Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bigmac1 píše:
@JancaS84 jasně, to mi mohlo dojít😀 díky moc ☺️
Jasný. Ono když se v tom někdo nepohybuje tak to nemusí vědět. Ale je dobrý si zjistit všechny informace ať pak člověk o něco nepřijde. Na mateřské každá koruna dobrá.
@Bigmac1 píše:
@nozu a kde se o řádnou dovolenou žáda a jak? To slyším poprvé
Kontaktuj osobu, co dělá v práci účetnictví a zeptej se, jestli a na kolik dní máš nárok na řádnou dovolenou. Potom zaměstnavateli zašleš žádost od-do na tuhle dovolenou a od následujícího dne další žádost o rodičovskou dovolenou. Ta je nejvýš do 3 let věku, ale kdybys tak měla zažádáno a chtěla nastoupit dřív, tak by myslím měl zaměstnavatel vyhovět. O rodičovský příspěvek se žádalo na OSSZ, ale možná to teď půjde i elektronicky, ty jo taky bych si to zase měla zjistit.
Rodičovský příspěvek můžeš pobírat od ukončení mateřské a dostaneš souběžně rodičák a peníze za dovolenou. Nebo ten RP můžeš začít pobírat až po vyčerpání dovolené, od nového měsíce nebo jak budeš chtít. Balíček 300 tisíc si rozpočítej podle toho, kolik měsíců jej chceš pobírat a v průběhu tu čátku můžeš změnit, kdybys příspěvek chtěla protáhnout nebo urychlit její vyčerpání.
@Petule030 děkuji za krásnou odpověď😁 a ještě se zeptám kolik ta dovolená je? Resp. Na jak dlouhou řádnou dovolenou máš nárok? 😊
@Bigmac1 píše:
@nozu a kde se o řádnou dovolenou žáda a jak? To slyším poprvé
v zamestnani. Muzes napsat mail, ze zadas o radnou dovolenou navazujici na materskou dovolenou a pote o rodicovskou dovolenou navazujici na radnou dovolenou
@matkabagristy jasně rozumím
a ta dovča je jak dlouhá? Ta o kterou si můžeš zažádat mezi MD a RD?
(Holky, ještě že tu jste 😀 🍀)
@Bigmac1 píše:
@Petule030 děkuji za krásnou odpověď😁 a ještě se zeptám kolik ta dovolená je? Resp. Na jak dlouhou řádnou dovolenou máš nárok? 😊
To ti sdělí právě účetní, na kolik dní dovolené máš nárok. A zaplacené to máš jako když normálně čerpáš dovolenou, prostě podle toho, jakou máš normálně výplatu.
@Bigmac1 píše:
@matkabagristy jasně rozumíma ta dovča je jak dlouhá? Ta o kterou si můžeš zažádat mezi MD a RD?
(Holky, ještě že tu jste 😀 🍀)
to my tady nemuzeme vedet, to vi ucetni ve tve praci
@matkabagristy jasně, me zajimalo pokud je to nejak dane u vsech nebo kazdy to ma jinak ![]()
Vůbec nemusíš psát počet dnů do žádosti, ale stačí napsat, že po skončení mateřské dovolené žádáš o čerpání řádné dovolené a následně budeš čerpat rodičovskou dovolenou do věku X dítěte. Na kolikdní dovolené máš nárok ti tady nikdo nepovíme, protože netušíme jaký máš roční počet dní dovolené, kolik jsi už vyčerpala a od kdy do kdy jsi na mateřské.
@Bigmac1 píše:
@matkabagristy jasně, me zajimalo pokud je to nejak dane u vsech nebo kazdy to ma jinak
kazdy to ma jinak
@Maggdallena píše:
Vůbec nemusíš psát počet dnů do žádosti, ale stačí napsat, že po skončení mateřské dovolené žádáš o čerpání řádné dovolené a následně budeš čerpat rodičovskou dovolenou do věku X dítěte.Na kolikdní dovolené máš nárok ti tady nikdo nepovíme, protože netušíme jaký máš roční počet dní dovolené, kolik jsi už vyčerpala a od kdy do kdy jsi na mateřské dovolené.
Tak to jsem třeba nevěděla. Naše účetní mi poslala šablony dvou žádostí, o řádnou dovolenou a potom o rodičovskou a tam jsem právě vyplňovala ta data podle dní dovolené.
@Petule030 píše:
Tak to jsem třeba nevěděla. Naše účetní mi poslala šablony dvou žádostí, o řádnou dovolenou a potom o rodičovskou a tam jsem právě vyplňovala ta data podle dní dovolené.
U nás v práci také chtěli datumy. Ono záleží na tom, jak to má který zaměstnavatel nastavené.
Já nahlásila - od tehdy a tehdy budu čerpat řádnou dovolenou.