Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi si ani nejdu pro radu spíš si asi potřebuji přečíst, že je to normální, že to má někdo stejně. Mám ročního syna a je schopný mi opravdu půl dne proplakat/provztekat. Od narození to nebylo klidné miminko, téměř pořád plakal, nespal. Stále jsem si říkala, že to přejde, nejdřív to bylo nejspíš bolavé bříško, pak zoubky, pak byl nešťastný, že se neuměl přetočit, pak že neleze.. prostě pořád něco. Ale teď už opravdu nevím, co ho trápí. Chviličku si hraje sám, dlouho to nevydrží, tak jdu za ním na zem a hrajeme si spolu, jenže to ho po chvíli taky nebaví. Takže si jde po svém. Já si jdu tedy sednout a v tu chvíli u mě stojí a řve. Štípe mě, kouše a hystericky řve. Jdu s ním tedy na zem, ale v ten moment jde lumpačit. Kouká na mě, vytahá kočce granule, pak letí k televizi, do které mlátí ovladačem, pak jde rozhrabat kytku. Mám pocit, že celý den pouze napomínám "nedělej to, to nesmíš, slez dolů, nenene, tytyty.. " přitom mám pocit, že moc dobře už ví, co po něm chci. Kouká na mě, hrábne do misky a tlemí se mi. Když ho napomenu a odnesu pryč, spustí hysterák a je schopný se vztekat klidně dvacet minut. Sedí na zemi, mlátí rukama do země, kope nohama a řve jako bych mu utrhla při nejmenším ruce. Takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Jsem z něj docela unavená, protože Jsem na něj celé dny sama (manžel je přes týden pryč, vrací se pouze na víkend). Jeho hračky ho téměř nezajímají, prostě dělá vše co nemá… ![]()
Normalni to nevim, ale zazila jsem to taky. Nejak extra moc znamych nemam ale nikdo z nich pry nic takoveho nevidel. Bohuzel s moji malou se to tahne az do ted do 3 let a ted uz fakt nevim co s ni. U nas kombinace s revoltou „ja nic normalniho jist nebudu“. ![]()
@Tůmička jinak u nás to je taky pořád to nesmíš, tam nechod, to nedělej, řekneš ne a už mlátí hlavou o postýlku nebo se rozplácne na zem a řve, dcera to dělala taky, ta dokonce mlátila hlavou do země, ale nevysvětlíš jim to, ale fakt to přešlo
@Tůmička ahoj dnes tu uz byla diskuze o vztekani se 16m holcicky. Takze uz jsem to jednou psala, ale tohle je nam teda daleko bliz. Je to uplne, jako nys popisovala co se deje denne posledni dobou u nas!! Fakt skoro na chlup stejny! Taky mam pocit, ze nedelam nic jinehi nez ze ho napominam. Kdyz si snim chci hrat, nebavi ho to a kdyz si jdu teda sednout nebo neco delat tak je vzapeti u me a rve a knoura.. dela posledni dobou jenom samy nesmylsy a kdyz ho napomenu mebo odnesu jak pises spusti hysterak jak blazen, jako bych ho vrazdila. To ale kolikrat spousti i uplne zniceho nic. Fakt ho nechapu
ted spi tak se tomu musim smat ale vjm ze zitra zase budu na prasky. No po pravde jsem trochu rada, ze vidim, ze to ma nekdo uplne stejne jak my. Ja se jen modlim, aby ho tohle obdobi co nejrychleji preslo nebo me snad trefi!! Jediny pozitivum je, ze teda vyslovene neskrabe a nekouše…jen obcas bouchne, ale to moc taky ne spis se jen desne vzteka, rve, macha rukama nebo bije rukama o zem nebo si leha na bricho a dava jakoby hlavu celem nebo dudlikem na zem. Me ze by vyslovene bil hlavou o zem to ne, peotoze vi, ze to boli, ale tak jako trochu vzdycky opatrne tpj hlavou do zeme da a kdyz se trefi pusou, ve ktery ma zrovna dudlik tak rve pak jeste vuc jelikoz ho to samozrejme zaboli
jako nevim uz z nej vazne kvetu.
@zuzouš On u ničeho nevydrží dlouho. Ještě nechodí, takže v úvahu připadá jen písek. Když už má v sobě půl kila písku a bábovky jsou roztřískané, tak odcházíme domů. Courat s kočárem bezcílně mě absolutně nebaví a jeho taky ne. Jdu na procházku jen aby se vyspal a to jak zastavím, tak je vzhůru. Takže nevím, co venku dělat. @smutnalucy Právě všichni se hrozně diví, co je schopný vyvádět. To že kramaří je tak jako celkem asi normální, ale ty jeho záchvaty vzteku mě docela děsí. Je opravdu schopný půl hodiny sedět a řvát a vztekat se
@Tůmička A ma dostatek horciku? Klidni nervy, lepe bude zvladat vzteky. Co jí?
Jde o vymezování hranic, kdo v dane chvíli opravdu ovládá situaci. Byt v tom pevný.
Je to těžké, ale nutné.
Tak syn skoro roční si taky chvilku hraje a pak přileze za mnou a chce nosit.. nejradši abych s ním chodila a on si mohl všechno prohlížet a brát do ruk..
je to normální, řekla bych, chce objevovat.. ale třeba s těma kočičíma granulema taky.. Já říkám vždycky ne ne ne.. když to nezabere zvýším hlas, potom je nešťastný a přestane to dělat.. Ale tedy kvítka jsem dala pryč, než abych mu vše zakazovala, tak raděj na nějakou dobu ty věci dám z dohledu a až povyroste, tak to snáz pochopí a třeba ho to potom ani nebude zajímat.
Já mám zase problém venku, dneska jsme byli dvě hodiny v parku na trávě, lezl si, sem tam si se mnou hrál a jinak sledoval okolí a prohlížel co ho zajímá, ale nemohla jsem ho potom dostat do kočáru, propínal se, řval.. Nejradši by byl venku pořád. Jinak ho beru do mateřského centra mezi děti, sem tam na písek..
@Tůmička Vilík mi taky hlavně řve, když vidí, že jdu kolem a nevšímám si ho, takže jakmile ho dám do postýlky, tak odcházím do kuchyně a je klid, on se zabaví, občas zařve, tak mu dám jídlo do ruky a je zas klid ![]()
Kdyby už chodil, tak jdeme na procházku, kde může ťapat, na hřiště.. ale když leze, tak to prostě nejde
Hledá hranice? A zároveň se nudí.
Vydrž, pokud teď budeš důsledná, vrátí se ti to, bohužel sice v řádu let, ale vrátí.
A trávit co nejvíc času venku, objíždět různé zábavy, nejen hřiště, ale děti rády koukají třeba na vlaky, jezdí jen tak tramvají, koukají na stavbě na bagr, na sekačky, když někde sečou, spousty věcí, které dospělí míjejí bez povšimnutí.
Hračky doporučuju půlku schovat z dohledu, zbytek hezky uklidit do poliček, všechno co je vícedílné zkompletovat a po pár dnech večer prohodit za druhou půlku. Čím jsou hračky uklizenější, roztříděnější, tím víc sis nimi děti hrají
@Tůmička ale tim se nesmime nechat rozhodit, to ze vsichni v okoli meli jen same hodne deti znamena ze jsme byly vybrany jako vysoce odolni jedinci kteri to daji ![]()
@kotaska91 Joo, kdyby mohl celý den jíst, tak by byl spokojený. Je jak otesánek. @lesniboruvka Když my to tu máme tak na hovínko, že žádný pořádný park, kde by nebylo s prominutím na*ráno, nebo tam nebyly černí spoluobčané prostě nemáme. Do mateřského centra si musíme dát předem rezervaci a jedinou slušnou hernu nám teď zavřeli. Tam jsme chodili rádi.
Já bych ho klidně někde pustila na zem, ať je jak čuně, ale jak píšu.. travnatá neposkvrněná plocha tu prostě není
já mám jen jedno rok a půl a toto neznám, takže pro mě toto rozhodně normální není
ale třeba pro jednu známou to normální je, bo má doma něco podobného.