Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim,nevěděla jsem přesně kam tohle téma zařadit.Dcerka 3,5 má dětský autismus máme dvě dcery,starší je v pořádku bude mít 9 let,chtěly bychom ještě třetí ale troškumám strach z rizika že by i to třetímohlomít autismus,je tu prosím někdo takoví kdo to zažil?
To ti nikdo nezaručí
. Já vím o jedné paní, dcera cca 12 let AS a syn 5 let autista, plus tatínek zřejmě autista ![]()
A pak dvojčata kluci-autismus.
Jinak vím o hodně rodinách, kde je PAS jen v jednom případě i při více dětech.
Mám dvě ségry, obě mají autistické dítko. Jedna ségra prostředního kluka autíka, dlouho se bála znovu otěhotnět, ale nakonec má zdravou holčičku. Druhá ségra má třetí dítko, nejmladšího kluka autistu a ta už řekla, že nebude riskovat a další neplánují, i když původně chtěla další dítě. Když jsem já otěhotněla, první co jsem se ptala dr. byl autismus. Nedokázal mi říct, jaká je pravděpodobnost. Prý je autismus příliš málo prozkoumaný ![]()
Napadá mě jen paní Makovcová, autorka Maminko, nezpívej a myslím, že ještě další knížky, co vím, tak oba kluci jsou autisti, měli je rychle po sobě a než se u prvního autismus prokázal, už byla znovu těhotná.
Řekla bych, že je to loterie, asi tam nějaké maličko zvýšené riziko bude, ale v číslech ti to podle mě nikdo nepoví, je to opravdu velmi málo prozkoumaná porucha a je tam hodně široké spektrum, těžko říct, jak to zrovna geny namíchají ![]()
Já mám autismus a Aspergerův syndrom, mám o 8 let mladšího bratra, který je zdravý.
je to dědičný velmi, nešla bych do toho
navíc to bývá tak že se to dědí v těžší a těžší formě
já mám receptivního dysfatika a moje ségra má dvě děti dyslektiky, ale tehdy mě nenapadlo že dyslexie je dědičná a že to může být horší, mám malou dceru a je zdravá,a le kdybych věděla synovu diagnozu dřív, neotěhotněla bych
Teda nedavno byl dokument o anglicke rodine,ktera mela, ted nevim jestli pet nebo sest autistickych deti.Rodice oba zdravy.
Prý riziko více autistických dětí v 1. rodině nebývá tak časté, ale také znám rodinku, kde starší sestra zdráva, pak 2 kluci 2 roky po sobě, oba autisté.
Trošku mimo mísu…vím, že autismus se plně diagnostikuje od 3. roku věku. Mě by ale zajímalo, jestli už miminka se projevují třeba trošku odlišně…nefixují pohledem, opožděnější vývoj apod. Dokáže někdo odpovědět?
Pokud máte jedno dítko zdravé, je tu větší šance, že by mohlo být i to třetí. Záleží taky na tom, zda u mladší nehráli roli nějaké jiné příčiny jako rizikové těhotenství, komplikace při porodu apod. Jinak doporučuji aby jste si s manželem došli na genetické testy. Mohou Vám zjistit jaké je tam riziko. Možné je že nenajdou nic a to by mohlo být dobré, popř. i když najdou nějakou mutaci, dají se do jisté míry upravit. Má Vaše mladší holčička genetické vyšetření? našli jí doktoři nějakou gen. vadu?? Já mám totiž synka s autismem a mladší zdravou holčičku, plánuji třetí, strach mám, ale dítko bude s jiným partnerem. Jinak jsem kdesi četla studii, že tuto genetickou mutaci nesou muži
Pokud i přes to riziko do toho půjdete, doporučuji se smířit s faktem, že dítko může být opět autík, ale to už víte do čeho zhruba jdete
Já Vám moc držím palečky
a vím jak Vám je
![]()
@Laka píše:
Prý riziko více autistických dětí v 1. rodině nebývá tak časté, ale také znám rodinku, kde starší sestra zdráva, pak 2 kluci 2 roky po sobě, oba autisté.
Trošku mimo mísu…vím, že autismus se plně diagnostikuje od 3. roku věku. Mě by ale zajímalo, jestli už miminka se projevují třeba trošku odlišně…nefixují pohledem, opožděnější vývoj apod. Dokáže někdo odpovědět?
Myslím, že se dají najít příznaky, ale to asi u těžké formy autismu. Jinak se dají pozorovat jisté náznaky už v roce a půl, ale to pořád nemusí být příznat autismu… chce to čas
Já u malé taky sledovala jak se chová, co dělá, ale nehrotila jsem to a je naprosto v pořádku ![]()
Taky bych si dala velký pozor na očkování, snažila bych se hodně odložit hexu a MMR až před nástupem do školky nebo až bude jisté, že je zdravý. I takovéhle věci mohou autismus spouštět…
Nikolka je z dvojčat na začátku těhotenství jsme o jedno přišla samo se vytratilo,jinak těhotenství probíhalo v pořádku.
@Laka píše:
Synovec nenavazoval oční kontakt (vůbec). Nesnášel chování, dotýkání a mazlení už od miminka. Nejraději si ležel sám v postýlce, málo spal jak přes den tak v noci. Byl a stále je vybíravý v jídle, prostě některé věci nepozře, případně když je jen vidí tak mu natahuje na zvracení. V sedmi měsících začal „válet sudy“ a to mu vydrželo do 2,5let, pak začal lézt a ve 3,5 letech chodit. V roce a půl mu byla zjištěna oční vada (naučit ho nosit brýle byl celkem záhul), ve třech letech se začalo mluvit o autismu a v té době se také zjistilo, že téměř neslyší a proto také nemluví. Teď je mu osm let, nosí brýle a sluchadla, chodí do speciální školy, kde má asistentku. Takže si myslím, že u těžších případů se dá autismus poznat, nebo aspoň pojmout podezření už dřív.
já jsem taky z dvojčat a jedno se narodilo mrtvé. Narodila jsem se předčasně, ve 31.tt. Mám kromě Aspergerova syndromu, který mi diagnostikovali ve 14 letech, ještě DMO a oční vadu.
@Jana Martinková píše:
já jsem taky z dvojčat a jedno se narodilo mrtvé. Narodila jsem se předčasně, ve 31.tt. Mám kromě Aspergerova syndromu, který mi diagnostikovali ve 14 letech, ještě DMO a oční vadu.
Janičko jste velká bojovnice, už od narození ![]()