Rodičovský příspěvek 2012

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Raďulle
10.6.11 19:05
Cappy píše:
mag píše:
Raďulle píše:
to jsou takový hovada, jen brát, nikomu nepomůžou jen tak max. sobě… :pocitac:
Proč myslíš? Můžeš být doma kratší dobu a vyčerpat víc.
Mám stejný názor. Nemůže tě nikdo nutit být doma přesně 3 roky a brát o 500 míň :nevim:

no podle tohoto:
http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…
je to tak že ti co jdou na 3 letou jsou na tom ztrátní
a navíc ti co dělali za minimálku, 8 000 kč budou moct měsíčně vzít jen 5600 kč… což je těch jejich 70 % a třeba já jsem na rizikovém, tudíž jsem doma na nemocenské, a jestli se to bude počítat i z té nemocenské tak bohužél se asi budu muset jít pást…

Příspěvek upraven 10.06.11 v 19:14

• Citovat
  • Upravit
6093
10.6.11 19:12
Raďulle píše:
Cappy píše:
mag píše:
Raďulle píše:
Mám stejný názor. Nemůže tě nikdo nutit být doma přesně 3 roky a brát o 500 míň :nevim:
no podle tohoto:

No jo, ale nikdo nikoho nenutí, že MUSÍ zůstat doma 3 roky za míň peněz. Žena může být doma třeba jen 2,5 roku - za víc peněz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Raďulle
10.6.11 19:15
Cappy píše:
Raďulle píše:
Cappy píše:
mag píše:
Raďulle píše:
no podle tohoto:
No jo, ale nikdo nikoho nenutí, že MUSÍ zůstat doma 3 roky za míň peněz. Žena může být doma třeba jen 2,5 roku - za víc peněz

bohužél bydlím v kraji kde všichni dělají za minimální mzdy, tudíž vyšší brát nemůžu, když se dá měsícně brát jen 70%

• Citovat
  • Upravit
mag
12870
10.6.11 19:24

Nevím, kde jsi k té částce došla, tady máš citaci ze zákona. za prvé lze vypočítat z platu otce dítěte, za druhé nebudeš dostávat vyměřenou dávku, ale kdyš splní, co je v odst. 3, což nemůže být problém, můžeš volit i víc než 7600 měsíčně.

„§ 30
Podmínky nároku na rodičovský příspěvek a jeho výše

(1) Rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, má nárok na rodičovský příspěvek nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte, a to nejdéle do doby, kdy byla na rodičovském příspěvku vyplacena z důvodu péče o totéž nejmladší dítě v rodině celková částka 220 000 Kč, není-li dále stanoveno jinak.

(2) Pro stanovení nároku a výše rodičovského příspěvku podle odstavců 3 a 4 je rozhodující výše denního vyměřovacího základu pro stanovení peněžité pomoci v mateřství nebo nemocenského v souvislosti s porodem nebo převzetím dítěte podle zákona o nemocenském pojištění.

(3) Rodič může volit výši rodičovského příspěvku, jestliže lze aspoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 7 600 Kč až do částky 11 500 Kč měsíčně, s tím, že zvolená výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu. V případě, že u každého z rodičů lze stanovit ke dni narození dítěte uvedený vyměřovací základ podle věty první, vychází se při stanovení výše rodičovského příspěvku z toho vyměřovacího základu, který je vyšší.

(4) Rodič může volit výši rodičovského příspěvku až do částky 7 600 Kč měsíčně, jestliže
a) lze alespoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce nepřevyšující 7 600 Kč,
b) ke dni narození nejmladšího dítěte, které zakládá nárok na rodičovský příspěvek, jen proto, že v průběhu pobírání rodičovského příspěvku poskytovaného z důvodu péče o dříve narozené dítě v rodině uplynula podpůrčí doba pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství a nárok na rodičovský příspěvek na nejmladší dítě v rodině vzniká bezprostředně po nároku na rodičovský příspěvek náležející na starší dítě;
odstavec 3 věta druhá platí i zde.

(5) Nelze-li stanovit žádnému z rodičů v rodině k datu narození nejmladšího dítěte v rodině denní vyměřovací základ podle odstavců 3 a 4, náleží rodičovský příspěvek ve výši 7 600 Kč měsíčně do konce devátého měsíce věku nejmladšího dítěte a od desátého měsíce věku ve výši 3 800 Kč měsíčně do 4 let věku dítěte.

(6) Dojde-li v rodině ke změně osob, které jsou pro stanovení výše rodičovského příspěvku posuzovány jako rodiče, a v souvislosti s tím
a) dojde ke změně výše vyměřovacího základu podle odstavce 3 nebo 4, nebo
b) dojde k takové změně, že lze rodičovský příspěvek stanovený podle odstavce 4 stanovit podle odstavce 3,
stanoví se rodičovský příspěvek podle nově splněných podmínek, a to od kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž ke změně podmínek došlo.

(7) Volbu výše rodičovského příspěvku je oprávněn provést jen rodič, který uplatnil nárok na rodičovský příspěvek. Volbu výše rodičovského příspěvku lze měnit, nejdříve však po uplynutí tří celých kalendářních měsíců po sobě jdoucích, po které byl rodičovský příspěvek vyplácen, a to i v případě, že došlo u rodičovského příspěvku ke změně oprávněné osoby nebo ke změně podle odstavce 5. Volbu výše rodičovského příspěvku nelze provést zpětně. Volba výše rodičovského příspěvku se provádí na základě písemné žádosti oprávněné osoby, která se podává u krajské pobočky Úřadu práce, která o rodičovském příspěvku rozhoduje.

(8) Jestliže po odpočtu všech vyplacených částek rodičovského příspěvku od celkové částky 220 000 Kč zbývá částka, která je nižší než částka, která byla naposledy na rodičovském příspěvku vyplacena, vyplatí se tento rozdíl ve splátce rodičovského příspěvku náležejícího za poslední kalendářní měsíc.“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
10.6.11 20:08
Raďulle píše:
Cappy píše:
mag píše:
Raďulle píše:

no podle tohoto:
a navíc ti co dělali za minimálku, 8 000 kč budou moct měsíčně vzít jen 5600 kč… což je těch jejich 70 % a třeba já jsem na rizikovém, tudíž jsem doma na nemocenské, a jestli se to bude počítat i z té nemocenské tak bohužél se asi budu muset jít pást…

Příspěvek upraven 10.06.11 v 19:14

Ja jsem od zacatku tehu taky doma tak sem na to zvedava jak to bude, vudec se v tom nevyznam. ale snad neschopenku nezapocitaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
10.6.11 20:10
Cappy píše:
Raďulle píše:
Cappy píše:
mag píše:
Raďulle píše:
no podle tohoto:
No jo, ale nikdo nikoho nenutí, že MUSÍ zůstat doma 3 roky za míň peněz. Žena může být doma třeba jen 2,5 roku - za víc peněz

to je sice hezky, ale co pak kdyz nevezmou dite do skolky?? bejt pak do tri let zadarmo doma???? u nas jsou skolky nabouchany k prasknuti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
10.6.11 20:12
Ivet23 píše:
Cappy píše:
Raďulle píše:
Cappy píše:
mag píše:
Raďulle píše:
no podle tohoto:
to je sice hezky, ale co pak kdyz nevezmou dite do skolky?? bejt pak do tri let zadarmo doma???? u nas jsou skolky nabouchany k prasknuti.

S tím jde ruku v ruce druhý zákon, který umožňuje lehčí zakládání školek, sousedské hlídání a zvýhodnění firemních školek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
10.6.11 20:19

jestli jsem to dobre pochopila, bude i nadale moznost prepsat RP na otce ditete a pak zpet na matku??

skoncila mi smlouva a pokud bych otehotnela, nemam narok na PPM, tak bych to resila prevedenim RP na tatinka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
10.6.11 20:23
Hanulka82 píše:
jestli jsem to dobre pochopila, bude i nadale moznost prepsat RP na otce ditete a pak zpet na matku??skoncila mi smlouva a pokud bych otehotnela, nemam narok na PPM, tak bych to resila prevedenim RP na tatinka…

To nebudeš muset, prostě se bude vycházet z příjmu jednoho rodiče, pokud si to vykládám správně, takže tahle formalita odpadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Raďulle
10.6.11 20:24

aha takže článek jsem blbě pochopila :oops: ale stejně z toho zákona nejsem o moc chytřejší, asi se poradím s účetní, ta bude mít přehled… :think:

• Citovat
  • Upravit
1421
10.6.11 20:25
mag píše:
Ivet23 píše:
Cappy píše:
Raďulle píše:
Cappy píše:
mag píše:
Raďulle píše:
no podle tohoto:
S tím jde ruku v ruce druhý zákon, který umožňuje lehčí zakládání školek, sousedské hlídání a zvýhodnění firemních školek.

No tak s tim bych u nas ve meste nepocitala. jediny co byli schopny tu udelat byla soukroma skolka za 7500kc mesicne!!! nema nam absolutne kdo hlidat :cry: ale snad se to nejak vyresi!!! ale ty poslanci jsou neskutecny svinaci :cert: :cert: je mi znich :poblion: a jak tu nekdo psal, ze to na 3lete variante dela o CCA 5OOkc min, je to tak?? sem na tohle fakt leva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Raďulle
10.6.11 20:26
mag píše:
Hanulka82 píše:
jestli jsem to dobre pochopila, bude i nadale moznost prepsat RP na otce ditete a pak zpet na matku??skoncila mi smlouva a pokud bych otehotnela, nemam narok na PPM, tak bych to resila prevedenim RP na tatinka…
To nebudeš muset, prostě se bude vycházet z příjmu jednoho rodiče, pokud si to vykládám správně, takže tahle formalita odpadne.

no takto jsem to taky pochopila.....

• Citovat
  • Upravit
9556
10.6.11 20:27
Ivet23 píše:
mag píše:
Ivet23 píše:
Cappy píše:
Raďulle píše:
Cappy píše:
mag píše:
Raďulle píše:
no podle tohoto:
No tak s tim bych u nas ve meste nepocitala. jediny co byli schopny tu udelat byla soukroma skolka za 7500kc mesicne!!! nema nam absolutne kdo hlidat :cry: ale snad se to nejak vyresi!!! ale ty poslanci jsou neskutecny svinaci :cert: :cert: je mi znich :poblion: a jak tu nekdo psal, ze to na 3lete variante dela o CCA 5OOkc min, je to tak?? sem na tohle fakt leva.

ano ma to delat nejakych 7100,– , jen jsem zaslechla v TV, ze snad poslanci VV s tim nesouhlasi…ale oni se urcite nechaji ukecat, jen aby si udrzeli svoje koryta :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Raďulle
10.6.11 20:28
No tak s tim bych u nas ve meste nepocitala. jediny co byli schopny tu udelat byla soukroma skolka za 7500kc mesicne!!! nema nam absolutne kdo hlidat :cry: ale snad se to nejak vyresi!!! ale ty poslanci jsou neskutecny svinaci :cert: :cert: je mi znich :poblion: a jak tu nekdo psal, ze to na 3lete variante dela o CCA 5OOkc min, je to tak?? sem na tohle fakt leva.

no na celkové výši to dělá 16 tis. kč. Předtím to bylo celkem 236 000 a po novému to bude jen 220 000 Kč celkem za celou rodičovskou…

• Citovat
  • Upravit
9556
10.6.11 20:28
Raďulle píše:
mag píše:
Hanulka82 píše:
no takto jsem to taky pochopila.....

to bybylo super :palec: zkusime se popta na socialce, ale predpokladam, ze tam nebude nikdo nic vedet :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat