Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zkusenost nemam ale osobne bych sla na plodovku nebo Prenascan. Tyhle testy jsou dost presny a kdyz vysel blbe i tripl…
![]()
No on právě vyšel blbě jenom tripl, ostatní bylo v pohodě. S plodovkou tak nějak počítám, jdu na genetiku v pondělí. Spíš jsem chtěla vědět, jaké má kdo s touhle hodnotou zkušenosti.
@pavlats mé známé vyšlo to riziko taky hodně vysoký a nakonec má zdravou a nádhernou holčičku. Spoustu doktorů taky říká, že ty triple testy vychází falešně pozitivní, tak zkus ještě zůstat relativně v klidu, určitě tě Tvůj doktor pošle i na odběr plodové vody, ne?
Držím moc pěsti, at Ti to dobře dopadne
![]()
Já měla ve 24 letech v těhtenství UZ v pořádku, ale krevní test mi vyšel už za hranicí normálu (nevím kolik to tenkrát byla pravděpodobnost). Šla jsem na genetiku, tam znovu odběr, který už sice vyšel lépe, ale stále nebyl v normálu. Tak jsem podstoupila odběr plodovky a ujistila jsem se tak, že je vše v naprostém pořádku.
@pavlats píše:
No on právě vyšel blbě jenom tripl, ostatní bylo v pohodě. S plodovkou tak nějak počítám, jdu na genetiku v pondělí. Spíš jsem chtěla vědět, jaké má kdo s touhle hodnotou zkušenosti.
Ja pochopila ze blbe vysel ten kombinovanej krev+uz. Tak jestli jen tripl tak u toho je to bohuzel normwlni. Bude to ok ![]()
@pavlats
To ja myslim, ze to cislo je v pohode-neznamena ze dite bude mit DS, ale ze s temito hodnotami bude 34 deti zdravych a jedno nemocne. Presto bych S temito hodnotami uz na plodovku sla, riziko je vetsi nez pripadne komplikace v podobe potratu.
Ja mela z triplu riziko 1:4 na rozstep a holcicka ho nema
Ahoj ja o tak mela, bylo mi 21 roku a kdyz mi to rekli malem jsem se slozila, gynekolog me zacal okamzite hnat za genetickou a ta me honila po cele praze od doktora k doktoru, nespocet testu a ultrazvuku a celou dobu jsem celila tomu ze budu mozna stat pred rozhodnutim jestli ukoncit tehotenstvi, nakonec ve 20tt mi bylo receno ze je vse v poradku, ze nekdy se stane ze ten prvotni screening a triple test vyjde proste blbe ale nemuai to pak byt vazne jen se to musi proverit a mam plne zdraveho vylozene vymodleneho rocniho chlapecka
vazne chce to pevne nervy, neztracet nadeji ale hlavne premyslet o vsech variantach
at i to dobre dopadne take ![]()
U prvního těhotenství mi taky vyšel test špatně. Mám dojem něco kolem stovky. Jeli jsme na genetiku, odebrali mi vzorek z placenty a narodil se nám zdraví chlapeček ![]()
Ony ty první testy jsou hoooodně nepřesné, je to jen nějaké tabulkové provedení. Uvidíš, že po genetickém vyšetření bude vše v pořádku ![]()
Cítím s tebou, vím jaké to jsou nervy ![]()
Já měla prvotrim. screening zcela v pořádku, ale tripply vyšly 1:50 (je to sice menší riziko, než u tebe, ale řádově je to podobné). Byli jsme na genetice. Sami jsme od začátku plodovku nechtěli, ale ani doktorka na genetice pro ni vlastně moc nebyla (ještě než jsme řekli, že ji nepreferujeme). Bylo vidět, že rozvažuje, že si myslí, že to bude v pořádku (prvotrim. screening od Apolináře ukázkové výsledky a další faktory), ale jistě by to konkrétně na toho Downa řekla jen ta plodovka. Ještě volala na Homolku, aby přepočítali riziko, protože dle UZ miminko vypadalo mladší a je tam dost důležité přesně určit stáří plodu, pár dnů rozdíl a výsledek je pak uplně jinde. Také se mě ptali, když mám prvotrim screening v pořádku, proč vlastně dělali tripply, že už je tendence je pak nedělat, dělá to docela často nejasnosti. Nakonec jsme se dohodli že udělají ještě 2 podrobné UZ a pak jsme to nechali být a miminko je krásné a zdravé.
Pokud vysel blbe tripple test a ostatni v pohode, tak bych brala za bernou minci spis NT screening. O triplech je znamo, ze jsou nepresne, muze ty vysledky ovlivnit mnho faktoru. V zahranici se uz nedelaj.
vyzadala bych si jeste nejaky podrobnejsi ultrazvuk.
i dkyz si doktori mysli, jak dobre umi koukat dovnitr, tak zadny test ti neda stoprocentni jistotu. Nejpesnejsi je samozrejmne odber plodove vody, ktery je ale dost invazivni a rizikovy ![]()
Ahoj, my jsme měli na první screeningu šíjové projasnění taky větší než je normální, ale prý ještě v normě, triple testy nám taky nedopadly dobře, byli jsme na podrobném ult.+genetické konzultaci, tam malýho přesně přeměřili a plus ještě k downu a rozštěpu páteře zjistili, že nemá funkčně naplněný žaludek(ale to ho taky mohl mít zrovna jen prázdný), teď v pondělí jsem byla na odběru plodové vody, aby jsme měli 100% jistotu, nejhorší je čekání a to je mi 20
Příspěvek upraven 07.11.13 v 08:50
@pavlats ahoj, tripl test dává hodně často falešně pozitivní výsledky. Proto je lepší prvotrimestralní screening. V mém okolí znám tři holky, kterým to vyšlo špatně a vše bylo ok
(všem bylo dost po 30tce).
Ahoj, včera jsem se dozvěděla výsledky kombinovaného screeningu. Riziko mám 1:35 na Downův syndrom. Je tu někdo, kdo to měl podobně nebo snad ještě víc a jak to dopadlo?
První odběry jsem měla v pořádku. Na UZ bylo NT ještě v normě, ale na horní hranici a Triple test vyšel mizerně. Je mi 34 v době porodu bude 35 a mám doma dvě zdravé holky.