Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, jdu pro radu nebo se spíš asi vypovídat. Dcera mi odmítá spát odpoledne. Ráno vstava 6-7 po desáté je protivná a jde znovu spinkat, usne krásné během chvilky.Spi cca 30 min -1,45h. Kolem třetí je unavená, protivná jdu ji dat spinkat. Vždy usnula na 45 min a poslední týden neskutečný rev, chce se jí spát, ale prostě nezabere a je vzhůru až do půl osmé, kdy jde spinkat. To usíná taky celkem dobře. Myslela jsem, že ji teda posunu ranní spánek po o, ale ona to nevydrží, po desáté je šílené unavená. Když spí ráno těch 30 min tak pak už prostě nespi do večera a to mi přijde sakra málo na roční. V noci se často budí s šíleným brekem. Vždy šel utišit, dala jsem dudlík a spala dál. Teď brečí i s dudlíkem. Vím, že tohle můžou být zuby. Ale jak je možné, že ráno i večer usne relativně dobře a odpoledne takové hysteraky?
Tak já nevim, ale mně přijde normální, aby mělo roční dítě jeden spánek ![]()
To bude přechod na jeden spánek. Postupně posunuje ten dopolední třeba o 10 min, půl hodiny až se dostanete k obědu. Někdy ještě bude spát odpo, někdy ne ![]()
Já přechod řešila vždy tak, že jsem cca v čase toho spánku, o který přicházela, naložila do kočárku/nosítka a šla na vycházku. Buď usnula nebo pokud neusnula, dala jsem o něco dříve večerku. Přechod na jeden spánek byl nejdelší, asi měsíc a půl, pak si to sedlo..
@Pavlas.1991 To buď ráda že spí aspoň jednou… má první dcera spala přes den od půl roku ojediněle…a u druhého to jsou zatím 4 spánky po 30min-2hod ![]()
Dcera v roce spí někdy jednou, někdy i 3× (po 30 min až hodině) za den. Záleží na průběhu dne.
Jinak nemá úplně pevný režim a spíš se řídím podle ní, jak potřebuje spát.:)
Taky jsem si říkala, že to bude přechod na jeden spánek. I jsem to zkoušela, dávat ji spát dopo později, no byl to horor 😁 spala jen půl hodiny, dlouho než usnula… Tak jsem ji zase začala dávat po té desáté, protože mi přišlo málo, aby spala za celý den jen 30 min. No musím to nějak vydržet a spánek tedy pomalu posunovat po obědě. Někdy chce spát už v půl desáté, tak mi přišlo moc dlouho, dát jí spát třeba až v půl 12, každopádně děkuji za názory, že to bude asi přechod na jeden ![]()
@Pavlas.1991 píše:
Ahoj holky, jdu pro radu nebo se spíš asi vypovídat. Dcera mi odmítá spát odpoledne. Ráno vstava 6-7 po desáté je protivná a jde znovu spinkat, usne krásné během chvilky.Spi cca 30 min -1,45h. Kolem třetí je unavená, protivná jdu ji dat spinkat. Vždy usnula na 45 min a poslední týden neskutečný rev, chce se jí spát, ale prostě nezabere a je vzhůru až do půl osmé, kdy jde spinkat. To usíná taky celkem dobře. Myslela jsem, že ji teda posunu ranní spánek po o, ale ona to nevydrží, po desáté je šílené unavená. Když spí ráno těch 30 min tak pak už prostě nespi do večera a to mi přijde sakra málo na roční. V noci se často budí s šíleným brekem. Vždy šel utišit, dala jsem dudlík a spala dál. Teď brečí i s dudlíkem. Vím, že tohle můžou být zuby. Ale jak je možné, že ráno i večer usne relativně dobře a odpoledne takové hysteraky?
Ahoj
náš chlapeček (17 měsíců) má teda nejčastěji také dva denní spánky. Zatím nám to tak vyhovuje víc, že má dva kratší spanky než jeden dlouhej. Ale přizpůsobujeme to aktuální situaci není to tak, že by každý den usínal a vstával na minutu stejně. Držím se toho, že je mezi denními spanky vzhůru něco přes 3 hodiny. Například probudí se ráno 7:30, tak jde do postele kolem 10:45 plus mínus. Spí tak tu hodinku a půl někdy míň. To je tak do 12:15, takže po té 15 hodině jde ještě chvíli spát. Obvykle tak do 16:30. Večer jde pak spát kolem 20 hodiny. Někdy je ale den, kdy si ráno pospí déle, třeba do 9 a to pak ten dopolední vynecháme a jde spát až odpoledne. Tohle se nám osvědčilo nejlépe. Nějaké buzení a dávání spát striktně ve stejný čas nebo každý den jen jednou u nás zatím nefunguje. Vždycky byl pak rozladěný a protivný.
Ale ten dětský spánek je hodně proměnlivý. Co fungovalo do teď za čas fungovat nemusí a každé dítě je jiné a vyhovuje mu něco jiného. Tak zkus vychytat po jaké době je unavená, nějak jí to nastavit, aby měla ty délky kdy je vzhůru podobně dlouhé. Aby třeba ráno jsi jí nedala spát už po 2 hodinách co je vzhůru a pak neměla X hodin až do večera kdy bude vzhůru.
Moje dítě od roku nespalo přes den vůbec. Buď ráda aspoň za jeden spánek. Taky byla protivná, ale prostě nespala. Večer šla spát kolem 7.
@Pavlas.1991 píše:
Taky jsem si říkala, že to bude přechod na jeden spánek. I jsem to zkoušela, dávat ji spát dopo později, no byl to horor 😁 spala jen půl hodiny, dlouho než usnula… Tak jsem ji zase začala dávat po té desáté, protože mi přišlo málo, aby spala za celý den jen 30 min. No musím to nějak vydržet a spánek tedy pomalu posunovat po obědě. Někdy chce spát už v půl desáté, tak mi přišlo moc dlouho, dát jí spát třeba až v půl 12, každopádně děkuji za názory, že to bude asi přechod na jeden
Vis co, vubec se nemusis stresovat poctem spanku, kdy, v kolik, to je na hlavu.
Proste ji davej spat, kdyz bude zrala na spani. Jedno v kolik, jedno kolikrat.
Treba se tim vam obema ulevi a bude to cele vic na pohodu.
Co bych za to dala🙂 me dite..bude mu 17 mesicu se jen bud nezastavi, anebo breci.Od narozeni pres den nespi vubec. Proste vubec.Od doktoru nikdy zadna rada. Vysledek je zdravy.Od 10.mesice nemusim uspavat a nekrici nonstop i v noci…usne ve 20 hod.spi dve hodiny a pak kazdych 30 min breci.Dala bych cokolik za hodinu klidu..uzivej si toho
![]()
@Maritka píše:
Co bych za to dala🙂 me dite..bude mu 17 mesicu se jen bud nezastavi, anebo breci.Od narozeni pres den nespi vubec. Proste vubec.Od doktoru nikdy zadna rada. Vysledek je zdravy.Od 10.mesice nemusim uspavat a nekrici nonstop i v noci…usne ve 20 hod.spi dve hodiny a pak kazdych 30 min breci.Dala bych cokolik za hodinu klidu..uzivej si toho![]()
Mela jsem to podobne u starsi… do 10 mesicu spala pres den 2× 20-30 minut, usinani v 10 vecer, vstavani v 5 a buzeni co pul hodiny od pulnoci… v 10 mesicich zacala spat 1× za den tak hodinku, ale uz odpoledne a od 16-17 mesicu nespala vubec… mladsi zase do 2,5 let se budila 10 x za noc a prvni celou prospala ve 4 letech, od 18 mesicu take pres den nespala… vstavani bez spanku pres den okolo 6 usinani starsi v 10, mladsi ve 8, ale beda jak usly treba jen na 10 minut v aute, tak vecerka tak v 11 ![]()
@Aglája75 tak koukam ze nejsem sama…ach jo porad cekam kdy to nespani, rvani a hyperaktivita skonci..pokud to nekdy skonci
@Velo píše:
Tak já nevim, ale mně přijde normální, aby mělo roční dítě jeden spánek
To mi teda přijde v roce sakra brzo, všechny moje děti přecházely ze dvou spánků na jeden až kolem roka a půl. ![]()