Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravím.
Nemáte někdo tuto KIDFIX XP SICT sedačku?
Jak jste s ní spokojení? Píše se, že jde polohovat bez vyrušení dítěte, tzn. zepředu podobně jako u kategorií 9-18kg? Protože u KIDFIX to tak nejde, to vím. Nekvrdlá se ten zadní díl dopředu a dozadu? Je příjemný ten potah na omak? Budu ráda i za jakýkoli další uživatelský postřeh. Ať už + nebo -. ![]()
Děkujuuu předem.
Příspěvek upraven 11.10.13 v 12:26
@lekarnicka28 teoreticky jde polohovat zepředu bez vyrušení dítěte, protože to madlo na polohování se přesunulo z pod sedáku na přední stranu, ale prakticky to un žádné 15-36 nejde, proto aby se sedačka 15-36 dala napolohovat se musí posunout dopředu( tím madlem) ale pokud tam sedí a spí dítě za jízdy, tak je připoutané a pás drží dítě i sedačku, takže musíte pás rozepnout a to se za jízdy nesmí, takže za jízdy to nejde a nejde to u žádné 15-36.
Pokud se zastaví, tak eventuelně to jde i s dítětem.
Jinak oproti starému Kidfixu se mi zdá, že to polohování jde o fous méně, ale záleží na každém modelu auta, jak má hluboko zaražené isofixová oka, a jaký má sklon opěradla, a zda se v autě dá polohovat opěradlo, ale to je nejlépe vyzkoušet v akždém autě.
Záda jsou oproti sedáku na kloubu, jsou volně, ale v autě se naklopí a opřou o opěradlo sedadla, a dítě/ pás tu zádovou část drží, takže se nehýbe.
Potahy jsou nyní u kol. 2013 stejné jako u starých Kidfixů 2013, tedy syntetika.
Máme nově tuhle, http://www.romershop.cz/…dfi-xxp-sict
myslím že je to ten samý princip, ale polohovat teda nejde vůbec nebo jsme na to nepřišli jak. protože jak je uchycená isofixem, tak má polohu stejnou jako sedačka v autě. když nám v ní malý usnul museli jsme ji vyháknout z isofixu a trochu ji šoupnout dopředu aby se zaklonila. nevím jestli je pak ta bezpečnost 100% ale nic jiného jsme nevykoumali..jsem zvědavá jestli ti někdo poradí něco jiného, taky by mě to zajímalo, ale technicky mi jiné řešení přijde nemožné
Potah tam je takový nějaký umělý, na léto asi nic příjemného, ale dokoupila jsem letní vložku. oproti té tvé vybrané, má ta naše ještě vodič na pás, což mi přijde super, aspoň se s tím člověk nemusí mořit, aby to natáhl dobře a nebyl pás překroucený…
@steeve, moc děkuju.
No kamarádka má právě jinou sedačku a jak se malá při zabrždění trošku nakloní, hned ty záda jedou s ní..přijde mi to blbé.. Nejde ty záda nějak zafixovat, připevnit něčím k sedadlu, aby se nemohla naklánět?
A když ten pás na moment popovytáhnu, čímž vlastně trochu uvolním, tak jde napolohovat?
A bezpečnostně vychází taky tak dobře jako starší KIDFIX SICT nebo třeba ještě lépe? Našla jsem jen výsledky testů na ten původní neXP.
Vy asi ty sedačky prodáváte, že?
Nevíte od kdy bude nová barevná kolekce? Potřebuju 2 a nějak se mi líbí jen 1 barva.. No jo, ženská no ![]()
@adell, jojo, díky, myslím přesně tuhle, asi jsem špatně zkopírovala ten odkaz, už jsem ho smazala..
@adell tato sedačka se dá polohovat, proto je tam vepředu to madlo, tím se posouvá sedačka dopředu a dozadu na kolejnici s isofixem a když je více vepředu, tak se zádová opěrka nakloní.
Ohledně bezpečnosti, sedačka je testovaná pouze v přímém sklonu, tedy na sed, a takto ona zaručí tu nejlepší bezpečnost.
@lekarnicka28 pokud se kamarádce sedačka naklání, tak asi nemá isofixovou, pokud je na isofixu tak drží dole na isofixu, a pokud je v sedačce dítě a je správně připoutané, tak sedakma musí držet. Eventuelně se dají použít za hlavovou opěrkou fixační pásky a tím sedačku ještě fixovat k sedadlu.
Když ten pás povytáhnete, už zase není zaručena ta 100% bezpečnost,
Starší Kidfix SICT patří mezi nejlepéš sedačky 15-36 co do bezpečnosti, má 4 *. Novýý model Kidfix XP Sict je na trhu 3 týdny, testy ADAC se dělají v květnu( někdy i doplňkové v listopadu, pokud je hodně novinek), takže je ještě nedělali, ale dělal si jen Römer svoje vlastní interní testy a díky XP Padu by ty nové měly být ještě o 30 % lepší v čelním nárazu. Sedačky samozřejmě prodávám, zde se dá kouknout:http://autosedacky.mimishop.cz/katalog.php?…, a nová kol. 2014 bude na přelomu října/listopadu.
@steeve, kamarádka nemá isofixovou, to máte pravdu ![]()
A ty fixační pásky se dají dokoupit nebo se prodávají se sedačkou?
Aha, pak můžu ten test hledat
Já si říkala, že jsem ji před pár týdny neviděla.. Váhala jsem mezi KIDFIX (bez SICT, nesedl by si nikdo už uprostřed auta) a Cybex Solution X Fix, který má ty bočnice odendavatelné, ale tenhle Romer u mně asi vítězí.. nastavitelné boční prvky, X Pad kolem krku a na hrudníku je bezva nápad vzato již selským rozumem.
Takže teoreticky vzato bude v listopadu možno koupit barvy 2013 i 2014, je to tak?
@lekarnicka28 fixační pásky se dokupují zvlášť, standartně je má snad jen Besafe IZI Up, ( jinak ten fixační pásek stojí cca 150-300,– kč, dle výrobce, a dá se jednoduše udělat když si v galanterce koupíte kus batohovýho popruhu a batohové zapínání/ zkracování, a vyjde to na pár desetikorun)
teoreticky v listopadu budou v prodeji 2014 i 2013- pokud už 2013 nebudou všechny vyprodány, on výrobce končí někdy v srpnu s šitím kolekce 2013 a od září se jede 2014, takže 2013 je dokud se neprodají sklady
@steeve, moc děkuji za rady.
Můžu mít ještě jeden zásadní dotaz? Vím, že se uvádí, že sedačka vydrží cca 5 let. Cybex u té své v kategorii 4-12 let, uvádí, že ručí za bezpečnost těch 8 let..má to Romer taky tak? A obecně vzato, je to opravdu nutné po cca 5ti letech kupovat novou nebo je to jen reklamní tah výrobců, aby se nedědily a prodávaly a prodávaly? Vím, že oficiálně mi to musíte odkývat.. Navíc sám jste prodejce
Ptám se ale na názor z praxe, zda jste někdy slyšel, že by starší sedačka nezafungovala jak měla nebo že by nějak ty plasty praskly apod. Já bych Vám v práci taky musela říct, že ty oční kapky Septonex se smí používat jen 4 týdny od otevření, ale pokud se budete pídit zda je to nutné, tak neoficiálně Vám řeknu, že při manipulaci s čistýma rukama (což je tak jako tak nutnost), při skladování v běžné teplotě doma a pokud se nejedná o dítě nebo těžký zánět nebo obojí, si klidně troufnu používat Septonexové kapky i 3 měsíce od otevření.. Ale penicilínový antibiotický sirup ředěný v lékárně ani den po uvedené použitelnosti, která je cca týden, 10 dní.. Rozumíte?
Máme totiž Romer Duo plus po starším a řeším co s ním..je to přeci jen 5ti tisícová záležitost..
@lekarnicka28 ono se to velmi zaměňuje, výrobce jako třeba Römer ve svých materiálech říká, že po dobu 5ti let ručí za to, že jsou jeho výrobky 100% bezpečné, poté ale se již začne snižovat jejich účinnost, to znamená, že třeba plasty již nejsou již tolik pružné a můžou ( píšu můžou, ale nemusí) prasknout při nárazu, proto výrobce doporučuje používat sedačku 5 let, ale nikdo nenutí zákazníka po 5ti letech ji vyhodit a koupit novou, je to na jeho rozhodnutí, je to pouze doporučení výrobce, a každý výrobce může mít jiný názor, ale většina se jich shodne na 5ti letech, píše to třeba i MC…
tak a teď ne jako prodejce, ale jako otec 4 dětí, který již těch sedaček použil mnoho, tak ve skutečnosti na moje 4 děti jsem použil 2 vajíčka, protože je mám daleko od sebe, tak jsem musem koupit dvoje, ale nebyly po 2 dětech zničené, ale sedačky 9-18 jsem měl také dvoje, a ty už dostali zabrat po těch cca 5ti letech už byly vyšosované, potahy se začaly sypat u jedné se mi zasekl zámek pásů, takže jedna letěla do popelnice, a jednu tady mám schovanou pro sichr
no a u těch 15-36 opět to samé, ta po nejsatší dceři je už v kontejneru, začal se sypat potah, vysezelé polstrování, jedna strana plastu zesvětlalá, takže bylo vidět jak působí slunce a to parkuju v garáži, takže ten plast opravdu už není co byl na začátku při koupi, takže opět u těch ostatních 3 dětí, které mají sedačky 15-36 odhaduji, že po použití těch cca 5 let poletí do kontejneru
opravdu jediné, které vypadaly dobře jsou ty vajíčka, ale je to tím, že je člověk používá na dítě cca rok, nosí je domu do stabilní teploty, a po využití ji má někde schovanou v krabici v komoře, kde na ni nepůsobá teploty, slunce, výpary z benzínu a pod., to jedno vajíčko, po mých dvou dětech a poté ho měla sestra tak stále je v používání u známé a to vajíčko už bude mít 6 let, takže vydrželo 6 let a odvozilo 4 děti( nepoužívali jsme ho na kočárku, ale pouze v autě, takže párkrát do týdne na chvíli)
takže asi tak, vajíčka vydrží i déle, velké sedačky je to opravdu na cca 5 let
@lekarnicka28 jo a ještě se vrátím k tomu Cybexu, co jste psala, on nepíše že vám sedačka vydrží 8 let, ale že je použitelná pro rozmezí 8 let, tedy pro 3 i 11 leté dítě, že je tolik velikostně použitelná, takže neplést si životnost a použitelnost
oni totiž píšou to samé i u sedaček 9-36, že jsou použitelné 11 let, tedy pro dětí od 9 měsíců do 12 let, ale nikdo, ani samotný Cybex vám do očí neřekne, že ta sedačka vydrží 11 let používání.
@steeve, děkuju mockrát.
A ještě jeden (slibuju poslední!
) dotaz, v popisu pratelný potah znamená, že je snímatelný? U DUO PLUS se přímo píše snímatelný, u KIDFIX XP SICT jen pratelný, tak aby to neznamenalo, že se dá jen šudlat vlhkým hadříkem na sedačce.
@lekarnicka28 slovo pratelný znamená, že ho můžete dát třeba do pračky vyprat, tudíž je samozřejmě sundavatelný, s celou sedačkou byste ho do pračky nenacpala
jinak v dnešní době snad ani neznám sedačku, u které by nešel sundat potah
@steeve, bezva, děkuji Vám mnohokrát za cenné rady! Škoda, že to máme do Vrchlabí nereálně daleko. Přeju hodně spokojených zákazníků a ještě jednou děkuju!!