby se nějak sehrál s pětiletou. ![]()
@Zirafka11 Já teda nějak moc nechápu, co řešíš… Mimino máš ukázkové. U nás se teda spíš děti přizpůsobovaly miminku. Pokud to nešlo - vyzvedávání škola/školka, brala jsem s sebou termosku a cestou (pokud bylo třeba) jsem chystala UM.
Máš jenom štěstí na hodné miminko. Dětí máme 10 a je to opravdu kus od kusu…
@fragola píše:
@Zirafka11 Já teda nějak moc nechápu, co řešíš… Mimino máš ukázkové. U nás se teda spíš děti přizpůsobovaly miminku. Pokud to nešlo - vyzvedávání škola/školka, brala jsem s sebou termosku a cestou (pokud bylo třeba) jsem chystala UM.
Máš jenom štěstí na hodné miminko. Dětí máme 10 a je to opravdu kus od kusu…
Neřeším nic!! Ptám se na režim dne ostatních maminek s čerstvými miminky
![]()
U nás to je tak…dcera 3 roky, syn skoro 8 týdnů.
Ráno mi dost pomáhá přítel, vstává s malou a odvádí ji do školky, ma to totiž po cestě. Já s malým vstávám cca v 8:30, nakojím, posnídám. Když chci uklízet nebo cokoliv jiného dělat a malý nespí, tak si ho šoupnu do šátku, jinak pláče, kdyz nejsem u něj. Pak si spolu pohrajeme, ukazuji chrastitka a mluvím na něj. Kolem 14:30 se chystáme (kojení, oblékání) a v 15h jdeme (buď je v kočárku a nebo v šátku)pro malou do školky. Cestou zpátky se stavíme do obchodu a pak buď na detske hřiště, k babicce a nebo jsme doma na zahradě, kdyz je pěkně. Když je venku škaredě, tak doma buď s malou peču (malý v šátku) a nebo hrajeme nějaké stolní hry nebo kreslíme.. a malý leží vedle nás na gauči a kouká(nebo spí v postýlce), pak skoukneme nějakou pohádku a v 19:30 jdu osprchovat malou - spíš jenom kontrolovat, uz to umí vcelku sama. Pak malá pomáhá s koupáním brášky. Když máme hotovo, to bývá cca 20h, jdeme všichni tři do ložnice do postele. Kojím malého, čtu pohádku do doby, nez malá usne. Malého dám do postýlky -usne většinou při kojení nebo do 15 min v postýlce a malou prenesu do pokojiku do své postele.
Měla jsem strach z toho, jak to budeme zvládat, ale nakonec je to v pohodě, malý je zlatíčko. ![]()
Mam 7mi. letou a 6ti tydenniho. Prizpusobuji se potrebam mladsiho, kojim. Pokud to neni jinak (jako. posledni dny, kdy maji oba rymu a od pul 3 v noci jsem denne vzhuru s mladsim),tak vstavame v 6. 3X tydne rehabilitace se starsi od 7. Tak za hodinu nas tri vypravit, dojit tam. Pak skola. 2 km daleko. Hned po skonceni skoly vyzvednout. Takze vetsinou na 12 hod. Odpo venku, ukoly, uklid, vareni. Manzel velmi zamestnany, doma az vecer. Vicemene jsem na oba sama. Nekdy je to narocny, ale i pres spankovy deficit zvladam dobre.
Krouzky ma starsi az od rijna. Docela daleko. Jsem neridic
Taky nějak nechápu co řešíš..já ráno mažu do školky, pak do školy, pak s nejmladší nakoupit, rychle uvařit, prvňačka má tři dny v týdnu kroužky, školková jeden den samozřejmě jiný, prcek chce být na hřišti a na vánoce se nám narodí čtvrtý štěstí:-) takže tak, prosím zachovat anonym, díky
Ja man dvouletou a ctyrnesicni.
6-6:30 vstavame (starsi mliko do lahve, mladsi nakojim)
6:30-7:30 prevlikani, snidane
7:30 - 9:30 vencime psa, obrazime hriste
9:30 - 11:00 jsme doma, venuju se na stridacku obema, starsi svacina, mladsi kojeni
11:00-13:00 starsi spi, mladsi nekdy spi, nekdy ne, ja varim, pripadne se venuju miminu
13:00 obed
Odpoledne az do vecera jsme venku, ted jak je zima delame prestavku doma na kojeni/svacinu
18:00 vecere (teda nejdriv ovecka shaun misto vecernicku)
19:00 koupani
19:30 obe dve jdou spat (starsi dostane do postele mliko, mladsi nakojim)
V noci kojeni dle potreby
Casy jsou plus minus, nekdy se spi min nebo vic.
Proste jedem rezim jako predtim a mimino se do toho pridalo. Kojeni a spanek mimina resim aktualne dle potreby. Musim ale rict, ze ja i moje deti jsou nastesti hodne rezimove, proste nam to tak vyhovuje (neni to tak, ze bych sledovala hodinky a zavelela, ze je tolik a tolik a jde se neco delat. U nas to tak nejak prirozene pluje). A ted starsi zacinaji krouzky, tak je do toho budeme muset nejak zaclenit.
Já jsem ze začátku se snažila přizpůsobovat režim miminka režimu staršího. Takže jsem koupala večer těsně za sebou, nejlépe mimino a pak přelít vodu staršímu. Mezitím jsem nakojila a u kojení staršímu četla pohádku. A pak šli oba spát. Měla jsem velkou nevýhodu, míň mlíka a relativně náročnýho staršího a školku 30 km daleko. Ale dá se.
Dělej jak vám to všem vyhovuje, u nás se nejvíc všechno přizpůsobovalo režimu rodiny, takže i mimino se muselo přizpůsobovat. Jinak to nešlo. Se starším jsem měla režim hned od začátku, kdy spal, kdy jedl. Mladší tím, že hodně času trávil v autě, tak usnul jindy a režim se nám daří nastavovat pořádně až teď.
A jestli si připadáš, že je toho na tebe moc, zkus nastoupit po skončení mateřský do práce… to je teprve fičák. ![]()
Máme 3 děti - 5 let, 3 roky a 1 rok. Musím mít rozplánovano dopředu. Když vím, že mám být někde ve 2 odpoledne, tak musím dřív uvařit, musím vědět, jak bude malá spát a tak. Ono je to teď už sranda, ale když byla fakt miminko, tak to taky bylo náročnější.
Ale náročnější chvíle dne jsou taky
Někdy ráno - když se holky seknou ve vypravování se do školky a večer - to zase potřebuji, aby brzo spaly a někdy je to náročný, než se nají, vykoupou, lehnou…
To, co popisuješ ty, zní hodně pěkně
Já to mám podobně, mám přes den pár záchytných bodů - vstávání, vyzvedávání ze školky, jedna nebo druhá kroužek a spaní. A podle toho, co a kdy ten den je, pak teda ještě i procházka ven nebo hřiště.
U mě je jeden rozdíl a to ten, že jsme na vsi a všude musím autem.
@Zirafka11 píše:
Možná jsem napsala špatně nadpis, ale myšleno bylo obecně „režim“ aby se nějak sehrál s pětiletou.
Musíš si sama rozhodnout, čí režim budeš kterému přizpůsobovat. Je jasný, že to bude vždycky aktuální situace. Jednou musí počkat starší kvůli miminku, pak zase opačně.
Já měla třeba třetí jako miminko a měla jsem obě doma, takže jsem byla vyloženě svým pánem. Krom teda jednoho kroužku pro tehdy 4 letou.
Když ale máš jedno ve školce, tak se to holt musí podřídit tomu. Myslím si, že to máš nastavené dobře.