Rodinné finance předhledně?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
rodinné finance předhledně?
Prosím o radu ohledně správy rodinných financí. Rozhodli jsme se s manželem, že budeme pravidelně zapisovat naše běžné výdaje,abychom měli přehled kolik za co utratíme. Přece jenom na MD není peněz na rozhazování, tak do toho chceme dát nějaký řád.
Jak vedete svoje domácí účetnictví? Papír, excel, spec. program? Pokud nějaký program, jaký?
díky za inspiraci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ja si zase vytvorila excelovou tabulku. V podstate kontingencni - kde mi to i po mesicich scita celkem za druh vydaje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Já si takhle zapisovala výdaje asi tři měsíce - normálně na papír, do několika sloupců, podle typu (jídlo, drogerie, výdaje na děti, MHD atp). Počítač jsem k tomu nepotřebovala a teď už ani nezapisuju, a přesto z rodičáku ušetřím i několik tisíc měsíčně
. Prostě jsem tak nějak zjistila, jak na to.
Ale já jsem od přírody hodně šetřivý typ, tak jsem se hlavně musela naučit nekupovat holkám hračky, hadry atp jen pro moje potěšení
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My mame take tabulku v Excelu. Zapisujeme tam prijmy a veskere vydaje rozdelene do sloupecku jako jidlo, auto, naklady na bydleni, ostatni apod. a samozrejme spoustu vzorecku na scitani. Na konci mam tabulku souctu, kolik jsme utratili, kolik usetrili…
Uz to tak delame dva roky a rekla bych, ze to pomaha. Jde jen o to si zvyknout vse zapisovat. Na nektere veci se lehce zapomina. ![]()
- Citovat
- Upravit
Scarlett2011 píše:
Jde jen o to si zvyknout vse zapisovat. Na nektere veci se lehce zapomina.
Nejlepší je na všechno si brát lísteček (i na dva rohlíky
). Co na lísteček nebylo, jsem si psala hned do notýsku, který jsem měla v peněžence, nebo na jinou účtenku, kterou jsem zrovna měla u sebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já když sem chtěla zjistit, kam se nám doma ty peníze ztrácejí, že sou furt nějak pryč.
![]()
Tak sem si každý nákup, výdaj, natankování a všechno psala na papír. Dělám to tak vždy, když mám pocit, že mi nějak nesedí příjem a výdaj našich peněz.
Pak většinou usoudím, že strašně utrácíme ![]()
Předsevzetí, že už opravdu budu šetřit mi vydrží ovšem jen tak týden
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám jen jednoduchou tabulku v excelu.....stačí to bohatě, ono ani tak nejde o náročnost té funkční tabulky, jako spíš o to, naučit se to hned vše zapisovat,protože já osobně už třeba po 2 dnech zapomínám všechno ![]()
Ta kontingenční tabulka je určitě taky fajn nápad, když to člověk chce mít víc strukturované ![]()
Nějaký speciální program mě ani nenapadlo na webu hledat
s tím excelem si dobře vystačím a spíš bych se bála, že mě nějaká specielní tabulka na webu bude „nutit“ k vyplňování něčeho, co ani nechci sledovat (třeba datum…nevím…)
Ale možná se pletu a kdybych něco předdefinovaného vyzkoušela, tak by se mi to i zalíbilo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je jedno, jestli deníček nebo excel, čím jednodušší, tím lepší. Mě stačí vědět, kolik dám za jídlo, drogerii, oblečení. Nejhorší je vše zapisovat hned, jak nezapíšu, zapomenu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
my sme zacinali si zapisovat peniazky do zosita, neskor sme presli na excel, teraz uz na to manza spravil prehladny program usposobeny nasim potrebam. peniazky si zapisujeme uz 7 rokov a je to dobre vediet presne kolko clovek a na co minie. nezapisujeme tam polozky typu rohlik, mlieko… ale iba vseobecne strava, oblecenie, domacnost… mame cca 20 kategorii a do toho to rozdelujeme. mame aj specialnu kategoriu vyrovnanie
, niekedy sa stane, ze nieco sa zabudne zapisat, pripadne niekde ti blbo vydaju a podobne, tak rozdiel v peniazoch v penezaneke, na ucte oproti tomu co sme zarobili, ide do vyrovnania.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně pro začátek stačí 4 kategorie
PRAVIDELNÉ PLATBY, neb je to v našem případě obrovská suma, tvořící většinu výdajů, ze které máme trochu hrůzu ji vydefinovat, ale kterou je potřeba znát a nevyplácí se zavítar před ní oči
(hypotéka,alimenty,sipo, internet, soukromá školka, leasing…)
JÍDLO - neb jsem si po několika letech uvědomila, že nemám ani nejmenší mlhavou představu, kolik nás stojí jídlo měsíčně
BENZÍN - bez komentáře ![]()
OSTATNÍ - ten zbytek - provoz domácnosti, oblečení… prostě ty 3 položky nahoře jsou pro nás „životní minimum“
tohle je to navíc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tiez sme zacinali na par kategoriach
, ono ako clovek vedie taku evidenciu dlhsie, tak sa tie kategorie, co ho zaujimaju rozrastaju a rozrastaju
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
TAky se pridavam k www.eucty.cz
Taky si zapisuji vsechny mini vydaje, kdyz nedaji ucet, pisnu si to hned do mobilu, abych nezapomnela!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ja mam excel, je fakt vymakany, som maximalne spokojna, ani neviem uz kde som ho vyziskala, ale teda niekto sa s nim naozaj vyhral ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám to trochu podobné jako vulpes. Výdaje rozdělené na periodické a neperiodické. Ty periodické jsou: jídlo, jízdné, drogerie, telefon, bankovní a ostatní poplatky. Neperiodické dál dělím na tři skupiny: investice (tam třeba patří úložka na stavebko - jednou ročně), větší nákupy (oblečení atd.) a drobné nákupy plus zábava. Dá se říct, že je to trochu seřazeno podle pořadí každoměsíční nezbytnosti. Když mám něco ořezávat (třeba když ten měsíc nedostanu osobní ohodnocení), začínám od konce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit