Robotický vysavač - mokré čištění - tipy

27.10.25 20:30

robotický vysavač - mokré čištění

Má někdo zkušenosti s robotickým vysavačem, který čistí i namokro?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3561
27.10.25 21:19

Zalezi co si predstavujes cistenim namokro. Vsetky roboticke vysavace ktore poznam dokazu maximalne rozotriet vodu po podlahe - podla pravidla co je mokre to je ciste. Niektore maju tu handru aspon umyvatelnu, niektore jednorazovu.

Mal som pozicanych niekolko a ‚upratat‘ nedokazal ziaden.

Aktualne to riesim tak ze mam doma 2 roboticke vysavace cleanmate a k nim karcher FC7 (nic moc, ale nic lepsie som nezohnal) na lahke cistenie a potom vedro a handru na spinavu podlahu…

Bohuzial nic take ako bola scooba kedysi v robotickej verzii neexistuje - podla mojich znalosti a budem neskutocne stastny ak mi niekto dokaze opak, pretoze po takomto stroji uz roky prahnem - v idealnej verzii s pripojkou na vodu a odpad, aby som sa s tym nemusel otravovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.10.25 21:30
@IcePlanet7 píše: Více

To jsem čekala… potvrzení, že hadr a kýbl to jistí… Ale nechtěla jsem se s tím smířit a tak jsem marně doufala. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13787
27.10.25 21:56

Robotický vysavač je buď se základnou nebo bez. Bez základny má mop (nebo dva rotační mopy), které se z nádržky vlhčí vodou a tím pak vytírá.
Vysavač se základnou si jezdí v pravidelných intervalech (dají se nastavit) ty mopy umývat, proplachovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3561
28.10.25 00:16

Prepac, pozeram ze som sa spolahol na svoje historicke znalosti a neurobil si domacu ulohu, takze znovu a lepsie:

Ano v poslednej dobe sa s nimi roztrhlo vrece. Zo ziadnym z nich nemam osobnu skusenost. Zatial som sa nerozhodol co otestujem, premyslim a ked sa vratim domov budem objednavat. Nizsie je zhrnutie mojej domacej ulohy:

1. Karcher RCF 3 - Bohuzial nema zakladnu, robota ktoremu musim neustale chodit za zadkom nechcem, vypadava

2. Eufy S1 Pro (budem testovat), podla recenzii z neho obcas kvape spinava voda (obavam sa ze obecny problem vsetkych takychto robotov), pozbiera cca 50% bordelu (najlepsie roboticke vysavace sa pohybuju okolo 75%), najlepsi vykon umyvania ale do rohov a popri stene neumyva, perfektna navigacia, SW problem s mapami, mala kapacita zasobnikov, lidar je vpredu (nic nevycnieva)

3. 3i S10 ultra uzasny koncept recyklacie pouzitej vody, doplnania vody zo vzdusnej vlhkosti, ale cena za to je neskutocna spotreba energie (50kWh/mesiac), zla navigacia, straca sa v priestore, nedokaze sa vyhybat prekazkam a kablom (je nova P10 ktora je vo vsetkych parametroch vyznamne horsia), asi najslabsia aplikacia

4. Ecovacs X8 pro omni (este som sa nerozhodol co s nim, asi pockam na vyladenie X11) - Vysava ako top vysavacie roboty, vysuvaci umyvaci valcek sa dokaze dostat aj do rohov a popri stene, nedokaze sa vyhybat prekazkam a kablom, lidar je vpredu (nic nevycnieva)

5. Ecovacs X11 imnicyclone novy, ale este nevyladeny SW, strasne casto sa straca a zasekava, zoberie menej bordelu ako starsi X8, ma tiez vysuvny valec mal by sa vediet dostat do rohov ale moc to nefunguje zatial snad to SW opravia, podobne sa vyhyba spine aktualne (pred mesiacom)

6. Narwal Flow (este som sa nerozhodol co s nim), najlepsi vykon v umyvani, ale vysoka spotreba, celkom dobre umyva rohy (tiez ma vysuvny valcek), nezaplietaju sa mu vlasy, nedokaze sa vyhybat kablom a drobnym predmetom na zemi, ma problem s prahom uz od 13mm, zobral iba asi 40% bordelu aj napriek tomu ze va vysoky saci vykon (asi dizajnova chyba)

7. Mova Z60 vypada dobre (asi otestujem), ale este ziadne spolahlive udaje niesu dost novinka, ma zasuvaci horny lidar co je konstrukcne najlepsie riesenie, dobre sa vyhyba kablom, v prvych recenziach hned vidiet ze tiez ma problem s unikom spinavej vody (edit: Vraj je to sw problem ze si robot zabudne ist vypustit nadobu na spinavu vodu a opravia to)

8. Switchbot S10 - Ma pripojenie na vodu a odpad - super, ale to je jedine pozitivum, zatial ho skrtam.

Vsecia maju problem s vlasmi chlpmi atd… Maximalna vyska prahu je cca 20mm. Tah (Pa) maju o dost mensi ako specializovane vysavace ktore dosahuju 20000, zatial co tieto maju 8000-10000

Příspěvek upraven 28.10.25 v 00:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.10.25 05:51
@Blonďatá střelkyně píše: Více

Vysavač mívá jen hadřík, hledej spíše rovnou robotické mopy. IRoomba měla Braavu nebo tak nějak.

• Citovat
  • Upravit
28.10.25 11:46

Děkuji za podrobný rozbor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11799
28.10.25 16:32

Já jsem nedávno doporučoval Dreame X50 Ultra a spokojenost. Každopádně počkat na Black Friday a skvělá je i X40. Ale X40 se už neprodává, X50 je hodně přes 20. Mrkněte na tenhle:

https://www.huramobil.cz/…y/dp-183746/

Recenze:

https://dotekomanie.cz/…onny-elegan/

https://www.spotrebitelskytest.cz/…l40-ultra-ae

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11799
28.10.25 16:35

Smekám, kolego. S potěšením zjišťuji, že tady mám nástupce. Kdybych třeba dostal infarkt z nezdravého životního stylu a nedostatku sexu, Emimino bude díky tobě v dobrých rukách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3561
28.10.25 19:45

@Ploskutáček Dakujem za prejavenu doveru, ale bol by som velmi smutny keby som musel byt tvoj nastupca, rozhodne si neprajem aby sa ti nieco zle stalo! Zivotny styl aj sex su riesitelne problemy, tak na tom zapracuj!

A aby sme si tu len tak nepisali tak este by som rad poukazal na zasadny rozdiel ktory nemusi byt na prvy pohlad vidiet:
Drtiva vacsina vysavacov (napriklad aj tvoja x50) ma iba namocenie a prejdenie handrou. Pre modernu domacnost mozno ok, ale pre nas napriklad nedostacujuce, podlahu to neumyje.

Potom je par strojov ktore funguju na principe umyvania (to co pisem ja), zacala to scooba a potom bolo dlho ticho. Aktualne z60 ktora vysla asi pred mesiacom vypada najlepsie, ale kvalitnych a doveryhodnych recenzii je zatial malo…

Rozdiel poznas podla nadob, namacaci maju nadobu na prach a cistu vodu. Umyvaci maju nadobu na prach, cistu vodu a spinavu vodu.

Edit: Aby nedoslo k nedorozumeniu tak proti X50 nic nemam a je to jeden z najlepsich (asi aj najlepsi) strojov vo svojej kategorii, ale pre nas nedostacujuci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3561
28.10.25 19:55
@Anonymní píše: Více

To prave nieje uplne pravda.
Braava je „namacac“ teda strieka pred seba vodu a handrou ju rozotiera, akutrat teda nevie vysavat. Za mna uz prekonane riesenie, pretoze teraz tahat handru dokaze skoro kazdy vysavac (bud nou vibruju alebo tocia).

Bohuzial toto vsetko sa predava pod nazvom mop podobne ako tie co naozaj umyvaju. Neviem ako sa tento terminologicky oriesok vyriesi :-) cas ukaze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11799
29.10.25 16:55

Nebojím, cítím se zdravě, BMI index v normě, trochu mi rostou prsa, už mám tak dvojky, ale rozhodně to nebalím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3561
3.11.25 00:06

Tak neotestujem :-( premyslel som si to a usudil som ze chcem zacat s Z60, bohuzial v CZ/SK regione je nezohnatelna (ked neratam ‚pseudo e-shopy‘ ktore su bud klon nejakeho polskeho shopu, alebo ‚skladem‘ znamena ‚snad to niekde zozenieme‘ - co je taky CZ/SK folklor).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3561
23.11.25 23:11

Tak z60 konecne dorazila. Prve postrehy (boli ine priority tak som sa do toho nemohol uplne ponorit):

Pekne sa naucil podorys, dokonca spravne identifikoval jednotlive miestnosti a presne urcil rozmiestnenie prahov.
Vsetky prahy ktore mame doma a chceme aby ich prechadzal tak prechadza bez problemov.
Prah do jedej miestnosti je fakt vysoky (cca 11cm) takze tam sa nedostane a ani tam nema co robit, problem je ze lidar to vidi a stale ho to nejako laka, aj ked som mu to dal ako zakazanu zonu tak tam vzdy zastane, mudro sa 2× otoci a az potom pokracuje.

Podla navodu sa daju urcit podlahy, ale tu ma trochu sklamal, na vyber su iba 3. Rovnako som zatial nenasiel kde sa nastavuje aky prostriedok na aku podlahu ma pouzivat - vraj sa to da.

Moze ibe vysavat, iba umyvat, oboje, alebo oboje postupne.

Identifikacia prekazok (pohodene topanky, elektricke kable…) funguje uplne perfektne, za mna asi najlepsie co som videl.

Navigacia je 99.9% casu uplne perfektna - opatrne sa priblizi k prekazke, pripadne sa este otoci aby si ju detailne prezrel a ide dalej bez dotyku. Obcas (fakt zriedka) sa mu stane ze neodhadne spravne svoju velkost a bokom do niecoho vrazi v plnej rychlosti. Zastane, pozrie sa do coho to vrazil a potom pokracuje. Tomuto uplne nerozumiem, pretoze navigacia sa inak perfektne vyhyba vsetkemu s dostatocnym odstupom. Vie si skontrolovat co je ako vysoke, pod co sa vojde, pod co musi stiahnut lidar a pod co sa nevojde.

S kvalitou vysavania som spokojny a to ho ani netrapim na max. Bocna kefka vyzera strasne srandovne (sa na nu skaredo pozries a odlomi sa) ale funguje dobre a napodiv sa neodlomila. Prekryvanie jednotlivych pasov si mozes nastavit.

Kvalita umyvania pri normalnej prevadzke je ok, v kuchyni som mu trochu pridal. Ked obchadza rohy tak ten vysuvny mop funguje spravne iba ked ide pozdlz steny, ked obchadza prekazky (kvetinac, stolicka…) tak nechava na okraji trochu vody a drzi odstup 5 az 10 cm, zatial co pri stene (dlha rovna stena) jazdi tym mopom fakt par milimetrov od steny, maximalne nejake 2cm co som ho nacapal.

Neviem ci sa daju vypnut tie blbe kecy ktore to ma, je to maximalne otravne. Fakt sa s umyvacom podlahy nepotrebujem a nechcem rozpravat, ale on na mna neustale hovori.

Firmware na spravne ‚vysypanie‘ vody je opraveny to potvrdzujem, kazdopadne problem konektorov zostal a proste si obcas ‚ucurava‘. Nieje to nijako tragicke, ale na cisto umytej podlahe tu kvapku vidiet velmi jasne. Je to tak 1-2 kvapky (velke - bud velka kvapka, alebo mala louzicka) na cca 15-20m2.

Zatial som nenarazil na ziaden problem zo zamotavanim ani do vysavacej ani do umyvacej casti.

V casti kde je na podlahe dlhosrsty koberec (maly) ma tendenciu ho posuvat a krcit namiesto aby sa zdvihol a pekne na neho vysiel. Ziaden iny koberec nemame tak neviem posudit ci je to problem konkretneho koberca alebo mechanizmu vysavaca. Na obranu vysavaca treba povedat ze ten koberec je ‚vrazedny‘ a viacerym ludom uz usiel pod nohami.. Kazdopadne o vysavanie koberca nestojim. Problem je ze vysavacu sa to neda povedat, pretoze koberec sa rozne presuva po miestnosti podla potreby takze ho nemozno vylucit ako no-go zonu a nenasiel som moznost ako mu povedat ze nema vysavat koberce (obecne).

Upratovanie mozno spustit komplet, alebo vybrane miestnosti (urcis si poradie). Tu mi chyba moznost definovat niekolko ‚upratovacich schem‘ (nieco ako profily) kde by som si nastavil co chcem (napriklad ‚bezne‘ upratovanie by bolo povysavat chodbu, obyvacku kuchynu a potom umyt kuchynu. ‚lepsie‘ upratovanie by bolo povysavat vsetko a umyt obyvacku, chodbu a 2× kuchynu a full by bolo vysat vsetko a potom umyt vsetko). Znova navod sa o niecom podobnom zmienuje ale nepodarilo sa mi to zatial rozchodit.

Ked dokonci umyvanie podlahy tak umyvanie a susenie valca trva niekolko hodin a aj ked je to velmi ticha cinnost, tak to pocujes a rusi to.

Moja predstava ze zvladne 2 poschodia bola trosku naivna - technicky to zvladne, ale ked ho mam stale nosit hore a dole, pretoze sa potrebuje nabit, vyprazdnit nadobu na prach, doplnit vodu atd… to ma fakt nebavi.

Dizajn je taky cierny moderny univerzalny, nicmene u nas mame domacnost ‚vidieckeho‘ stylu a vyzera to hrozne, musim mu nejaku drevenu ohradku urobit, ale to nieje jeho vina :-)

Top 3 veci ktore sa mi pacia:
1. Kvalita umyvania
2. Navigacia
3. Primerane velke zasobniky

Top 3 veci ktore mi vadia/chybaju
1. Slaba moznost vyberu podlahy a pouziteho prostriedku, celkovo v SW chyba vela veci ktore by som ocakaval, vyzera pekne ale po praktickej stranke tam vela veci chyba - napriklad nastavenie vysavanie/umyvanie per miestnost ako default
2. Nemoznost pripojenia na vodu a odpad
3. Neustale na mna rozprava

Je dost drahy (podla mna) takze pomer cena vykon nic moc, ale absolutne hodnotenie 9 bodov z 10.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí