Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nechtěli jsme nic z aktuální módní vlny, aby jich nebylo ve třídě milión. Chtěli jsme běžně používané jméno v Čechách, které ale nebude dělat problémy s výslovností ani cizincům, protože žijeme v Praze a těch cizinců má ve třídě i na kroužkách dost. Chtěli jsme jméno používané po staletí ve stejné podobě, ať má nějakou historii. Vypsali jsme jména, která se nám oboum líbila a z nich vybírali to nej.
Původně chtěl manžel jména z rodiny. Nakonec uznal, že už je toho hodně a tak jsme projeli kalendář a celkem rychle měli jména pro obě pohlaví ![]()
Já umím vybírat jména jen pro holčičky, to bych měla dlouhý seznam. Samozřejmě, je to chlapeček. A mně se nic moc nelíbí, respektive líbí se mi dost jmen, ale už jsou v rodině. Namátkou Daniel, David, Štěpán..
Máme cizí příjmení, jsme zvyklí žít v cizině, aktuálně ale žijeme v ČR. Nechci, aby tady měl problém s výslovností, to je jediná věc, proč nechci dát to jméno, které chceme nejvíce. Klidně bych dala jméno po tátovi, ale to přijde manželovi divné.
Takže máme taková tři jména, dvě jsou více exotická a asi se na prcka po porodu koukneme a rozhodneme, jak se jmenuje ![]()
Ano měla jsem vybrané. Od mala vím, že jsem tvrdila, jestli jednou budu mít holku, tak to bude Natalie. Jak nám doktor řekl na prvním scriningu, že to pravděpodobně bude holka. Tak jsem úplně obrátila, že nechci jméno, kterých je všude moc a dá ho každý.
A tím bylo vyřešeno. Dali jsme jméno podle holčičky, která měla křtiny, když jsme se seznámili s budoucím přítelem, později manželem.
U prvního sem si v kalendáři vypsala par jmen co se mi líbila a otec pak vybral jedno, co se líbilo nejvíc jemu. U druhého vybíral manžel, viděl utz a říkal, to je takovej Tonda
tak mu to zůstalo a třetí, dceru jsem vybírala já. Tam sme dlouho nevěděli pohlaví a já si porad říkala, ze je po dvou klukach ještě nadeje na holčičku, tak ji zůstalo to nadeje, akorat v jazyce od Tolkiena
kdybych měla ještě jedno, tak mám pro každé pohlaví už vybrana dvě jména ![]()
Nechtěli jsme nic moderního a co se dává momentálně často - takže všechna chlapecká jména končící -š byla tabu. A chteli jsme jméno, které bude důstojné i pro dospělého chlapa.
My mame celkem klasiku, ne uplne top pet nejcastejsich jmen, ale porad docela bezne. Jmena jsme s nikym moc nerozebirali, akorat u prostrednich jmen, ktere maji dve deti po manzelovych rodicich, jsme jim to rekli dopredu. Aby meli moznost nam dat najevo, kdyby se jim to nelibilo ![]()
Zijeme v Irsku, manzel je Ir, ale taky jsme se vzdycky snazili, aby deti mely jmena, co zvladne v pohode vyslovit i ceska rodina. Ale teda ceske zdrobneliny u tech jmen fakt nemusime, dcera je Emilia a kdyz ji nekdo rekne Emilka, tak by vrazdila
Prijde mi, ze jakekoliv jmeno dame, lidi to stejne komoli do nejakych ceskych tvaru a zdrobnelin za kazdou cenu ![]()
@Serpentini @alynch @Kriss Tina @Kelsey @Kelsey @Temnástranasíly @Dahlia0409
Diky, holky.
To je zajimave, jak to mame kazda trosku jinak. My se treba uplne vyhybame jmenum, co jsou v rodine a hledame mezinarodni jmena, ktera jsou zaroven pouzitelna v CR. U kluku je to trosku jednodussi, ted hledame holcici.
Libi se mi treba Natalie nebo Anna, ale obe jsou ted hodne rozsirena. Take by se mi libilo zdvojene, ale manzel nechce ![]()
Obecne mi to prijde nejak jednodussi u kluku…
(zakladatelka)
Měla jsem vybrané jméno pro holku dlouho, mezitím přišlo do módy, ale stejně jsme ho dali. U druhé jsme dlouho váhali mezi dvěma jmény, rozhodli jsme se definitivně až den před porodem, taky je to jméno, které je poslední dobou populární. Ale nakonec to není tak hrozné, první dcera je ve třídě se svým jménem jediná, u druhé dcery jsou ve školce dvě.
@Anonymní píše: Více
Tak my máme české příjmení, takže jsme řešili i česká jména ![]()
My jsme nechtěli nic z aktuálních „trendů“, takže žádná Ema, Sofie, Tobiáš, Matyáš atd. Zároveň jsme nechtěli jméno, který už v rodině je, ani jméno který máme spojený s nějakou pro nás nepříjemnou osobou. ![]()
Chtěli jsme něco, co není úplně obvyklý, ale zároveň aby to nebyla nějaká velká výstřednost nesedící k českýmu příjmení.
Pro holku jsme měli jméno hned, ale pro kluka to byl docela boj. ![]()
Nechtěli jsme nic obvyklého, ale nevadila nám jména, která se už historicky v rodině vyskytla. Chtěli jsme jména použitelná v ČR i v zahraničí. Takového něco, co každý zná, ale málokdo má. Shodli jsme se prvně docela rychle, podruhé byl problémy klučičím jménem, kde jsme se naopak nemohli shodnout vůbec. Ale problémy se vyřešil sám - č. 2 je holka. Vybraná jména jsme normálně říkali, netajili.
Pred 18 lety, kdy se dcera narodila, jsem vubec netusila, ze jsou nejake modni vlny
A bylo by mi to i fuk, jmeno pro ni jsem mela vymyslene uz od puberty
Kupodivu nikdy zadna modni vlna s jejim jmenem, nebyla a ve tride byla vzdy jedina. U syna jsem jmeno nemela, tam ho zase mel uz x let vymyslene Ex
Ac mne se teda moc nezdalo, ale nakonec jsem stejne nic nevymyslela, tak jsem ustoupila…Taky je zatim vsude jediny, ac to nebylo zamerem…vybirali jsme dle toho, jak se nam ta jmena libi, ne dle cetnosti. Jinak to nejsou jmena po nikom z rodiny a dokonce jsme ani nezvazovali, zda se hodi k prijmeni
Ale kdyz o tom premyslim, tak hodi
Vybrali jsme proste dobre ![]()
Ahoj, prave nam potvrdili pohlavi a rozvazujeme o jmene. Docela by me zajimalo, jak jste se rozhodovali ve vasi rodine, jaka mate kriteria pri vyberu:)
Meli jste uz dlouho vybrane jmeno? Nebo az na posledni chvili? Shodli jste s partnerem? Rikali jste to predem, nebo az po porodu? Meli jste jmeno po nekom, nebo ciste to, co se vam libilo a hodilo se k prijmeni? Uvazovali jste o tom, jaka jmena jsou popularni (takze je treba nechcete) a jaka jmena uz jsou v rodine? Dedi se u vas jmena?
My treba zijeme v cizine, tak se snazime o jmeno, ktere funguje v anglickem prostredi a nedela problemy v CR. Minule jsme se definitivne rozhodli az tesne pred porodem, s partnerem jsme se shodli, ale rodine jsme rekli jmeno az pote.
(prosim anonym, tehotenstvi jsme jeste neoznamili)