Rozdíl DPČ a DPP + podpora

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
14.9.22 14:18

Rozdíl DPČ a DPP + podpora

Dobrý den maminky, po ukončení rodičovského příspěvku, jsem nastoupila na úřad práce. Z úřadu práce momentálně pobírám dva měsíce podporu a teď Mám možnost nastoupit do zaměstnání. První dva měsíce zaměstnání by byly na dohodu a a po této době bych nastoupila na zkrácený úvazek. Volala jsem si na úřad práce, abych zjistila více informací, ale paní na úřadě se mnou byla hned hotová… Ochota žádná. Nikdy jsem na úřadě práce nebyla a nemusela jsem tohle řešit. Jde mi o to… Když bych nastoupila na DPČ, tak mohu zůstat v evidenci a sociální a zdravotní za mě odvádí úřad práce? Kolik je v tomto případě maximální možný výdělek čistého za měsíc?
Pokud bych nastoupila na DPP, tak jsem si zjistila, že pod 10000 Kč za mě zaměstnavatel nemusí odvádět zdravotní a sociální pojištěni. Těch 10000 Kč je čistého nebo Hrubého? A v případě, že by to bylo pod 10000kč, tak sociální a zdravotní odvádí kdo, když už v tomto případě není možnost evidence na úřadu práce? Děkuji moc za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2966
14.9.22 14:47

Na Úřadu práce nemůžeš mít smlouvu na DPP, jen DPČ a po dobu platnosti nemůžeš pobirat podporu v nezaměstnanosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
14.9.22 14:55

Když by si měla DPP do 10 tis tak si zdravotní pojištění musíš zaplatit sama.
U DPC si můžeš vydělat polovinu minimální mzdy, ale nemůžeš brát podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.9.22 14:59

@JancaS84 dekuju za odpověď. Ještě se zeptám, těch 10tis je bráno hrubeho nebo čistého?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101514
14.9.22 15:20

A výdělek na tu DPČ může být při registraci na UP maximálně polovina minimální mzdy. A kdybys chtěla na DPP, tak se musíš z UP odhlásit a do 10 000,– by sis zdravotní platila sama jako osoba bez zdanitelných příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101514
14.9.22 15:20
@maminkanaplnyuvazek píše:
@JancaS84 dekuju za odpověď. Ještě se zeptám, těch 10tis je bráno hrubeho nebo čistého?

Hrubého, i když tedy s podepsaným prohlášením poplatníka se u DPP do 10 000,– plat v hrubém rovná čistému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
977
14.9.22 16:03

@j.a.n.i1 Vyznáš se v tom? Jen tak pro zajímavost, chtěl u nás DPP člověk, který není zaměstnaný, není v evidenci ÚP, ani důchodce, prostě osoba bez zdanitelných příjmů, no a naše mzdová účetní mu odmítla DPP, prý by s tím byly problémy, pán to akceptoval, jen mně napadlo, jaké by s tím vlastně mohly být problémy, když bychom odváděli zdravotní? Zakladatelko promiň, že se ti tu pletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101514
14.9.22 17:24

@mojara Nevím jaké by s tím měly být problémy, do 10 000,– byste zdravotní neřešili, to by si musel dál platit sám a pokud by si vydělal víc, tak byste ho prostě odvedli a jemu z výplaty strhli doplatek do minima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20853
14.9.22 17:59
@mojara píše:
@j.a.n.i1 Vyznáš se v tom? Jen tak pro zajímavost, chtěl u nás DPP člověk, který není zaměstnaný, není v evidenci ÚP, ani důchodce, prostě osoba bez zdanitelných příjmů, no a naše mzdová účetní mu odmítla DPP, prý by s tím byly problémy, pán to akceptoval, jen mně napadlo, jaké by s tím vlastně mohly být problémy, když bychom odváděli zdravotní? Zakladatelko promiň, že se ti tu pletu.

Leda že by každý měsíc musela hlídat jestli vydělal nebo ne těch 10tis. K placení pojistného. Nic víc mě nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101514
14.9.22 18:58
@Cenarius píše:
Leda že by každý měsíc musela hlídat jestli vydělal nebo ne těch 10tis. K placení pojistného. Nic víc mě nenapadá.

Ale to musí hlídat u všech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
14.9.22 19:04

DPP - do 10 tisíc výdělku neodvádíš žádné odvody. Tj. pojištění ani daň, tzn. že jde o čistý výdělek. Pojištění si platíš sama. DPČ - tam se odvádí nad 3 tisíce a něco, nevím přesně. Udělat si můžeš jen nějaký omezený počet hodin, aby ti nevzali podporu.
Na ÚP ti musí všechno vysvětlit, nenech se odbýt.

• Citovat
  • Upravit
101514
14.9.22 19:09

@LiduNe No, když už radíš, tak by to chtělo radit správně… To, že se z DPP nic neodvádí je takto obecně řečeno pitomost. Neodvádí se sociální a zdravotní, ale daň samozřejmě ano. Pouze pokud je podepsané prohlášení poplatníka, tak tuto částku pokryje sleva na poplatníka, takže mají někteří pocit, že se nic neplatí, ale už u druhé souběžné DPP se budou děsně divit.
A při pobírání podpory nesmí pracovat vůbec, takže ten omezený počet hodin je čistá nula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
977
15.9.22 09:19

@j.a.n.i1 @Cenarius Díky za odpovědi, zapomněla jsem zmínit, že pán nechtěl doložit, že si platí zdravotní pojištění, to byl asi ten problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101514
15.9.22 09:23

@mojara No, ono do toho v principu taky zaměstnavateli je houby, to je asi taky stejný, jako kdyby chtěla po zaměstnanci doložit, že buď nemá žádný úvěr nebo všechny řádně splácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat