Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, teď jsem četla jednu diskuzi o jménech a řekla jsem si, že taková obyčejná jména která dříve frčela Petra, Pavla, Jitka, Lenka, Lucie.. atd.. se už vůbec nedávají. Pracuji ve školství a v okolí žádnou malou holčičku s takovým obyčejně hezkým jménem neznám. Jsou to až starší ročníky, teď už dospělí lidé.
Ovšem některá jména se dávají pořád, ať už Maruška nebo Anička..
proč tomu tak je? Obyčejná jména se nahrazují kolikrát úplně hroznými americkými jmény a dalšími cizími nesmysly.
Každému se líbí něco jiného, ale nevidím důvod, proč hanit jiná jména a říkat o nich, že jsou hrozná americká anebo že jsou to cizí nesmysly.
@pocker píše: Více
To ti řekne každá generace. V každé době se dávají jiná jména, ktera s další generaci ustupuji
@pocker píše: Více
Já jsem Lenka, na gymplu nás ve třídě bylo 6 a 6 Jan. Dodnes v žádném kolektivu nejsem jediná Lenka, vždy mi to vadilo. To jsem své dceři udělat nechtěla, ale i tak se mi to úplně nepovedlo, je Berenika. Vadí mi i dědění jmen v rodině, za mě má mít každý své vlastní jedinečné jméno. Plus většina „tradičních“ českých jmen se mi nelíbí ![]()
Neřekla bych. Je to různě namixované, pestré.
Znám i malé Jany, Lenky, Anny, Olina, Jaromíra, Jeronýma atd. Konkrétně Lucie jsou v jedné třídě 3.
Si myslím, že u holek je to variabilnější než u kluků. U kluků se echt točí ta samá jména takový Tomáš, Lukáš, Honza, Kuba je na každém hřišti nejmíň jeden.
Hodně jsem si všimla, že ten frčí Baruška. Dneska jsem slyšela volání na malou Evičku. Naposledy jsem to u dítěte slyšela před… Kamarádka je Eva už 30 let.
@pocker jednu dobu frcely odvozeniny od muzskych jmen - Petra, Pavla, Jana, Martina. Do te doby se moc nedavaly a pak uz jim odzvonilo. Jitka se podle me prestala davat kvuli Jitce-krave. Lenek, Lucii, Katerin, Michael byvalo taky hafo a „trh se presytil“. Kazdy v me generaci zna od kazde aspon pet.
Vídám všemožná jména, z českých se mi u chlapečků líbí několik a všechna máme použita v rodině. Jsme lidé, kteří cestují, žili jsme v cizině a pracujeme v mezinárodních korporátech a tak jsme dospěli k názoru, že je vysoce pravděpodobné, že dítě v budoucnu může žít v cizině. Máme cizí příjmení. To vše nás vede k cizímu jménu.
Ale ona ta jména která dřív frčela - Lenka, Jana, Jitka, Kateřina, Petra, Martina, Veronika a další a další, taky nejsou česká. Jsou jen často dávaná, klasická, ale nejsou českého původu a někdo je kdysi musel dát první. Tak teď se dávají jiná jména a za sto let to nikomu divné nepřijde že jsou běžná.
@pocker jeste dodam, ze to, co ty nazyvas obycejnymi jmeny, byly jen modni vlny. Kolik znas mezi seniory Peter, Pavel, Lucii? ![]()
Zmizely Ivety, renaty, Radky, Marty, Zdeňky…
Mám pár favoritů co se mi líbí a nedávají se… Bedřiška, Dalimila, Doubravka, Olga, Kristýna… Hodně jsem protěžovala poslední dvě.
No my máme zas jména, která se dávala před dobrými desítkami let, dneska jich moc není a postupně zjišťujeme, že se móda vrací. Tak se dočkas i těch pro tebe běžných jmen. Máme Floriána a Anastázii, kamarádka Kristiána, další má holčičku Emilii. A jak se ‚trh‘ presyti, myslím, že zas prijde móda těchto jmen, dost rodičů už upouští od Elišek, Emi EK, Sofinek a Valinek.
Lenka ujde.
To ostatní, promiň, se mi prostě nelíbí.
Je to o názoru a každý nemusí mít (a zjevně ani nemá) stejný jako ty.
Si pamatuju jak babky z vesnice pomlouvaly mladé matky, jak si vymýšlejí a dávají dětem cizokrajná jména jako Renata, Monika, Iveta, Robert nebo Daniel, když je tolik hezkých českých jmen.