Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Byli jsme na dovolené společně se 7-mi měs. chlapečkem, který měl víc jak 3 dny průjem. Vrátili jsme se z dovolené a Mareček (10měs.) má řídkou stolici, což je divný, protože prakticky už skoro půl roku kaká jen tvrdé bobky, takže si myslím, že od malého, se kterým jsme byli něco chytl - hráli si se stejnými hračkami, ale jeho maminka mi tvrdila, že mu nic není, že mu jen rostou zoubky ![]()
Jediné co mě kromě této možnosti napadá je, že jsem mu ten týden na dovči dávala jen skleničky a doma mu vše vařím - jak ovoce, tak zeleninu a přílohy. Horečku nemá, co myslíte, máme jít k doktorovi?
Průjem poznáš ani ne tak podle řídké stolice, jako spíš podle její frekvence. Kaká častěji než normálně?
Těmi skleničkami by to taky mohlo být, i změnou prostředí. Hlavně bych hlídala, aby dost pil a kdyby ne, radši bych zašla nebo aspoň zavolala k doktorce.
Pije hodně, vyzunkne mi klidně půl litru čaje za den, stolice je řídší, ale ne zas úplně voda, vždy tak 3×, což kaká normálně denně 2-3×.
Za průjem se považuje stolice 5× denně nebo častěji. Jestli mu teď zase normálně vaříš, jak byl zvyklý, tak bych to viděla tak, že se to brzy vrátí do normálu
. Pomoct by mohla i rýže a vařená mrkev.
Jinak mu nic není, nepláče, teplotu nemá, jen má z toho trošku opruzenej zadeček. Přijde mi jen divné, že to měl ten chlapeček na dovči a teď má řídší stolici i ten můj drobek. Jinak bych to neřešila.