Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Opět se obrátím s prosbou na nosící rodiče. Malá má 21M a už mi pěkně chodí. Kočárek už nepoužíváme, na delší trasy KIBIho. Ale když vyrazíme ven pěšky, tak je potřeba občas poponést, momentálně na rukou. Proto přemýšlím nad ring slingem. S šátkem zkušenost mám, a bohužel musel uvolnit místo, pro dlouhé vázání a utahování.
Proto se ptám - je RS jen nahodit a jít, tak jak vypadá? Výhody / nevýhody?
Není to už jen moje rozmařilost? ![]()
@neschopná mamka ahoj, já ho měla, oravda na novorozence, ale zapotila jsem se i u něho, nepřišlo mi, že se jen nahodí a jde se. Vadilo mi na něm, že se syn v něm prověšoval, takže se mi jakoby uvolňoval úvaz, syn se posouval… u nás uvolnil místo Manduce, které jsem věrná od půl roku až do doteď (starší syn má 5 let). V obchodě, kde jsem ho kupovala, byla možnost si ho vyzkoušet…
Já třeba zkoušela a mám všechno možné a ze všeho nejvíce na větší batole mám ráda právě nosítko na větší výlety a ring sling na doma/nemoc a poponášení. Pokud je vhodný materiál, nic se neprověšuje, nahodíš šup šup a jde se, ven dovnitř není problém, jen si to nachystám a nemusíš rozdělávat úplně. Záleží kolik mrně váží, v 21 m už to bude chtít ale něco lepšího, jinak bude nošení nepohodlné… prostě něco nosnějšího…
Můj syn se zuřivě brání - potřebuje svůj prostor, vidět kolem sebe - takže mi doma Ring sling bez užitku leží, v podstatě nepoužitý. Jinak je to opravdu rychlé, když člověk přijde jak na to - mi to trvalo cca dva dny, než jsem se to naučila. Jen mi pak v tom malý pořád řval, protože se snažil otočit obličejem ven, což nejde…
Problém je s hysteráky, dítě snoží a vzteky může spodem vypadnout, když trochu hopsá. Jinak je to fakt strčit dítě, dotáhnout (kvalitní RS se sám nepovoluje) a jít.
A druhý problém je, když dítě usne, už tam není dostatečná šířka na zajištění hlavy. V nosítku se dítě klidně 2 hodiny prospalo, v RS jsem se dopajdala domu a byla ráda, je ho můžu dát do postele už po té půlhodině nošení a držení hlavy.
Pro mě je třeba teď stěžejní komunikace s dítětem, máme odplínkováno na ven a fakt chytám každé jeho žbleptnutí, aby nebyla nehoda, kdyby byl na zádech, riskovala bych počuraný záda ![]()
Dobrý je to třeba na cestu na MHD, vlezu do busu/metra/tram, vyklepu dítě spodem na sedačku, s dítětem na zádech se sedí blbě a přeci jen se blbě sundavá, když už je dopravní prostředek v pohybu.
Na kratší trasy super, dítě vidí dopředu, dozadu, když jí, nemám rohlík ve vlasech, pohodlně se napije, už jsem takto třeba úspěšně krmila jogurtem, mám ruce volný, nemusím venku hledat lavičku
A z mojí zkušenosti jako jedno z mála nosicích elementů lepší na nošení na bundě.
@Bibi239 A nebolí tě z toho záda? Já používám klasický šátek, takže s RS zkušenost nemám, ale když jsem s malým zkoušela úvazy na jedno rameno, nevydržela jsem ho v tom nosit déle, než půl hodiny, pak už mě to rameno opravdu bolelo a měla jsem ho i dost otlačené. Večer mě pak bolela záda. A to bylo v době, kdy měl syn 2 měsíce a necelých 5 kilo.
@Hoa Mai ale já nosím 22 měsíčního, kterého většinou nesu jen chvilku a pak jde sám
(ale nosila jsem třeba klokana na bok a vydržela jsem ročního nést i hodinu a v klidu
)
Děkuju @Bibi239, odpovědělas mi na všechny otázky, i ty, které jsem nebyla schopná formulovat.
RS mě láká čím dál víc, ale asi se mi nechce investovat do dalšího šátku… tak byť nejsem příznivec DIY, tak ho asi zkusím vyrobit. Už se mi podařilo sehnat nádherný dvoumetrový šál (něco jako pashmina - ale vzhledem k cené 60K - určitě ne pravá) a odpoledne jdu do železářství pro kroužky… pokud bude fungovat vyměním za originál kruhy a bude to ![]()