Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Prosím o názory. Synovi bylo zjištěno ADHD, ve škole se nesoustředí, neposedí, je divoký.
Má školní asistentku. Navštívili jsme psychiatričku, která mu napsala Rorendo Oro Tab,
tabletu ráno před odchodem do školy. Nyní nastoupil druhý stupen.
Přečetla jsem si všechny ty nežádoucí účinky a mám veliké obavy synovi tento lék dávat.
Zatím jsem začala dávat EYQ-q - vitamíny.(nevím, jak se přesně píše).
Napište mi vaše zkušenosti.
Nečíst nežádoucí účinky. A nám teda Rorendo vůbec nepomohlo, ani na soustředění, ani na spánek, někdo si zase ale chválí, každému jinak sedne. Momentálně je dcera ve čtvrté třídě a nějak se to snažíme zvládat. Eye Q prý nic moc, ikdyz někdo píše, že jim pomáhají, já zkoušela jen čistý rybí tuk a to si myslím trošku pomohlo.
Jaaaaj, ctes pribalak i u Paralenu? Zkus to a diteti to nedas. Rorendo zkus. Je v tom risperidonum, zklidnuje to. Ucinek se projevi temer hned. Vysadit se to da vzdycky, ne?
@Tarjei píše:
Jaaaaj, ctes pribalak i u Paralenu? Zkus to a diteti to nedas. Rorendo zkus. Je v tom risperidonum, zklidnuje to. Ucinek se projevi temer hned. Vysadit se to da vzdycky, ne?
no to já nevím, zda se to dá vysadit hned
@luciie88 píše:
Nečíst nežádoucí účinky. A nám teda Rorendo vůbec nepomohlo, ani na soustředění, ani na spánek, někdo si zase ale chválí, každému jinak sedne. Momentálně je dcera ve čtvrté třídě a nějak se to snažíme zvládat. Eye Q prý nic moc, ikdyz někdo píše, že jim pomáhají, já zkoušela jen čistý rybí tuk a to si myslím trošku pomohlo.
jak dlouho jste Rorendo brali? a dcera neusínala po tom?
@Anonymní píše:
no to já nevím, zda se to dá vysadit hned
Syn bere Rispen, to je stejna ucinna latka. Ucinek nastupuje rychle, kdyz se to nasazuje dava se malo, tak v pripade nez. ucinku se to hned vysadi a je to.
@Anonymní píše:
jak dlouho jste Rorendo brali? a dcera neusínala po tom?
Asi dva týdny, měla ho hlavně na spaní a nepozorovala jsem žádnou změnu, tak jsme vysadily, vedlejší účinky žádné.
@Anonymní píše:
Prosím o názory. Synovi bylo zjištěno ADHD, ve škole se nesoustředí, neposedí, je divoký.
Má školní asistentku. Navštívili jsme psychiatričku, která mu napsala Rorendo Oro Tab,
Přečetla jsem si všechny ty nežádoucí účinky a mám veliké obavy synovi tento lék dávat.
Syn ho bral tři měsíce, pozitivní účinek nastoupil rychle (on to tedy bral na jiný problém), ale po těch třech měsících, jak kdyby na něj přestal reagovat. Přešli jsme na Medorisper a zatím dobré (bere čtvrtým rokem).
@Kakika píše:
Syn ho bral tři měsíce, pozitivní účinek nastoupil rychle (on to tedy bral na jiný problém), ale po těch třech měsících, jak kdyby na něj přestal reagovat. Přešli jsme na Medorisper a zatím dobré (bere čtvrtým rokem).
A brali jste ho ráno před odchodem do školy? Neusnul Vám pak syn ve škole?? On i dost zlobí a vůbec neposlouchá, ani po dobrém ani po zlém, to prý souvisí s tím ADHD. Já se opravdu bojím mu dávat tyhle preparáty od psychiatrů.
@Anonymní píše:
A brali jste ho ráno před odchodem do školy? Neusnul Vám pak syn ve škole?? On i dost zlobí a vůbec neposlouchá, ani po dobrém ani po zlém, to prý souvisí s tím ADHD. Já se opravdu bojím mu dávat tyhle preparáty od psychiatrů.
A az bude mit syn treba srdecni arytmii tak ho nechate taky bez leku? Mam moc rada tuhle hysterii.
@Anonymní píše:
No a já si zase říkám proč jsem dceři nenechala nasadit medikaci už dříve. Nějaký rybí tuky, doplňky atd jsou jen vyhazování peněz u diagnostikované ADHD, to má význam u mírně živějších dětí. Teprve dobře nasazená medikace, znamenala, že ty věci, které jsme zkoušeli už dříve měli teprve nějaký efekt. Dceři se strašně ulevilo a sama je schopná velmi dobře popsat změny a to pozitivní změny medikace. Dcera bere jiné prášky, ale víceméně u všech se začíná s testovací dávkou, tak aby mohlo se okamžitě vysadit, pokud by nežádoucí účinky převažovaly nad léčebnými. Místo čtení příbalových letáků doporučuji studie MUDr. Mohra o rozdílech v kvalitě života, soc. uplatnění atd u lidí s neřešeným a neléčeným ADHD. My to měly i v širší rodině.
@Anonymní píše:
Syn bere ráno i večer. Ospaly je jen, pokud dojde ve škole k nějakému afektu, který ho vyčerpá. Takže léky jako takové mu ospalost nezpůsobili. Rorendo jsme brali jen ráno s tím, že pokud by byl unavený, začneme dávat večer. Ale bylo to v pohodě. Na jeho ADHD to ale nestačí. Bral k tomu ještě jiný lék (právě na ADHD), ale ten mu zvětšoval úzkosti. Po vysazení si mnohokrát posteskl, že chce ty léky zpátky, protože už má zase v hlavě hrozný hluk a zmatek a nemůže se soustředit. Pokud léky mají znamenat zkvalitnění jeho života, neváhala bych.
@Tarjei píše:
A az bude mit syn treba srdecni arytmii tak ho nechate taky bez leku? Mam moc rada tuhle hysterii.
Já ten strach chápu. Syn měl na dva léky paradoxní reakci. Nechci to už zažít. Až 4.preparát mu konečně vyhovuje. Není to žádná sranda si rozložené dítě dekompenzovat ještě víc. U nás byly léky otázkou jeho existence - prostě je musel dostat, jiná volba možná nebyla. Asi proto jsem žádné dilema neměla.