Podpora - konec RP a půjde na ÚP?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1713
1.6.10 15:28

Podpora

Dobrý den všem!
Jen velmi nerada zakládám novou diskusi, ale prohledala jsem pečlivě první 3 strany v rubrice finance a nenašla jsem.
Nevíte někdo, jak je to s podporou v nezaměstnanosti, když kamarádka má v březnu konec RP a půjde na ÚP?
Manžel jí přinese měsíčně domů 30 tisíc.
Děti mají dvě - prvňáka a nyní tříletou. Školku nedostali, tak chápu to správně, že bude kamarádka od dubna do dalšího září, když snad školka bude, bez peněz? Hlídání nemají, tak do práce nemůže, vezme ji tedy úřad práce do evidence?
Děkuji, nějak tomu nerozumím, jak to teď bude a ona ještě míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101531
1.6.10 16:31

No, pokud se nic nezmění,tak by měla nárok po dobu 5 měsíců na podporu v nezaměstnanosti, pokud by ještě po RD nastoupila do práce, tak se počítá z platu, jinak je to cca 3000,– na začátku a pak cca 2500,– Po těch 5 měsících již nárok na podporu není a s příjmem manžela nebudou mít nárok ani na žádné sociální dávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
1.6.10 17:57

A pokud odmítne z pohledu ÚP vhodné zaměstnání, vyřadí ji z evidence na půl roku. Podle „předpisů“ je nezajímá, že nemá hlídání - když se hlásí na úřad práce, chce pracovat.
Ale zas je fakt, že úředníci taky mají trochu pochopení a nebudou jí nutit práci na tři směny 60km daleko, že.
Jen je dobré to vědět, ostatně oni ji na to stejně upozorní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
1.6.10 19:01

Jak už se psalo, na podporu nárok má. Jen teda si myslím, že je fakt nebude zajímat, že nemá hlídání. Protože na UP jde proto, že si chce najít práci a když jí něco nabídnou a kamarádka řekne že nemůže protože nemá školku/hlídání tak ji fakt můžou vyřadit. Já to řešila taky a nakonec se na UP nehlásím a budu ještě rok pečovat o dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101531
1.6.10 19:59

To je pravda, ale s ohledem na péči o dítě si může definovat určité podmínky ohledně nabízeného zaměstnání, takže třeba že to musí být na jednu směnu nebo zkrácený úvazek a UP pak nabízí jen práce tohle splňující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1713
2.6.10 08:18

Děkuj všem za reakce, hned jí to přepošlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Martas012
26.7.10 20:04

Ahoj,chtela jsem se zeptat, rodicovska mi skoncila 17.7., v zamestnani me zpet nevezmou (vypoved z org. duvodu), ale pracovni pomer skonci az 31.7., takze jsem jakoby do te doby zamestnana,ale nechodim tam.
A me zajima pokud pak od 1.8. pujdu na urad prace, tak z ceho se mi bude pocitat podpora v nezamestnanosti? Z rodicovske nebo z platu (i kdyz jsem do prace „chodila“ jen 14 dni po skonceni rodicovske?)?

• Citovat
  • Upravit
101531
27.7.10 16:47

Tak to by se ti měla počítat z platu :-) protože tvojí poslední činností před registrací na UP bude zaměstnání, nikoliv RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Martas012
6.8.10 14:10

jani dekuju,
byla jsem se zaregistrovat na uradu prace, a chteli po me jeste ev.list duchodoveho zabezpeceni za rok 2010 (asi za tech 14 dni co jsem „chodila“ do prace).
Do prace jsem o nej psala emailem, zatim se neozvali.
Mam na nej narok?

• Citovat
  • Upravit
101531
6.8.10 17:42

Jojo, ten ti zaměstnavatel musí dát za každý rok, tedy přesněji řečeno jeho kopii. My ho tedy dostáváme vždy až po ukončení roku, jak je to při ukončení zaměstnání nevím, ale myslím, že by ti ho měl vystavit hned, stejně to na sociálce ukončuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anontymní
7.8.10 23:22

Pokud nemá dítě ve školce nebo neprokáže, že má zajištěné hlídání a opravdu je schopna druhý den nastoupit do práce, tak třeba na mně příslušném pracáku by jí podporu nedali. První otázka (a to už do telefonu) byla - a školku máte? Říkám že jo … pán se naštval - ale měl jiný nápad … ale to ji máte až od září, tak přijďte v září. Nárok na podporu počítanou z platu je jen tehdy, když se na pracáku registrujete do tří dnů po obdržení výpovědi - takže by tím pěkně ušetřili :-)

Ještě mi bylo řečeno, že pokud dostanu výpověď a do práce nebudu chodit pro překážku na straně zaměstnavatele, tak že se mi podpora z platu počítat NEBUDE. Že musím odpracovat alespoň 1 den - ale fakt v té práci být a pracovat.

Takže z mých zkušeností asi takto. Určitě si tam zavolejte, zajděte a trvejte na jasných informacích.

• Citovat
  • Upravit
101531
8.8.10 10:36

Nárok na podporu počítanou z platu je i když se člověk zaregistruje později. A ohledně školky, stačí když člověk prohlásí, že do práce nastoupit může, že hlídání má zajištěné, nemají nárok to nějak zjišťovat, pravda, kdyby nějakou práci člověku našli, tak je to pak potřeba nějak vyřešit, ale zas ta pravděpodobnost není u někoho s malým dítětem moc velká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anontymní
8.8.10 13:43

Asi jak kde, u nás si na případy „prodloužené péče o dítě“ za podporu na pracáku evidentně dávají pozor, ptali se mě, kdo mi bude do září hlídat a to by se jednalo o pár dní.
Na druhou stranu jejich jednání chápu. buď celodenní péče o dítě nebo hledání zaměstnání, že :-)

(Horší je, že bez práce nedostanete školku a bez školky podporu, chytře vymyšleno :roll: )

S těmi třemi dny mě to překvapilo, kolik je podle tebe času na registraci na pracáku, aby se počítala z platu?

• Citovat
  • Upravit
101531
8.8.10 19:42

Nevím kolik, ale kamarád se registroval po měsíci a půl normálně podporu počítanou z platu dostal. Jediný rozdíl byl v tom, že si musel za ten měsíc a půl sám zaplatit zdravotní. Aby člověk nemusel řešit to zdravotní, tak by myslím registrace měla být do 8 dnů, jen nevím jestli kalendářních nebo pracovních.
Jasně, zeptat se můžou, ale s odpovědí kamarádka, babička sousedka, placená chůva nic nenadělají… jasně že to zkoušejí, to celkem chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anontymní
8.8.10 22:13

Já si spíš kladu otázku, jestli se ptát vůbec SMÍ. Protože po odpovědi typu placená chůva jim bude jasné, že je to spíše sci-fi a nabídnout nějaká ta místa, co dotyčná odmítne, není problém a vyřazení z evidence je tu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat