Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mam rocni ditko a nezajima se o zadne hracky.
Mame ruzne vkladacky, kostky, auticka, leporela, pianko a spoustu jinych rozvijejicich hracek, ale nic ji nebavi.
Snazim se s ni hrat, ale nejevi zadny zajem a hracku hned odstrci. Prohlizeni knizek je take marne, jen do toho placa a snazi se ji zavrit, kdyz s ni chci stavet vez, tak nemam sanci postavit ani prvni dve patra, protoze hned mi to bere a odhazuje do dalky.
Jedine u ceho vydrzi je treba paci paci, varila mysicka kasicku a celkove cokoliv u ceho nepotrebujeme zadne veci/hracky. Je ale jinak hodna a vystaci si s vecmi co najde po byte, hodne si hraje se skrabadlem od kocky a nebo chodi s choditkem, ale me osobne mrzi, ze ten cas spolu nevyuzivame vic efektivne a nerozvijim ji treba hranim s ruznymi vkladackami a nebo ucenim zviratek. Nesrovnavam ji s ostatnimi detmi, ale kdyz to vidim jinde, jak ostatni deti jevi zajem o hracky, tak lehce zavidim.
pod stromecek jsme ji poridili takovy interaktivni domecek, ktery ma ruzne hraci prvky a jen do nej schovava kocce micky. Reknete mi prosim, ze je to normalni a zacne si brzy hrat. ![]()
@Makikki ve zkratce - nech to dítě žít a vyvíjet se vlastním tempem, to už jsi několikátá „zběsilá“ matka za tento týden
Prosimte klid. Syn nikdy na hračky moc nebyl, on si umí najít svoji zábavu, hlavně v kuchyni. Má rok a půl, teď ho zacaly víc bavit auta a od podzimu konečně vydrží prohlizet knížky. Ale jinak je pořád v pohybu, něco kramuje, rozebira, schovava nám věci a napodobuje me. Dělala jsem si srandu, že k Vánocům dostane hadřík a byl by asi fakt nejspokojenejsi. Nějaký rádoby tvoření, něco u čeho musí sedět, nuda. Jen ty knížky baví a z Vánoc vede brachovo fotbalovy míč.
@citlivaduse přesně - dcera v roce milovala myčku, vyklízela umyté nádobí, pak hrnce a vařečky - bubnování, žínky na nádobí, - takže v podstatě nepotřebovala žádné hračky, její revír byla kuchyně a její tempo bylo zběsilé
![]()
Roční dcera se stará o panenku, dá ji do židličky, nakrmí ji, dá ji napít…baví ji Montessori houpačka se skluzavkou, knížky s okénky, Albi tužka s knížkami, když to zpívá…panenka Míša, co zpívá 12 písní, mluvící hračky, některé má v angličtině…ráda se houpe, má doma zavěšenou houpačku…ten activity domeček ji baví, hlavně na něm má komín a tam posílá kuličky, má i kuličkovou velkou dráhu od Elie design…ráda vaří v dětské kuchyňce…miluje plavání a skluzavky na souši i ve vodě…teď má nové i molitanové kostky na dráhu a hravé cihličky, masážní koberečky…už umí navlékat kolečka, některé tvary vloží a s pomocí zkouší skládanky…nechlubím se, je to vymodlené nedonošené dítko a má starší ségru…jsou to jen tipy, co by mohlo zaujmout…
@stinga to fakt nejsem, jen mi mrzi ze si vystaci sama a nechce si hrat, i kdyz chapu, ze je jeste malinka a vsechni ma svuj cas, ale je mi divne, ze bojkotuje fakt uplne vsechny hracky a zajima se o veci co hracky nejsou, klice od auta, ovladac, miska pro kocku, skrabadlo a ted objevuje tlacitka na troube, takze se ji snazim podstrkavat ruzne hracky, ale vsechno je marne. ![]()
@Makikki píše: Více
ale to je naprosto normální, že děti zajímají různé věci a ne hračky
Syn (3,5 roku) byl jak přes kopírák. Lepší se to věkem. Ještě nemluví, ale poslední měsíc, dva, napodobuje se dvěma hračkama jakoby dialog svojí hatmatilkou. Knížky ho začali zajímat teprve teď. Samolepkové jakžtakž, ale pořád vede srovnávání autíček do řady. Omalovánky ani rána. Pexeso najde jeden pár a jde od toho pryč. Ve dvou letech byla jeho největší zábava přeskládávání kamínků v kytkách. U nás v cca roku a půl začalo zabírat duplo. Ale pomalu, nejdřív jen podával, ať mu to rozdělávám a skládal kostky do řady. Případně je strkal do šuplíků
a pořád je spíš takový techničtější typ. Vše rozebere a schovává si věci, např. baterky nebo nabíječku, abychom je nenašli a pak je zkoumá a zkouší sám vyměňovat v ovladači nebo zapojit kabel do mobilu a pak dělá vzzvzz jakože se nabíjí… občas mě to děsí, ale jinak je neskutečně hodný a jak píšeš no, vystačí si sám, některé děti jsou takové. A hodně nás napodobuje. Já tedy osobně ještě doufám, že se to pak zlepší třeba ve školce, protože jak má dětskou společnost třeba v herničce nebo na hřišti, k dětem se má a dokáže kopírovat jejich hru, i mám pocit, že je mezi nimi šťastný. A má teď 8měsíční sestru, tak s ní si taky hraje hezky, jí právě začal ukazovat ty knížky… Dcerka již nějak komunikuje? Že by třeba dala nějak najevo, co se jí líbí za hru?
V roce malýho nejvíc bavil hrnec a vařečka a bušit, bušit a bušit ![]()
Jak on slovní obrat „využívat čas efektivně“ pokud jde o hru s dítětem, je fakt zvláštní. Vždyť vůbec nevíš, co se učí tím, že schovával kočce někam míčky.
Syna v roce hračky taky nebraly. Ještě ve třech se nejradši rýpal klackem v bahně. Teď je mu 5, staví si sám lego pro osmileté apod. Efektivně využitý čas na hru mu očividně nechybí.
@stinga píše: Více
Přesně tak. Každý moje vaření je doprovazeno opičí drahou v podobě hrnců, misek a dalších krámu na zemi. A celkově mi prostě pomáhá doma a to ho bavi fakt nejvíc, prádlo do pračky, susicky, myčka, pořád něco otira. Dokud bylo venku teplo, vytahala jsem mu nějaké zahradní hračky po starším. Jak jsem je na tu zahradu dala, tak zůstaly, protože hromada kačírku a klacky. Je vidět ten rozdíl mezi dětmi. Soused má o měsíc staršího vnuka. Ten v létě vydržel v klidu s maminkou na dece, prostě seděli a hráli si spolu. Já za tu dobu stokrát oblitala celou zahradu, moje batole razí heslo „hlavně se nezastavit!“
@KáťaKašpi píše: Více
To mame doma ted
syn shledl pred svatkama jedno metalove video a od te doby ma metalovou fazi. Misto koled jsme pod stromeckem bubnovali a trasli hlavami (vsichni jsme celkem dost vlasati…) ![]()
@citlivaduse tak jsem rada, ze je nas takovych „litacich“ rodicu vice
mame na zahrade mini jezirko, asi 50cm hluboke, aktualne zmrzle, ale kazda hracka skoncila v nem. Ma malou plastovou sekacku, pravidelne seka s manzelem, vydrzi za nim jezdit klidne pulhodiny vkuse, to tak jedine. Jinak leze po zebriku na pudu, taha se s malym koleckem a hazi do nej klacky, lovi venkovni kocku, presazuje zeleninu, striha kere, ale sedet chvilku v klidu? Ani omylem. A plati to takto taky od malinka, co se naucil chodit… Co me jedine trosku mrzi, ze ani minulou sezonu ani tuto sezonu neocenil snih. Je to bile, je to studene a mokre, a vy to na me hazete, neeee to je jedina vec, u ktere stuhne a prestane litat a zahrada je najednou jeho nepritel. Co me dorazilo bylo, kdyz si sel pro malou lopatu na snih a prosel zahradou vylucne pesinkou, kterou si tam tou lopatkou udelal..
tak snad pristi rok no ![]()
@Dea.Centaurea
u nás to jede taky, malej má rád Rammstein a ségra mu pouští system of a Down a když má něžnou chvilku, snese Loleta popleta, sanitka, popelář
, je mu 20 měsíců a ten jeho tanec je k sežrání
![]()