Rodičovský příspěvek??
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
rodičovský příspěvek??
Ahojky maminy, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, zda mám nárok na nějaké penízky i v případě, že jsem ukončila kvůli těhotenství SŠ v maturitnim ročníku.. Tudíž nejsem ani absolvent. Miminko se mi má narodit 1.8.10. jestli mám nárok můžete mi poradit kam se obrátit a co všechno budu potřebovat na doložení..:o) děkuji za každou odpověď Terka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj na rodičák nárok máš, bohužel ne na mateřskou a taky nemáš možnost zvolit si délku rodičáku. Automaticky budeš brát čtyřletý rodičák. Máš samozřejmě nárok i na porodné. O oboje se žádá po narození miminka na příslušné sociálce.
Tady k tomu najdeš informace a jsou tam i formuláře, které si můžeš vytisknout.
http://portal.mpsv.cz/…covsky_prisp
Na sociálce se pak předkládají vyplněné formuláře, rodný list miminka, tvůj občanský průkaz. Může to za tebe i někdo vyřídit abys nemusela na úřad.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jojo tak to je super, diky moc… ja porad hledala na netu a nemohla jsem nic najit..:o)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lumpi1 píše:
Ale dostaneš na prodlouženém rodičáku jen 3600,–
7600,– do 21 měsíců a pak 3800,– do 4 let věku, takže v globále dostaneš přibližně stejně jako při ostatních variantách
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:Lumpi1 píše:7600,– do 21 měsíců a pak 3800,– do 4 let věku, takže v globále dostaneš přibližně stejně jako při ostatních variantách
Ale dostaneš na prodlouženém rodičáku jen 3600,–
Aha tak to jsem nevěděla, ale nakonec jsem pátrala v zákoníku, takže díky tomu, že si platím nemocenské (ale teprve od října) tak mám nárok na nemocenskou z důvodu porodu a díky tomu si už můžu vybrat, jestli půjdu na mateřskou na 3 nebo 4 roky. Ale na ty dva roky jít nemůžu, což jsem ani nechtěla. Abych měla nárok na tu nemocenskou, musím si platit tu nemocenskou min. 3 měsíce před tím, než na nemocenskou nastoupím. A ta nemocenská se pobírá 6 týdnů před plánovaným porodem až do 6ti týdnů po porodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jojo, to máš, na výběr 3 letého RP stačí i nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem, ale je otázkou, zda pro tebe není výhodnější ta na 4 roky, pokud už další dítko neplánuješ, protože po celou dobu pobírání RP nemusíš jako OSVČ platit minimální zálohy na sociální a zdravotní, ale platíš pouze podle výdělku. Ale zase ty penízky za RP jsou rozložené do delší doby a jestli si stejně vyděláš víc, než na minimální zálohy, tak to taky člověk nevyužije.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
Jojo, to máš, na výběr 3 letého RP stačí i nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem, ale je otázkou, zda pro tebe není výhodnější ta na 4 roky, pokud už další dítko neplánuješ, protože po celou dobu pobírání RP nemusíš jako OSVČ platit minimální zálohy na sociální a zdravotní, ale platíš pouze podle výdělku. Ale zase ty penízky za RP jsou rozložené do delší doby a jestli si stejně vyděláš víc, než na minimální zálohy, tak to taky člověk nevyužije.
Jo?? Já jsem četla, že to musím platit, podle toho, jak mi to vyměřili v minulém období??? No ještě si to musím zjistiti. Mc děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, teoreticky jo, ale dá se to nahlásit a nechat si je snížit nebo úplně zrušit… že se budeš primárně věnovat mimču a nevydělávat. Podstatné je, že tam není ani to minimum pro hlavní činnost, tedy těch 1601,– na zdravotní a 1730,– nebo kolik to je na sociální.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit