Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, uřízl jsem si rotujícím strojem část posledního článku prstu, bylo to hodně šité, ale stehy se sundaly předčasně z důvodu zánětu a přirostlo to pouze svázáním, po cca 10 převazech u lékaře, to mám máčet v řepíku lékařském pár minut denně a kryt nasucho sterilně, mělo by to být téměř zhojené, čím si nejsem jistý, ta část byla téměř oddělena a přirostla k zbytku prstu, vypadá to dobře, ale jaksi se to hojení zastavilo posledních 14 dnů, žádná kůže, strup, nic. Mám to máčet pár min denně v řepíku lékařském dokud se neudělá strup a neupadne. Trvá to už skoro dva týdny od posledního převazu, od úrazu měsíc a už žádné pokroky nevidím, nevím jak posoudit zda už to je vhodné k používání, ale je to takové otevřené, téměř bezbolestivé, má někdo podobnou zkušenost, nebo jak pomoct tomu hojení? Mazal jsem to betadine mastí, tenkou vrstvou, ale tu už omezuji, není vhodná dlouhodobě jsem četl. Převazuji furt doma denně. Je to takové prohloubené, což foto zkresluje. Myslíte že to vypadá dobře? Děkuji
foto - https://ctrlv.cz/l48U
Ci to vypada dobre podla mna ti moze byt dost jedno. Dolezite je ako to hodnotis ty a aky je tam progress.
NIESOM doktor, ale moj pohlad pouceneho laika:
Kazdopadne je tu na diskusii myslim nejaky doktor tak snad ti da kvalifikovanejsiu odpoved.
Děkuji, hodnotit to nějak nemůžu, jak nové to už nikdy vypadat nebude, já bych řekl slušné že to je, na to, jak to bylo rozsekané, ale asi ta poslední fáze hojení je nejpomalejší, aby byla rána zarostlá kůží a nemusela se překrývat. antibiotika jsem už dobral (vnitřně) před 14 dny a pomohla, další už nebyly třeba, že se to pěkně začalo hojit, zabrala, ona se odstraňovala odumřela tkáň, protože se to nehojilo a nespojilo kvůli zánětu, potom to už šlo rychle to hojení, focené to je po tom luhování hned, proto vlhké, zaliju řepík lékařsky (čajové sáčky) horkou vodou, nechám až bude vlažná, a 5 min v tom prst koupu a poté půl hodinky nechám větrat, rozcvičuji, poté ještě ránu vytřu sterilním tampónkem a suché zabalím nalehko, sterilním obvazem a to opakuji každý den. Na kontrolu mám už zajít jen v případě potíží, bolesti nemám, prst jsem rozhýbal jakž takž. Možná to chce jen trpělivost, déle než měsíc, ale když bych tomu mohl nějak pomoct, abych to nezpomaloval, tak to udělám, ale nevím jak.