Rok volna po střední - názor
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Urcite bych do pauzy nesla. Ja osobne uz bych pak byla lina se ucit
radsi bych si dala neco, kde budu mit jistotu a za rok treba zkusila znova vysneny obor…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sestra se po střední na vysokou nedostala. Chtěla na jednu konkrétní, jinam ne. Dala si tedy rok pauzu. Zaplatila si nějaké kurzy, naučila se pořádně jazyk a po roce to zkusila znovu. Dostala se, ale říkala, že ten nástup byl strašný. Že se vůbec nedokázala donutit se znovu učit. Ten rok i samozřejmě pracovala a pak ji i štvalo, že nemá tolik peněz. Nemá tolik času…naštěstí se kousla a začala, ale říkala, že měla velké problémy zase přepnout na ten studijní režim.
- Citovat
- Upravit
Sla bych do pauzy. Kdo chce studovat, tak nejaka pauza ho nezastavi. A lepsi rok ztratit, nez studovat neco, co te nakonec nebude bavit. Na tom neni nic spatneho vzit si cas na rozmyslenou. Tady u nas treba v Britanii je naprosto bezne si brat pred vysokou rok pauzy. Mladi lide vetsinou cestuji a sbiraji zkusenosti v zahranici. Nekteri sbiraji zkusenosti v praci.
Hlavne na sobe neprestan makat a neporizuj si miminko ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych si pauzu nedala. Můžeš zkusit víc přihlášek a rozhodnout se později? Když se nikam nedostaneš,budeš aspoň vedet,na čem zapracovat. Já jsem přerušovala a prodlužovala školu,ale pořád tam bylo to zázemí a vedela jsem,že se mám kam vrátit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak v prvni rade posli ty prihlasky a uvidis, kam se dostanes a nedostanes a co s tim pak dal. Jinak vazat to na pritele je promin ale trochu nestastne, teoreticky si vybiras profesi na cely zivot, ale pritel v 19 tak uplne na cely zivo by nemusi (vlastni zkusenost
). A k tomu roku volna - nekterych zemich je velice bezny, ale je to takova trochu loterie, jak uz holky pisou-nekdo se do toho zpatky dostava hur, at uz z hlediska uceni, tak penez, pokud bys ten rok vydelavala. Nicmene nikdo ti dopredu nerekne, jak to bude v tvem pripade, nekomu naopak pauza vycisti hlavu a umozni mu zjistit, co vlastne chce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Já jsem se po střední na vysokou taky hned nedostala. Naštěstí jsem měla skvělou rodinu, kteří mě podpořili. Tehdy mi zaplatili rok pomaturitního studia angličtiny, kde jsem chodila na 4 hodiny denně a měla přitom statut studenta. U toho jsem se celý rok pečlivě připrarovala na přijímačky a dostala jsem se, dokonce s plným počtem bodů
. Takže za mě: zkus všechny školy, které chceš. Jestli se nedostaneš, není nic ztraceno. Po bakaláři jsem začala pracovat a ještě dodělávala mgr. Pokud opravdu něco chceš, zmákneš to, i když to nebude třeba hned. Držím pěsti a věř si trochu
! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, jak moc studovat chceš, pokud jo, v pohodě to zvládneš s pauzou, pokud moc nevíš, pauzu bych nedávala. Já šla po střední na výšku, kam jsem nechtěla (donutil mě táta) a po zimním semestru jsem skončila a šla pracovat. Teď jsem zase na výšce, mám to naštěstí dálkově ale stejně spokojená nejsem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evidentně se ti do studií nechce. Ke každé úvaze o daném oboru vzápětí dodáváš, jak se bojíš, že se tam nedostaneš, navíc zmiňuješ i přítele..... Nehledáš řešení, ale výmluvy.
Pokud rok volna znamená nástup do práce - proč ne. Když si ani potom neujasníš priority, můžeš zůstat v zaměstnání. V opačném případě, budeš-li o další vzdělání opravdu stát, dostaneš se do toho. Jde jen o to, co interně skutečně chceš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rok volna si vetsinou bere nekdo, kdo chce cestovat. Kdo se nedostal na skolu, tak studuje neco jineho ten rok, aby z toho nevypadal. Nikde jsi se jeste neprihlasila, tak co takove obavy, ze te nevezmou. Az te nevezmou, pak tohle muzes resit. Kazdopadne by jsem se hlasila,na skolu, kterou chces delat a ne, kde je pritel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nestahuj kalhoty, když brod je ještě daleko.
Zkusila bych to teď všude, kam chceš. Nestane se nic horšího, nez ze te nevezmou a tak si tu „pauzu“ vezmeš.
Ale rozhodně bych nespolehala na to, že za rok už budeš přesně vědět, co chceš. Ja to treba zjistila až po 30
a zdaleka nejsem jedina.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ja mam nekolik spoluzacek z gymplu, ktere se hned po maturite nedostaly na vš… a uprimne, ikdyz tam nastoupili po roce pouzy, skolu ani jedna nedodelala a uz ani neplanuje, nejdriv presly z denniho na dalkovy nebo individual, ale stejne to pustily. ja bych do pauzy taky nesla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak ne každá pedagogická škola má podmínku hudební nástroj při prijimackach. Některé tě základy naučí až při studiu stačí umět trochu zpívat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@creaminess píše:
Ahoj. Já jsem se po střední na vysokou taky hned nedostala. Naštěstí jsem měla skvělou rodinu, kteří mě podpořili. Tehdy mi zaplatili rok pomaturitního studia angličtiny, kde jsem chodila na 4 hodiny denně a měla přitom statut studenta. U toho jsem se celý rok pečlivě připrarovala na přijímačky a dostala jsem se, dokonce s plným počtem bodů. Takže za mě: zkus všechny školy, které chceš. Jestli se nedostaneš, není nic ztraceno. Po bakaláři jsem začala pracovat a ještě dodělávala mgr. Pokud opravdu něco chceš, zmákneš to, i když to nebude třeba hned. Držím pěsti a věř si trochu
!
Přesně můj případ. Silný populační ročník a málo míst na vysokých,.humanitních obzvlášť. Rok jsem byla na jazykové škole, udělala dvoje státnice a až pak jsem byla milostivě připuštěna tento jazyk studovat na vysoké
Takže dopoledne jazykovka, odpoledne povinná četba a příprava na přijímačky z druhého oboru. Dostala jsem se, úspěšně vystudovala nejkratší možné době a pracovat jsem začala až po škole.
Karlovka a tyto obory po zdravce, kdy se navíc chystáš na maturitu i z jiných oborů, než budeš potřebovat na přijímačky…no držím palce. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já po zdrávce nastoupila na VŠCHT a to hlavně z toho důvodu, abych mohla vycestovat v průběhu studia. Vůbec mě to nebavilo, ale dala jsem dva semestry, jela na 3 měsíce do USA a pak nastoupila do zaměstnání. Dál už jsem zvládla (či spíše nezvládla) jen dálkové studium. Jestli víš, že chceš dál studovat, pauzu si nedávej. Přihlášky podej na více škol a uvidíš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem teď ve čtvrtém ročníku střední zdravotnické školy a rozhoduju se, co chci vlastně po střední dělat dál, ale není bohužel nic, po čem bych fakt zásadně toužila..na většinu vysokých škol se přihlášky mohou zasílat do 28. února, takže nejvyšší čas se rozhodnout..přemýšlela jsem o mateřské školce, jenže u přijímaček je talentová zkouška a já na žádný nástroj hrát neumím, takže tuhle možnost jsem bohužel musela dát stranou, pak další obor, který by mě zajímal, je psychologie, ale bojím se, že bych se ani nedostala, a kdyby jo, tak úplně nevím, jestli tak labilní člověk jako já, by mohl dělat psychologa, někdy bych ho spíš potřebovala já..občas mi přijde, že právě proto mě to k tomuto oboru tak táhne
A ještě chci vejšku v Praze, protože tam mám přítele, se kterým mám už přes rok vztah na dálku a dlouho si už plánujeme, jak pak spolu budeme bydlet a já tam budu na vejšce..a obory, který mě aspoň trochu zaujaly, jsou jen na Karlovce, takže se trochu bojím, že se nedostanu nikam..a do jiného města se mi jít nechce kvůli přítelovi, protože náš vztah na dálku poslední dobou už nějak nezvládám a strašně se těším, až budeme žít spolu..
Chci zkusit fyzioterapii na FTVS, 1. lékařský a 3. lékařský a potom tu psychologii a ještě speciální pedagogiku
Je tu ale přeci jen riziko, že se nikam nedostanu a možná bych z toho ani tolik nešťastná nebyla, protože pořád tak nějak nevím, co vlastně chci, ale bojím se, že kdybych po střední hned nešla studovat dál, měla bych pak třeba za rok problémy se do toho zase dostat..
Jaký na to máte názor vy?