Rodičák a dovolená
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičák a dovolená
Ahoj holky,na začátku února mi skončila mateřská a začal rodičák.A chci se zeptat jestli můžu jakoby nastoupit dovolenou když chci aby mi jí v práci proplatili.Jde mi o to jestli nebude nějaký průšvih z toho že mám dovolenou a zároveň jsem na rodičáku.No já nevim jak jinak to napsat, aby to bylo pochopitelnější ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Marky, já to pochopila tak, že po skončení PPM hned vybíráš dovolenou a zároveň jsi na rodičovské, průšvih by to být neměl, já mám za to, že se to tak dělá
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
27.2. mi končila mateřská a od 1.3. začíná rodičák (28.2. od sociálky nic) a toho 28.2. jsem nastoupila na dovolenou. Ale musí navazovat neprodleně po ukončení mateřský, jinak se ti to krátí. Takhle mi to vysvětlila z personálního, musela jsem si podat písemnou žádost. S rodičákem se to prý nepere, takže máš nárok na oba příjmy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak píše Veruš, o dovolenou musíš žádat po porodu, jak jsi ještě na mateřské. Po skončení meteřské nastoupíš hned rodičák a ty první dny vybíráš i tu dovolenou. Takhle mi to vysvětlila účetní a je to v pořádku, dělá se to tak, bereš pak za ty dny jako by dvoje peníze, rodičák i za dovolenou. Ale nevím zda už tedy není pozdě, jak to je když už na tom rodičáku jsi
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tejchi píše:
Jak píše Veruš, o dovolenou musíš žádat po porodu, jak jsi ještě na mateřské. Po skončení meteřské nastoupíš hned rodičák a ty první dny vybíráš i tu dovolenou. Takhle mi to vysvětlila účetní a je to v pořádku, dělá se to tak, bereš pak za ty dny jako by dvoje peníze, rodičák i za dovolenou. Ale nevím zda už tedy není pozdě, jak to je když už na tom rodičáku jsi![]()
Já o tom právě nevěděla a volala mi sama účetní
, ale musí to být neprodleně a pak máš nárok i na letošní celou nekrácenou, pokud si vzpomeneš později, tak se krátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jak se už psalo výše. po skončení mateřské dovolené, kdy bereš peněžitou podporu v mateřství, nastoupíš u zaměstnavatele na klasickou dovolenou a současně od sociální dostaneš rodičovský příspěvek. po vyčerpání dovolené u zaměstnavatele nastupuješ na rodičovskou dovolenou, která je do určitého věku dítěte. a délka letošní dovolené se počítá podle „odpracovaných“ dní v letošním roce. tedy pokud jsi na mateřské byla více jak 60 (nejsem si jistá číslem, ale přesně to bude vědět vaše účetní) dní, tak máš nárok na celou letošní dovolenou. mě třeba díky neschopence zbyla i dovolená z loňska, takže budu u zaměstnavatele čerpat skoro 2 měsíce dovolené než mi naskočí rodičovská dovolená. jinak rodičovská dávka není vázána na zaměstnavatele, ale na to, jestli pečuješ o dítě. takže to nemá vliv na to, jestli čerpáš od zaměstnavatele dovolenou (tedy dostaneš ji proplacenou).
no, doufám, že jsem to moc nezamotala
je potřeba rozlišovat rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele a rodičovský příspěvek od státu na péči o dítě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to tak, jak pisi holky. Dovcu muzes vybrat zaroven s RP.
Zajdi nebo zavolej si do prace - pokud mate aspon trosku rozumnou ucetni, tak se nejak domluvite.
Drzim palec!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
MarkyM píše:
Ahoj holky,na začátku února mi skončila mateřská a začal rodičák.A chci se zeptat jestli můžu jakoby nastoupit dovolenou když chci aby mi jí v práci proplatili.Jde mi o to jestli nebude nějaký průšvih z toho že mám dovolenou a zároveň jsem na rodičáku.No já nevim jak jinak to napsat, aby to bylo pochopitelnější
Ahoj, nebyla jsi na mateřské v roce 2011 těch povinných 60 dnů. Je možné, že nemáš nárok vůbec. Nebo máš nárok jen na poměrnou část. Samotnou by mě to zajímalo, jak to je. Snad se ozve někdo, kdo ví.
- Citovat
- Upravit
JaSe píše:MarkyM píše:Ahoj, nebyla jsi na mateřské v roce 2011 těch povinných 60 dnů. Je možné, že nemáš nárok vůbec. Nebo máš nárok jen na poměrnou část. Samotnou by mě to zajímalo, jak to je. Snad se ozve někdo, kdo ví.
Ahoj holky,na začátku února mi skončila mateřská a začal rodičák.A chci se zeptat jestli můžu jakoby nastoupit dovolenou když chci aby mi jí v práci proplatili.Jde mi o to jestli nebude nějaký průšvih z toho že mám dovolenou a zároveň jsem na rodičáku.No já nevim jak jinak to napsat, aby to bylo pochopitelnější
Pokud bylo mateřskou „odpracováno“ alespoň 21 pracovních dní, tak je nárok na 1/12 dovolené, za 42 dní 2/12…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem to měla v lednu taky tak. Skončila mi MD a pak jsem si u zaměstnavatele vybírala 15 dní dovolené z loňska, kterou mi teď v únoru zaplatili. Musela jsem si písemně požádat (sepisovaly jsme to s paní na osobním). S rodičákem to nemá vůbec nic společného. Já beru RP a ještě chodím na 0,3 úvazek do práce a na sociálce je to vůbec nezajímalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky moc děkuju,o to mi šlo jestli můžu být jakoby na dovolené a zároveň na rodičáku.Účetní mi to prý napíše že jsem začala dovolenou hned po skončení mateřský.já se právě bála,aby nebylo zle že jsem na dovče a přitom beru rodičák.Tak děkuji všem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobry den jsem tu nova
a jelikoz sice uz jedno ditko mam ale 7 lete ale stejne porad tapu. Vcera jsme s manzelem zjistily ze cekame miminko
mam tedy dotaz zda by mi nekdo mohl poradit jak to bude u mne s materskou a rodicakem je v tom problem ten ze jsem momentalne na uradu prace od prosince, dostala jsem totiz vypoved pro nadbytecnost s tim ze jsem dostala 3 mesicni odstupne tudiz to byla posledni vyplata pocitana i na ten prosinec 2011 uz 2 mesice jsem tedy na uradu prace a bohuzel se v tech jejich propoctech nejak nevyznam jestli by mi nekdo mohl poradit jak to vlastne se bude pocitat mne jestli se mi do toho to odstupne pocita nebo ne ????? moc moc moc dekuji za rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, pokud už nikam do práce nenastoupíš, tak na mateřskou nebudeš mít nárok a měla bys hned od porodu rodičák. A pokud je manžel zaměstnaný a bude k datu porodu dítka, tak si na základě toho, že jemu nárok na PPM vznikne budeš moct zvolit jak vysoký rodičák chceš pobírat (maximum je 11500,–) a budeš ho brát dokud nevyčerpáš 220 000,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha takze jestli jsem to dobre pochopila to odstupne se do toho nepocita takze jako bych ho nedostala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
omlouvam se ale stejne tomu nejak nerozumim kdyz mi doktor nedovoli nastoupit do nejake prace a pochybuji ze se nejaka najde ze prijdu „Dobry den jsem tehotna a potrebovala bych nastoupit do porodu do prace“ Ha Ha zrejme se mnou vybehnou ja sice pred tou vypovedi odpracovala 3 roky zkoncila jsem koncem zari pak mi bezelo 3 mesicni odstupne coz je do prosince v prosinci jsem se hlasila na urad prace kde jsem do ted noooo pokud neni zadna sance na nejaky prijem do rodicovske tak nevim nevim jak to bude s penezi teda
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit