Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím nemáte někdo zkušenost se změnou otce v RL?
Když se syn narodil, nechala jsem tam napsat svého tehdejšího partnera.
Už spolu nejsme a chtěla bych tam napsat biologického otce syna. Jak postupovat?
Musí s tím souhlasit ten, který je v rodném listě. A myslím, že to jde přes soud:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/…formace.html
Musí se na soud podat žádost a pak vás všechny 3 pozvou …
ten v rodném listě musí říct, že není otec a bio otec musí říct, že je otec ![]()
Já to měla taky tak.. jen já byla po rozvodu a dcera se narodila dřív a nestihla se ochranná lhůta a muselo se to řešit přes soud
Řešili jsme to okamžitě po narození dcery
Dali jsme na soud žádost… pozvali nás AŽ za 5 měsíců a trvalo to cca 20 minut ![]()
Myslím, že u vás bude nějaký podobny průběh ![]()
@Anonymní píše:
Už spolu nejsme a chtěla bych tam napsat biologického otce syna. Jak postupovat?
A bio otec chce být v rodném listu? A matrikový otec s tím souhlasí. Lze jediné soudně.
@PaníBovaryová píše:
Kolik je synovi? A bio otec o něm ví?
Tohle jsou ty podstatné informace.
Podle mě je jedinou možností podání žaloby na popření otcovství, a to buď matrikovým otcem nebo matkou. Oběma už ale lhůta pro popření otcovství uplynula. Matka ji má šest měsíců od porodu, otec (v případě, že není manžel, ale jeho otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů) šest měsíců od prohlášení, resp. pokud k prohlášení došlo před porodem, tak šest měsíců od narození dítěte. Soud může rozhodnout, že zmeškání lhůty promíjí, pokud to vyžadují zájem dítěte a veřejný pořádek. Což bych v tomto případě viděla jako docela pravděpodobné, pokud je zároveň biologický otec připravený se k otcovství přihlásit.
@LilyJane píše:
Musí s tím souhlasit ten, který je v rodném listě. A myslím, že to jde přes soud:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/…formace.html
Je dobré se podívat na datum - rada je z října 2013, tj. před vstupem v platnost NOZ. Dneska platí něco trochu jiného.
@Anonymní píše:
Musí se na soud podat žádost a pak vás všechny 3 pozvou …
ten v rodném listě musí říct, že není otec a bio otec musí říct, že je otec![]()
Já to měla taky tak.. jen já byla po rozvodu a dcera se narodila dřív a nestihla se ochranná lhůta a muselo se to řešit přes soud
Řešili jsme to okamžitě po narození dcery
Dali jsme na soud žádost… pozvali nás AŽ za 5 měsíců a trvalo to cca 20 minut
Myslím, že u vás bude nějaký podobny průběh
Najdu prosím vzor žádosti někde na internetu? Nemůžu to bohužel nikde najít.